středa 11. ledna 2023

Nejlepší vína ČR s Bellegrado a BIG Sauvignonem

Včera se v nové zajímavé pražské restauraci Apelace 21 uskutečnila tisková konferenci u příležitosti křtu již devátého ročníku průvodce Nejlepší vína České republiky 2022-2023. Pojata byla formou veskrze chvályhodnou, řízenou ochutnávku patnácti z nejlépe hodnocených vín různých kategorií a to navíc ve společnosti vhodně napárovaného jídla. A zároveň za přítomnosti nejen týmu zodpovědného za obsah knihy, každý z nich poodhalil něco z celého procesu a vyjádřil se i k některým lahvím, ale i samotných vinařů. Dost jsem si to celé užil. K vínům se dost možná ještě dostanu, bylo tam nemálo opravdu výtečných kousků a slabších nepříliš. Něco mému naturelu vyhovovalo logicky více, něco méně, dnes bych chtěl vyzdvihnout především dvě vína.

Produkci Vinařství František Zapletal (web) z Velkých Bílovic přiznám se příliš neznám. Sem tam něco ochutnám, ale nijak systematicky. Holt je toho příliš a člověk se nemůže věnovat všemu :-) Na tiskovce se pilo jejich top červené, Bellegrado 2018. Bordó směs Cabernet Sauvignon a Merlot doplněná o trochu Frankovky, to celé 14 měsíců v barrique sudech. Výsledkem je, po pár letech zrání, jedno z top červených co jsem pil za dlouho dobu. A tím nemyslím „domácích červených“ (na která ostatně nedám dopustit!), ale červených celosvětově. Víno nezapře onu Bordeaux stylistiku, ale zároveň přidává až nečekanou eleganci a jistou lehkost i při vyšší vyzrálosti hroznů a alkoholu. Efektní, výraznější, již nazrávající aromatika, tmavší až lesní ovocnost, krásně zakomponované dřevo, sladší kořenitost, kouř a kůže, trocha podrostu. Suché, plnější, s mladistvou energií ale již nazrálejší, výborné kyseliny, již se ohlazující tříslo, strukturované, bohatší, krásně postavené, dlouhé. Stále ještě především s tmavší ovocností, ale i dalšími vrstvami a odbočkami. Nádherné, klasické červené se vším všudy! Podle viněty bych to do něj teda neřekl, podle té bych ho v regálu spíš ignoroval. Ale vy teď už víte, že byste neměli! :-)

Druhým kouskem je pak BIG Sauvignon blanc 2021 od Romana Fabiga (web), domácího specialisty na tuhle odrůdu, o kterém se zmiňoval především u jejich nejdražšího kousku Reneissance. Tohle víno samozřejmě není žádný objev (ale to ani Bellegrado, že jo…), každoročně jde o jednoho z nejlépe hodnocených představitelů odrůdy u nás, víno kterého si vinař cení a i cenově ho staví na úroveň opravdu výtečných kousků z oblastí odrůdě zaslíbených. Přiznávám, že já nějak fanouškem úplně nebyl, co jsem v minulosti chutnal pro mne nebylo ani tak „big“ ve smyslu velkého vína jako spíš „tad too oaky“ (když zůstaneme i těch cizích termitů…), prostě toho dřeva na mne pocitově víc než mi vyhovuje.

V ročníku 2021, a to přitom k nějaké zásadní změně v ohledu školení snad ani nedošlo, jsem tenhle problém neměl. Víno má spíše světlejší barvu. Aromatika je intenzivní, jak by člověk i očekával, a chuť v tomhle ohledu ještě šlápne na plyn. Je to plné vůně i chuti angreštu, citrusů jako limetka, možná kiwi, karambola. Ve vůni dřevo znatelnější, ale dobře zakomponované, přidávají se toastované tóny, trocha přismahlého karamelu, ale v chuti ona ovocná složka krásně převažuje. Suché, šťavnaté, dobře postavené, delší, s lehce slanou linkou. Krásná seriózní ukázka odrůdy!

Komentáře používají Disqus