úterý 10. ledna 2023

Vinná a blogovací předsevzetí

Dávali jste si nějaká „vinná“ předsevzetí? Já se přiznám si trochu říkal, že bych se zase mohl trochu víc věnovat vínu nejen z jeho nejzábavnější stránky, rozuměj jeho konzumaci, ale i teoreticky. Ne že bych se díky degustacím, povídání s vinaři a čtením o víně u různých flašek nedozvídal stále něco nového, ale prostě… možná zase přišel čas se posunout trochu systematičtěji. Doklady, že o víně něco vím, po mně zatím nikdo nikde nechtěl, ale certifikát senzorických zkoušek nebo WSET Level 3 v Londýně byla minimálně dost zajímavá zkušenost. Vlastně mne k tomu ponoukl oficiální „Advanced course of Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla Sanlúcar de Barrameda DO.“ od tamního Consejo Regulador, který jsem si střihl po Vánocích. Chtěl jsem zkusit, zda závěrečnou zkoušku na certifikát udělám, po těch letech co se tu snažím sherry propagovat a edukovat ostatní, bez nutnosti absolvovat vlastní kurz, který jsem chtěl jen tak zběžně proklikat. Papír mám a potěšilo mne to, ale nakonec se ukázalo, že je tam pár „drobností“ co bych nejspíš bez kurzu měl špatně a navíc v rámci studijním materiálů narazil na dost zajímavé a hezky zpracované informace, které v podobné podobě ještě neviděl. A navnadilo mne to!

Taky jsem koukal na příspěvky tady na blogu, loni jich bylo 225 a to je docela dost, i když furt o něco méně než u mne za rok obvyklé. Důvodů vícero. Když se dívám na jejich obsah, a co jsem psával dřív, mám docela dojem, že i v tomhle ohledu by to chtělo trochu změnu. Byla doba, kdy jsem tu „tepal“ všemožné nešvary a alespoň malou měrou snad přispíval ke kultivaci místního vinného prostoru. A celkově byl trochu akčnější, teď se to dost omezilo na poznámky k vínům a při troše štěstí nějaké informace o konkrétním vinařství či pár novinek z vinného světa. Furt mi to dává smysl, ale trochu oživit by rozhodně chtělo. Stále je čím se zabývat, viz. vinný lístek v titulce tohoto článku. Z dost prestižní pražské lokality a historicky hodně významného místa, kde bych čekal trochu jinou úroveň a kulturu prezentace vína. A ne, problém nevidím v chybějících diakritických znaménkách či vypadlém písmenku v názvu vinařství s nejdražší zastoupenou lahví :-) A jsou tu samozřejmě i o dost zásadnější témata než tohle. Tak uvidíme…

Taky bych chtěl víc jezdit za vínem zde po republice i do zahraničí, častěji chodit na degustace, víc se potkávat s vinaři… ale kde brát čas a nekrást, se zaměstnáním v jiném oboru, rodinou a i nějakým tím dalším koníčkem než jen vínem? :-) Asi neporadíte, předpokládám…

Komentáře používají Disqus