středa 18. ledna 2023

Chutná šardonka z Dijonu

Dnes to bude po dlouhé době Burgundsko. A to konkrétně Dijon. Doba, kde si zde v Côte Dijonnaise nacházelo pár stovek hektarů výsadeb, je nenávratně pryč. Ale nějaký ten řádek přece jen najdete. A to nejen v okolí města, vinice mohou být i přímo jeho součástí a na jeho okraji, jako třeba Clos des Marcs d'Or. Původně v majetku burgundských vévodů i francouzského krále, výsadba postupně padla za oběť epidemii fyloxery a následně prudké expanzi čtvrti Fontaine d'Ouche. Terasu s výhledem na paneláky město nechalo znovu osázet odrůdou Chardonnay v roce 1981. Z asi 300 ha, které spadají do apelace Bourgogne AOC a jsou v katastru Dijonu, by město chtělo postupně chtěli osadit asi padesát, krom polohy Les Marcs-d’Or také rozšířit výsadby v La Cras, Montrecul a Rente Giron. A částečně už se i děje. Ale zpět k naší první dijonské městské vinici, dnes už se hrdě pyšnící starými keři a součásti Climats de Bourgogne, světového dědictví UNESCO.

Od počátku byla výsadba keřů a péče o ně svěřena vinařství Derey Frères (web) z nedalekého Couchey, rodinnému podniku s historií vinohradničení nejméně od roku 1650. Keře zasadil dědeček současné generace Albert, pečoval o ně jeho syn Pierre a dnes je vinařství a jim svěřená monopolní vinice – v současnosti pouhých 0.15 ha hektaru keřů – v rukou bratrů jménem Pierre-Marie, Maxime a Romain. Pod jejich vedení došlo samozřejmě ke změnám, zásadní je určitě nejprve HVE certifikace a aktuálně končící přechodné období na plné bio (mělo by být od letoška). Koukám že jsem tu o nich psal před více než deseti lety, to bylo tématem dijonské víno s holým zadkem na vinici :-) Víno z Les Marcs-d’Or kvasí obvykle spontánně a zraje v klasických burgundských 228l sudech, ale ne nových. Sířeno až před lahvováním a ne nějak dramaticky. Láhev klasická burgundská, celokorek a zavoskované hrdlo.

Otevíral jsem Clos des Marcs d'Or Monopole skvělého ročníku 2017. Jiskřivá citronová žlutá barva. Jemnější, lehce nazrálá, moc příjemná vůně. Citrusy, žluté ovoce a lehce krémové, dotyk dřeva a výraznější mineralita, trošku chladnější moc sympatický projev. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté, vyvážené, slušně dlouhé, minerální, krásně připravená záležitost. Pije se skvěle, na prosté „Bourgogne“ toho nabízí hodně a láhev jsem si moc užil. A ještě přitom mohl myslet na sídliště v šedesátkách požírající hektar za hektarem tradičních vinic :-)

Komentáře používají Disqus