pondělí 12. června 2023

Kypr, Xynisteri a Project X

Už je to nějakých šest let, co jsem se tu trochu rozepisoval o vinařství na Kypru obecně a věnoval se i konkrétním vinařstvím jako třeba Zambartas či Tsiakkas. Kypr má jedny z vůbec nejvýše položených vinic v Evropě (ale ne nejvýše, primát bude myslím patřit Tenerife, pokud mi neunikla nějaká bizarní výsadba) a díky tomu, přes odpudivé vedro na většině ostrova (roční průměr v pobřežních částech už se vyšplhal někam k 24°C), spoustu svěžích, šťavnatých vín. Za tu dobu, co jsem je v podstatě nechutnal, tam mají nějaké nové vinaře, další už bio certifikované, nově zavádí označení WineCore (Wineries of Cyprus Own-Rooted Evolution, společná značka uskupení tamních vinařů pro vína z typických odrůd a která prošla přísnějším hodnocením kvality), export tamních vín utěšeně stoupá (loňský rok o 40 %, ale stále se jedná o sotva 5 % kyperské produkce a drtivá většina vína se vypije přímo na ostrově, kam stále ale musí 3/5 vína dovážet) a vůbec se tam v oboru děje spousta věcí a celkem velké investice tečou do snah ho posunout dál a zvýšit kvalitu i prestiž.

Pokud jde o kyperské víno, tak stále hlasitěji se mluví o odrůdě Xynisteri. A to nejen jako součásti Commandarie a či naopak coby zdroje lehkých základních vín, u kterých převažuje spíše projev zpracování (od kvasinek po dosypané kyseliny) než jakýkoliv otisk terroir, určených k rychlému vypití, ale i coby zdroje vín seriózních a odrůdy potenciálně vhodné k pěstování i leckde jinde. Protože je docela odolná proti chorobám a navíc, dnes stále důležitější, výtečně zvládá sucho. Xynisteri z vinice 600+ metrů vysoko, pečlivě zpracované, delší dobu na kalech a případně i s dotykem dřeva, může být opravdu charakterní víno s potenciálem zrání. Ostatně je to právě Xynisteri, která tam má i vlastní apelace – PDO Laona-Akamas, Vouni Panagias – Ambelitis, Krasochoria Limassol a Pitsilias. Ale upřímně mám pocit, že tyhle věci zákazníky zatím spíš míjí.

Ale teď už k dnešnímu vínu. Manželka byla nedávno znovu na Kypru a bohužel jen s příručním zavazadlem, takže vinné nákupy bylo možno provést pouze na letišti. Ale i tam se dají nalézt zajímavé věci. Třeba specialita z vinařství Kamanterena (web). To provozuje SODAP (Synergatikos Organismos Diathesis Ambelourgikon Proionton), jde o nový moderní závod přímo ve vinařské oblasti (asi 15km od Pafosu a na úpatí hor), podnik velkého družstva založeného už v roce 1947. Tenkrát bylo členem na deset tisíc vinařských rodin a vybudovali továrnu v Limassolu, kam dováželi hrozny ze 150+ obcí po ostrově. Dnes Kamanterena dělá vše od základek v tetrapaku, přes použitelnou spotřební produkci až po solidní Commandariu a také „prémiová vína“. Vrcholem jejich suché produkce je pak nový Project X, bílé a červené ve velmi omezené produkci, v sudech školené, ze specifických jednotlivých vinic.

Project X Xynisteri 2020 (PGI Paphos, oblast Laona-Akamas) pochází z jediné vinice Loulloudes, vulkanické a vápencové, na zadní vinětě najdete přesné koordináty i QR kód s odkazem na Google mapy. Drobnost, ale tohle vidět častěji by mne potěšilo :-) Réva keříkové na hlavu vedené výsadby, ruční sběr, fermentace nejdříve v nerezu a dokončená v 500l nových francouzských dubových sudech. A v nich i víno 9 měsíců zraje na kalech za pravidelné batonáže. Tvrdí, že neprošlo malolaktikou, ale teda alespoň částečnou bych si tipnul. Alkohol jen 12.5 %. Celkem nalahvováno pouze 5 sudů, 3500 lahví (moje č. 2315), těžších burgundských s plastovou záklopkou a aglomerovaným DIAM korkem. Citronová barva. Čistá, fajn vůně, žluté jablko, trochu citrusové, kořenitě dřevo ale ne nějak vulgárně a hezky zapracované, trochu meruňková pecka. Suché, čisté, slušné kyseliny ale celkově spíše uhlazenější a decentně krémové, slušná délka s trochu pecičkovou nahořklostí a mírnou slaností. Peckoviny, balanc, slušné délka. Upřímně tohle dostat po skleničce v nějaké tamní restaurací, tak budu dost rád. A jako ukázka „umíme udělat i slušná vína co navíc hezky vypadají, nejen kousky do regálů sámošek“ funguje. Na letišti přišlo na 16€, což je cena, které mne neuráží, nakolik za podobný peníz umím nakoupit i lépe :-)

Komentáře používají Disqus