úterý 22. srpna 2023

Víno na ledu je… zlo?

Venku je otřesné vedro, v bytě není klimatizace a já nejsem schopen myslet na nic jiného než na led, chlazení, orosenou sklenku a podobné věci :-) Tak se budeme dnes věnovat právě tomuhle tématu. A nepůjde o rychlochlazení lahví v mrazáku (ano, ale…), k tomu už jsem pár řádků sepsal. Seděl jsem onehdy v jedné italské restauraci a objednal si trochu lehčí červené. Láhev dorazila… teplá. Je to (nejen u nás) častější prohřešek než špatně vychlazené bílé, „pokojová teplota“ se i v gastru drží zuby nehty. Snažil jsem se problém nějak vykomunikovat, kbelík s ledem by to asi vyřešil, ale bylo mi nabídnuto, jestli nechci pár kostek ledu rovnou do sklenky. Až takhle divně můj požadavek na chlazení červeného, kde lehčí stylům tuplem vyhovují teploty jen o chlup vyšší než pro plná bílá, na číšníka působil. Trochu mne urazilo, že působím jako jeden z těch barbarů, co led do vína dávají. Na druhou stranu…

Moët už dávno přišel s bublinkami, které přímo na led doporučují, a zkopírovala je hromada dalších producentů. Klidně na led leje své bubliny zvané Britpop i baskytarista Alex James z Blur :-) A takový vinný střik není nic vyloženě zavrženíhodného, tak proč se bránit ledu :-) Jenže to jsou specifické případy a já běžně tak nějak nechci, aby jinak fajn víno bylo ve sklence čím dál řidší, že jo. A je fakt, že v tomhle počasí i správně temperované víno ve sklence velmi rychle teplá. Existují chladící kostky do nápojů, ale že by mne nějak lákalo sledovat, jak mi tohle plave v dobrém ryzlinku, to se říct nedá. Viděl jsem i vizuálně mnohem přitažlivější ocelové nebo ještě hezčí žulové kostky, oboje primárně zamýšlené pro whisky, jenže… představa, že točím tenkostěnnou ručně foukanou sklenkou, ve které je něco takového, mne upřímně děsí! :-) Pak je tu ještě varianta vůbec nejpřitažlivější a to je mít zamražený hrozen vína a do sklenky hodit pár kuliček. Vypadá to pěkně a funguje. A ještě je potom můžete sníst!

Mišelinský šéfkuchař Dave Chang je jedním z propagátorů vína na ledu, nejen v létě. A mimo jiné prohlásil: „Důvodem, proč ho pijete, není gastronomický snobismus, ale to, že jde o nápoj. Takže ho pijte jako nápoj, ne jako kulturní artefakt.“ A svým způsobem s ním musím souhlasit, že se z vína občas dělá až zbytečná věda a je okolo něj příliš snobského nánosu se tu zmiňuji opakovaně. Ale… ale… :-) Ve Francii tomu říkají Vin Piscine a hlavně na jihu (a v Pařížských barech v létě) s růžovým to není nic neobvyklého. Variantou je i frosé, tam se růžovka leje na led drcený. Takže… kostka ledu ve vašem víně? „Sypte mi to do roséčka a pídží“ nebo „odstup, satane“?

Komentáře používají Disqus