pondělí 9. ledna 2023

St. Jost Riesling ve třech ročnících

Týdenní posváteční detox jsem se rozhodl zakončit něčím zajímavým a tak s návštěvou otevřel malou vertikálu ryzlinku od Weingut Toni Jost Hahnenhof (web) z Bacharachu v oblasti Mittelrhein, konkrétně jeho St. Jost Riesling v ročnících 2015, 2016 a 2017, vína z nabídky Vinonauta. Jsme v trati Steeger St. Jost (VDP.Erste Lage) a u vína, které je jakousi jejich vlajkovou lodí. Všechny ročníky jsou v lahvi tvaru pistole se šroubovým uzávěrem, deklarována jako suchá a s alkoholem 12 až 12.5 %. Ročník 2015 má tmavší citronovou barvu. Aromatika je již trochu nazrálejší, s dotykem květového medu, malvice, pečený ananas a výrazně bylinky, podběl, trocha kořenitosti. Taková ta až tropická efektnost, kterou vína od Josta často mají, se neprojevuje zas tolik, ale expresivnější styl to rozhodně je. V chuti středně plné, s pěknou kyselinou a jasným dotykem cukru (a pro mne pocitově už směrem polosuché), malvice a trocha medovosti, středně dlouhé, příjemné. Fajn kousek!

Ročník 2016 má barvu o trošku světlejší. Aromatika je mladší, svěžejší, trochu reduktivní, malvice a citrusy a minerální linka, trochu křísnutí křemenem, zajímavá. V chuti o chlup plnější (byť z vůně bych čekal projev štíhlejší) než patnáctka a také sušší, byť trocha cukru tam opět je, slušná kyselina. Vše z vůně se opakuje v chuti, lehce toastové, vyvážené, dobrá délka. Charakterní, povedené. Ročník 2017 opět citronová barva. Aromaticky již trochu nazrálé, s lehce medovou linkou, malvice a trochu tropiko, něco bylinek, dost fajn, decentně dojem botrytidy. V chuti spíše suché, klasicky trocha cukru ale nic výrazného, solidní kyselina. Slušně postavené, středně dlouhé, malvice a trocha exotiky, fajn klasický ryzlink. Zní to trochu perverzně, ale šestnáctka mi vyhovuje nejvíc. Ač je trochu atypická.

Celá sada mi udělala radost, byť přiznávám, že v oblasti mám trochu jiné favority (Kauer, Ratzenberger). Původně jsem i plánoval otevřít ze stejné vinice vertikálu 2015-2020 od Ratzenbergera, ale prostě nenašel ročník 2017. Strávil jsem prohledáváním zásob (a potažmo malou inventurou, takže to nebyl úplně ztracený čas) snad dvě hodiny a prostě nic a to mám mít dvě lahve! Budu asi muset zkusit dokoupit, nějak se mi nechce bez toho jednoho ročníku otevírat. Problémy prvního světa v čisté formě, no…

Komentáře používají Disqus