pondělí 21. srpna 2023

Zpět z lesů s (nejen) bag-in-boxy

Jako každý rok jsem strávil týden (bývalo to i tři, kde jsou ty časy!) pod stanem v lesích na okraji Šumavy. I letos s dramatickým počasím, bouřkami vznikajícími nepředvídatelně doslova nad hlavou, přívalovými dešti, kroupami a rozvodněnými toky. Pro děti ale dost zajímavá zkušenost o silách přírody, když viděly, jak pracně vybudovaná hráz na říčce mizí beze stop během několika momentů. Protentokrát jsem nic nenechal náhodě a vzal si dostatečné zásoby vína. Kdo se těšil na pravidelný status report o nabídce sámošek toho protentokrát zklamu. Nabalil jsem především mix všemožných vín v lahvích, ale šanci dal zase jednou i bag-in-boxům. Nedávno jsem psal článek o plechovkách a jak se lepší nabídka v nich, u bagů jde najít i dost zajímavá vína i dlouhodobě.

Stále je ale trochu zvláštní vidět na krabici vznešeně znějící názvy jako Château Tour de Luchey Bordeaux Rouge 2020 (je to sice základní víno, ale pěkně udělané plnější červené) či jména prestižních apelací typu Chablis či Crozes-Hermitage :-) Určitě ale zajímavé téma k debatě o apelačních předpisech a limitech, které vinařům přinášejí. Některé třeba zakazují i šroubový uzávěr na lahvi, jiné žádají specifický tvar lahve a podobně, kupa apelací má alternativní obaly úplně zapovězené. S bagem každopádně nastává drobný problém s chlazením. Když teda pominu fakt, že v přírodě všudypřítomná vlhkost s přívalovými dešti okolo způsobuje rozpad samotné krabice a zůstává vám spíš jen ten pytel :-) A ten má tendenci uplavávat. Řešil jsem to stáčením do běžných lahví se šroubovým uzávěrem a ty hezky do potoka. Ale sklenky jsem si přivezl docela pěkné, úplný barbar zase nejsem! ;-)

Každopádně jsem zpět z „divočiny“ a žádné další volno už mne bohužel nečeká, tak se zase můžete těšit na trochu častější příspěvky zde na blogu. Mám v seznamu na zpracování pár moc zajímavých jednotlivých lahví roztodivných druhů (i když mi nedávno někdo říkal, že bych se měl nějak specializovat, jak je divný tu na jednom místě psát o klasických velkých vínech, krásné naturální produkci, špičkovém Champagne… a pak se pozitivně vyjádřit i o flašce za stovku ze supermarketu; když já prostě vidím nějaká pozitiva a užitnou hodnotu u spousty různých kategorií) i celých degustací. Pokud mne nezničí aktuální vedra, určitě se s něčím z toho zde potkáte.

Komentáře používají Disqus