čtvrtek 26. ledna 2023

Philipp Lucas, Lucashof a skvělé ryzlinky

Když jsem v týdnu otevřel nový ročník jednoho z mých nejoblíbenějších vín loňského roku, láhev už pomalu nabíhající do zábavné pitelnosti, uvědomil jsem si, že mi tu úplně chybí zápisek ze setkání s vinařem na ochutnávce u dovozce Der Weinschmecker na konci listopadu. Tak napravím dnes! Řeč je o Weingut Lucashof (web), rodinném podniku z Forstu. Měl jsem tu o nich článek, právě i s oním oblíbencem a vínem s bezva poměrem ceny ke kvalitě. Popíjel jsem i další jejich vína a základní litrovku ryzlinku dokonce „propašoval“ do doporučení ve Forbesu, namísto luxusních lahví :-) Pod víny se nyní již dominantně podepisuje Philipp Lucas, který i na ochutnávku dorazil. A je to velký vinař! Ve smyslu, že je opravdu vysoký, ční nad své okolí! Ale i to, co z vinic přenáší do lahví, je skvělé kvality a pod jeho vlivem se o těchto vínech určitě bude mluvit víc než doposud. Na degustaci jsme se bavili o všem možném vinném i nevinném, o specificích ročníků i jednotlivých poloh, o archivaci a pití „zbytečně mladých vín“, o lásce k Burgundsku, ryzlinkové stylistice, experimentech s amforami… bylo to prostě bezva!

Základem jejich produkce jsou výsadby, stejně jako jinde certifikovaně bio a obdělávané biodynamicky, ve vinici Stift. Odsud dělají jak litrovku na klopení, základní Riesling v sedmičce i víno jasně jako Erste Lage Forster Stift. Nejde o selekci ve vinařství či dramaticky odlišené školení, jako spíše o selekci z různých částí téhle velké a rozhodně ne homogenní polohy. Litrovka je z písčitějších částí, Erste Lage z poloh blíže silnici, Weinstraße na Deidesheim, a už ovlivněné slavným Pechsteinem a s výraznějším podílem bazaltu. Riesling 2021 trocken coby gutswein v litrovce je čerstvé, citrusové a kořenité bílé, šťavnaté, docela lehkonohé ale nějakou váhu má, čisté, příjemné, skvěle pitelné. Dost fajn chlastací záležitost, se kterou nemám nejmenší problém a po skle v hospodě k obědu bych podobná vína bral. Riesling 2021 trocken coby základní estate víno v sedmičce má o něco plnější tělo v projevu přidává mírně sladší ovocnost a krémovost. Stále je to ale především čerstvý, citrusový, skvěle pitelný a už teď přístupný kousek. Mohou v něm být i hrozny od Deidesheimu, ale spíše jde o Stift. Riesling Forster Stift 2021 trocken se poslední měsíce rychle měnil. V projevu je to jemnější, trochu sevřenější kousek, s ovocností citrusů a meruňky a pěknou mineralitou. V chuti živé, šťavnaté, lehčí až středně plné (možná i méně plné než ten estate), moc pěkně postavené, ovocnost a krémovost, vybalancované dotykem cukru, fajn délka. Láhev otevřena teď už byla vyváženější a otevřenější, s bezva balancem ovocné sladkosti a výrazných kyselin. Ročník 2021 je výborný a bude navíc pěkně zrát do krásy.

Hodně zajímavou záležitostí je P. Lucas Forster Riesling 2020, jakýsi Philippův podpis poprvé produkovaný v roce 2014, časný sběr z nejlepších poloh u Forstu. Víno má již znatelný rok v lahvi navíc, je poměrně výrazně minerální a kamenitější, citrusové, s linkou kozího sýra, suché, živé, šťavnaté, vybalancované, přístupné, delší, lehce slané. Nechápu, že jsem ho přehlížel, tohle je skvělé!

Následovala srovnávačka dvou mladičkých Erste Lage a jednoho Große Lage. Riesling Deidesheimer Herrgottsacker 2021 trocken je sevřenější, citrusovo-minerálně-kouřový, s jemnějšími zábavnými prvky. Suchý, čistý, s parádní kyselinou a meruňkovo-citrusovou ovocností, hodně dlouhý. Jasně, úplně mladé a teprve na cestě, ale bude to krásný pití! Riesling Wachenheimer Goldbächel 2021 trocken je poměrně sevřený, jemnější, teprve se začíná projevovat, zralejší ovocnost, meruňka, mineralita. Suché, šťavnaté, středně plné, s moc pěknou stavbou a solidní délkou. Chce čas, potenciál velký. Riesling Forster Ungeheuer 2021 trocken je stylisticky dost odlišný od mnoha „víc! víc!“ představitelů téhle špičkové polohy. Jemnější projev, víno citrusové, pikantnější, v chuti trochu plnější ale stále si zachovávající svižnost, krásná kombinace zralé ovocnosti a minerality a parádních kyselin, struktura a délka. Nádherný, puristický Riesling. Který bude za pár let naprosto fantastický, ale vlastně to svádí ho chutnat už teď.

O závěr se postaral Riesling Forster Pechstein 2020 trocken. Aromaticky s linkou kozí sýr-pecička-malvice v kombinaci s citrusy a meruňkou, spousta jemnějších věcí hezky pospolu v elegantnějším minerálním projevu. Suché, delší, strukturované a poměrně koncentrované víno, vůně se krásně opakuje v projevech v chuti. Tohle mohu.

Za mne jasným vítězem Ungeheuer, s P. Lucas Forster Riesling jako velmi zajímavou volbou a Stiftem coby parádním poměrem ceny a kvality. Ale všechno je to moc dobrý a navíc ty ceny vyloženě volají kombinovat, zkoušet vedle sebe a tak.

Komentáře používají Disqus