úterý 31. ledna 2023

Parádní mladý břidlicový Riesling z Lieseru

Skoro pokaždé, když píšu o nějaké víně otevřeném „příliš brzy“, mám snahu se nějak za svůj přečin omlouvat. Vraždění neviňátek! Taková škoda! Ale berte to tak, že se prostě obětuji pro vás (lžu, mám spoustu vín v téhle jejich infantilní veselé podobě rád!). Není lepší, když o víně napíšu v počátku jeho vývoje, dokud je ještě šance si láhev koupit? Nebo preferujete zápisky typu „dnes jsem vylovil z archivu tuhle báječnou patnáctiletou láhev a vypil si ji hezky sám, tenkrát mne stála pouhé dvě stovky ale už 13 let nejde nikde koupit a další nemám abych se podělil“? :-) Rozvláčný úvod k Heldenstück Riesling trocken 2021 ze špičkového vinařství Schloss Lieser (web). O vinařství jsem tu psal nedávno a tak se dneska můžeme věnovat čistě jen vinici a tomuto konkrétnímu vínu.

Jsme samozřejmě na střední Mosele, v trati Niederberg Helden, odkud vinařství připravuje jedna ze svých nejlepších suchých vín a odkud vznikají i špičková sladká. Vinici pro ně vlastně domácké, začíná v podstatě hned i Lieseru. Jde o polohu z těch větších, s jižní až jihozápadní orientací a poměrně strmý svah stoupající od 120 do 240 metrů nadmořské výšky. Z většiny je to vinice na zvětralé modré břidlici a v případě výsadeb, kde se nachází keře pro toto víno, tam nenajdete skoro nic jiného. Navíc jde o keře až stoleté, některé ke 120 letům, a obvykle i pravokořenné. Jde o ruční dřívější sběr z keřů, ze kterých z trochu pozdějšího sběru vznikne GG víno. Dříve se nazývalo Helden Spätlese trocken SL, ale nová VDP pravidla zapovídají užití predikátů pozdní sběr, kabinet a dalších pro jiná než přírodně sladká vína, takže je to od roku 2018 Heldenstück :-) Mošt kvasí spontánně v nerezu a víno zraje nějakou dobu na kalech, lahvováno je do klasické pistole s kovovou záklopkou a celokorkem.

Barva trochu výraznější žlutá. Bohatší, efektní, slinosbíhavá skvělá aromatika. Čerstvá, kouřovo-kořenito břidlicově minerální, ovocnost zralá ale zároveň celek takový „chladnější“, citrusy do grepu, broskev, trocha exotiky až kokosu. Suché, s výraznější přísnější kyselinou drženou na uzdou pár gramy cukru, po napití si mlasknete a v delším doznívání máte chuť se napít hned znovu. Projevy z vůně se vrací v chuti, trocha medovosti, něco grepu v podobě slupky. Tohle je výborný. Bude lepší za 3-5 let? Asi jo. Bude super i za deset let? S velkou pravděpodobností. Je s tím velká zábava už teď? Jasně! Vozí Der Weinschmecker, běžná cena po lahvi 458 Kč.

Komentáře používají Disqus