úterý 10. října 2023

Povedená Frankovka, Malbec a Spätburgunder

Do podzimního počasí dnes tři různá červená. O vinařství Moric (web) jsem tu naposledy psal hlavně v kontextu jeho „skrytých pokladů“, ale zásadní jméno samozřejmě má díky klasickým burgenlandským frankovkám a jeho Lutzmannsburg Alte Reben určitě patří mezi tamní úzkou špičku. Já ale nedávno doma otevíral základ, Blaufränkisch Burgenland 2019. Vinař Roland Velich u tohohle vína, směsi z více poloh a ne nutně starých keřů (i když některé mají i k padesáti letům) volí kratší maceraci a spontánní fermentaci ve větších a starších sudech, cílem je spíše „lehčí“ chlastací Frankovka než něco hlubokého a s výrazným vlivem dřeva. Což tomuhle vínu nebrání sbírat body v zóně 92-94 :-) Krásná rubínová barva. Stále čerstvá, efektní aromatika, pikantnější, višňová, trochu tabáku, lehce pepřově kořenité, linka vlhké vápenité zdi. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné, pikantnější a slušně dlouhé. Se vzletnou veselou červenou ovocností, parádní živostí, napětím… tohle je tak zábavný! Není to vážné a dá se jen tak klopit. Ale přitom je dostatečně zajímavé na to, aby nad tím člověk mohl přemýšlet a seriózně dumat, tedy pokud chce. Baví velmi. Morice mají ve vinotéce Vin de Marie.

Po delší době jsem zase otevřel něco z francouzské oblasti Cahors, konkrétně Château Haut-Monplaisir (web) Pur Plaisir 2008, klasický čistý Malbec od zajímavého bio producenta. O vinařství už jsem se tu rozepisoval naposledy před čtyřmi roky a zmiňoval se o tomto víně, vrcholu jejich produkce ze starých keřů. Za tu dobu musím říct nedošlo k žádnému dramatickému zrání. Hodně temné v barvě, intenzivní tmavá ovocnost, pikantní kořenitost, trochu uzeně masité. Suché, silné, plné, s tmavou ovocností, koncentrované, s výraznějšími tříslovinami. Bohaté a intenzivní charakterní červené v takové trochu (dost) rustikálnější podobě. Tohle má ještě spoustu času před sebou. Vozí Alifea.

A po více než roce jsem otevřel základní Dr. Wehrheim (web) Spätburgunder trocken 2020, psal jsem tu o něm v květnu 2022 a letos v květnu o jejich výše postaveném pinotu. A i zde jde vývoj stále poměrně pomalu a furt mám pocit, že si ještě další rok či spíše dva zaslouží ležet, nakolik jde o úvod do jejich červených. Pěkná trochu tmavší rubínová barva. Výraznější aromatika spojující zralé červené peckoviny, višně v čokoládě, kořenitější linka a poměrně výrazně dřevo. V chuti suché, čisté, středně plné a šťavnaté, červené a tmavší peckoviny, sladkost ovoce a dřeva, jemnozrnné třísloviny, fajn délka a struktura. Velmi, velmi slušné! Vozí Der Weinschmecker.

Komentáře používají Disqus