středa 23. srpna 2023

Vína z Cascina Vèngore a apelace Terre Alfieri

Dnešní tématem bude Cascina Vèngore (web, nový přírůstek v sortimentu Víno pro Vás a u některých vín rovnou ve dvou různých ročnících) z piemontského San Matteo, nedaleko měst Asti a Alba, a (pokud se nepletu a něco mi neuniklo) stále ještě nejnovějšího DOCG v Itálii, Terre Alfieri. Takže nejdříve něco k té apelaci. Rozkládá se především v provincii Asti a částečně v Cuneo, na pouhých 49 hektarech a s roční produkci okolo 1710 hl, na místních i docela výrazných svazích a s půdou tvořenou z velké části mořskými sedimenty z období pliocénu, se zajímavým mixem písků, vápence, spraší… Statut DOC oblast, pojmenovaná po básníkovi a dramatikovi z Asti, hraběti Vittoriovi Alfieri, získala v roce 2009 a po desetileté kampani byla v roce 2020 povýšena na DOCG. Výrobu kontroluje a reguluje Consorzio Barbera d'Asti e Vini del Monferrato. Apelace se zaměřuje na pouhé dvě odrůdy. V bílé je to, stejně jako v nedalekém Roeru, odrůda Arneis (klasicky minimálně 85 % a k tomu mohou být další povolené lokální nearomatické bílé odrůdy). V červené se jedná o Nebbiolo (opět minimálně z 85 %). Produkovat lze i kategorie Superiore a pro červené též Riserva, které musí mít o něco vyšší obsah alkoholu a povinné je delší školení, u červených v sudech (Riserva školení nejméně dva roky a z toho rok v sudech).

No a teď k vinařství. Cascina Vèngore se nachází v přírodním amfiteátru, statek obklopuje 26 hektarů pozemků z čehož vinic je 16 hektarů. Takže krom révy – v certifikovaně ekologickém režimu vedených odrůd Arneis, Barbera a Nebbiolo – tam mají i místní tradiční odrůdy ořešáku, duby, habry, lípy a další stromy. Tak trochu doufají, že tam časem budou díky tomu mít i lanýže :-) Vyseli pšenici jednozrnku a ve vinicích trávu a luštěniny, chovají slepice, ovce, oslíky. Vinařství je mladé, vzniklo teprve v roce 2012 díky aktivitě enoložky Lucrezie Povero a jejích sester Letizie a Maurizie, postupnou obnovou starého stavení i zanedbaných vinic. Takže mají i nějaké starší výsadby, ale hlavně hodně dosazují sami. Sestry tedy nezačínaly vinařit úplně od nuly, pokud je vám jméno Povero povědomé, pak ano… padesátihektarové piemontské Cantine Povero je jejich rodinné vinařství. I to jede v biorežimu, ale v případě Cascina Vèngore je to přeci jen ještě o kus dál a sami svůj přístup označují jako regenerativní zemědělství. A i ve sklepě – kde najdete jak nerez a velké sudy tak i amfory a soudky malé – se snaží jet spíše „nízkointervenčně“.

Ochutnal jsem všechna jimi produkovaná vína v aktuálních ročnících. SANROMÈ 2022 Terre Alfieri Arneis (San Romè = ochránce vinic Svatý Remigius) je stoprocentní Arneis z Cisterna d’Asti připravené čistě v nerezu, s několikaměsíčním zráním na jemných kalech. Čirá těžší burgundská láhev, kovová záklopka a DIAM korek. Pěkná trochu výraznější žlutá barva. Čerstvá, mladá, čistá, příjemná svěží vůně. Citrusová, grepová kůra, trochu krémovo-kokosovo-mandlové, minerální linka. Suché, čisté, středně plné až plnější, výborné kyseliny a šťavnatost, vyvážené, citrusové, s lehkou hořčinou v závěru co volá po dalších doušcích. Serióznější ale snadno pitelné, krásně udělaný kousek. To mne baví!

CAMPOLUNGO 2021 Barbera d’Asti je čistá Barbera ale připravená pouze v nerezu. Láhev burgundská, záklopka kovová a DIAM korek, což bude platit i pro všechna ostatní červená. Rubínová barva. Čistá, především červeně ovocná vůně, peckovinová, s lehce kořenitou linkou. Středně plné ale s jistou lehkostí a snadnou pitelností, šťavnaté, červeně peckovinové, vyvážené, příjemné a moc dobře pitelné, takové docela „pinotoidní“. MOMPIRONE 2021 Barbera d’Asti Docg Superiore (pojmenováno po kopcích okolo Monte Stefano) kvasí v tanku, ale zraje rok v malých sudech ze slavonského dubu. Tmavší rubínová barva. Intenzivní, teplejší, zrale spíš tmavě ovocná vůně, s hodně výrazným projevem dřeva do čokolády a vanilky. Se vzduchem a časem trochu vystupují další složky a dřevo přestává dominovat, na mne je ale stále přeci jen trochu moc výrazné. Suché, čisté, plné v chuti, s tmavší sladkou ovocností ale zároveň moc pěknou kyselinou a šťavnatostí, delší, intenzivní, strukturované, s výraznějším dřevem. Hodně efektní a zaujme mnohé, osobně bych sáhl po „základu“, ale to je můj vkus.

BELGARDO 2020 Terre Alfieri Nebbiolo je čisté Nebbiolo, fermentované v nerezu a školené rok v malých sudech. Světlejší v barvě. S moc pěknou červeně ovocnou aromatikou, peckovinovou, se sladší „vánočně“ kořenitou linkou a dobře zakomponovaným dřevem. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné, uhlazenější a zakulacené s jemnozrnným tříslem, dobrá délka a struktura. Teprve na cestě, ale dost snadno přístupné už teď. Veskrze povedené. MIGNANE 2020 Terre Alfieri Nebbiolo je selekce z úpatí svahu, víno spontánně kvašené bez kontroly teploty v terakotových amforách kde následně maceruje na slupkách asi dva měsíce, dalších 14 měsíců zraje opět jen v amforách. Až překvapivě světlé v barvě. V projevu o něco lehčí a také trochu divočejší, především červeně ovocné a florální, sušené květy. V chuti středně plné, šťavnaté, s výraznější tříslem a svíravostí, červeně ovocné, se složitější zajímavou strukturou. Hodně zajímavé spojení elegance a jisté rustikálnosti, bavilo hodně. Jen oproti ostatním červeným, která byla i třetí den konzumace (jen se zastrčeným korkem ve vinné chladničce) v parádní kondici, tohle mnohem rychleji oxidovalo.

Můj jasný favorit je velmi nadprůměrné krásné Arneis, za tři stovky se rozhodně vyplatí vyzkoušet a i když to není ze slavnější apelace Roero, tak nabízí neméně skvělý zážitek. Hodně mne bavila základní nerezová Barbera, to bych si dovedl představit pít ve větším. A BELGARDO Nebbiolo, aktuálně pod čtyři stovky, rozhodně stojí za pozornost.

Komentáře používají Disqus