pondělí 28. srpna 2023

Rakouská Grand Cru, Ornellaia bez enologa, Jean Baumard, budoucnost je v Mâconnais

Určitě už jste si zvykli u Rakouských vín na značení podle specifických vinic, hlavně v rámci nejvyšší úrovně DAC vín. A setkat jste se mohli i s vinicemi („Ried“, v Německu používají „Lage“) značenými jako Erste Lage, tahle aktivita byla doménou vinařského uskupení Österreichische Traditionsweingüter v oblastech Kamptal, Kremstal, Traisental, Wagram, Vídeň a Carnuntum. Jejich, ale nejen jejich, mnohaletá snaha se zúročila a snad již v roce 2025 bude obdobný systém součástí přímo rakouského vinařského zákona a přístupný pro všechny. Po intenzivní přípravné fázi byl vytvořen právní základ pro oficiální celostátní systém klasifikace. Nejprve bude obsahovat jen „Premier Cru“ Erste Lage, po dalších pěti letech dojde k „povýšení“ některých vinic na „Grand Cru“, Große Lage. Ve vyhlášce jsou uvedeny obecné podmínky pro klasifikaci vinic, například že navazují na současná třístupňová DAC (Gebietswein z regionu, Ortswein z konkrétné obce a Riedenwein, ze specifické vinice). Vyhláška zakládá povinnost ručního sběru, upravuje maximálně hektarové výnosy a podobně. Jednotlivé oblasti podávají žádost národnímu sdružení, ve kterém musí popsat historický význam vinice, dodat veškeré info o geologických vlastnostech, klimatu a orientaci a především národních i/či mezinárodních hodnoceních a úspěších vín z konkrétní polohy, pro kterou chtějí statut Erste Lage. Tak uvidíme, jak se to celé vyvine. Ne že by se mi něco podobného nelíbilo i u nás! Především veřejně dostupný katalog těch jednotlivých žádostí by byl skvělým studijním materiálem! :-) Pak by začala válka o to, co ještě/už může být Premier Cru a z ran zhrzených vinařů by teklo víno proudem…

Není to tak dávno, co jsem tu psal, že italskou legendu Ornellaia opouští její dlouholetý šéf a winemaker Axel Heinz a jde do jiného vinařství. Nově se objevila zpráva, že z podniku odchází i současná hlavní enoložka, Olga Fusari. Ta mizí do úplně nového projektu od Ruffino Estates (součást gigantu Constellation Brands). Kdo převezme zodpovědnost za vína jedné z nejslavnějších italských značek se zatím neví, nejhlasitěji je skloňováno jméno Gaia Cinnirella. Současná vinařka a sklepmistrová sesterského podniku Masseto má za sebou praxi ve vinařství Allegrini, Tenuta San Guido, Istine či Biondi-Santi.

Ze smutnějšího soudku… dlouholetý vinař z Domaine des Baumard, specialista na nádherný Chenin Blanc a jedna z legend vinařství na Loiře, Jean Baumard, zemřel ve věku 92 let. Významně se zasloužil o zvýšení kvality suchých bílých vín z apelace Savennières a světového povědomí o nich, ale neméně velký vliv měl na sladká vína z Quarts de Chaume. Byl několik let ředitelem Fédération Viticole de l'Anjou a zasloužil se o oživení Union des Syndicats d'AOC du Val de Loire, navíc byl dost populárním vyučujícím vinohradnictví a enologie na École Supérieure d'Agriculture et de Viticulture v Angers. Magnumky crémantu z jeho vinařství jsem otevíral na přípitek na svatbě.

Ochutnáváme naslepo a ani jeden z degustátorů nerozezná, které z těch vín je Meursault, Puligny nebo Chassagne... ale v Mâconnais se dá udělat tolik různých stylů vína. Je tu tolik rozmanitých stylů, od vín s vysokou kyselinou až po vína s větším obsahem cukru; styly vína, které v Côte d'Or nenajdete,“ pokračoval a pak se ušklíbl: „Víte, jaký je rozdíl mezi Meursaultem za 30€ a Batard Montrachet za 300€? Je to 270€.“ Jean-Marie Guffens (Domaine Guffens-Heynen a Maison Verget) měl vždy trochu kontroverzní názory a podobné výroky samozřejmě mají sloužit (úspěšně!) hlavně k připoutání pozornosti k jeho vínům z Mâconnais. Na stranu druhou… více než zrnko pravdy v tom je ;-) Celý článek a delší rozhovor na The Drinks Business.

Komentáře používají Disqus