středa 13. dubna 2011

Velikonoční kopřivová nádivka, základní burgundské, první grilování a Cabernet Moravia

nadivkaBabička byla skvělá kuchařka. Nebála se experimentovat, nešetřila kořením, poohlížela se po různých zahraničních kuchyních, adaptovala je pro tristní předrevoluční nabídku obchodů a složitě sháněla suroviny, bez kterých by to které jídlo vyrobit nešlo. Docela často se mi stává, že si dám nějakou třeba středomořskou specialitu, a jako nějakým kouzlem mne kombinace pár přísad přenese na zahradu její chalupy, k velkému dřevěnému stolu a pryskyřicí vonícímu dřevěnému křeslu pod šípkovým keřem. I když se nám povedlo zachránit většinu bloků, do kterých si recepty zapisovala, replikovat její výsledky už tak snadné nebylo. Dodnes mám téměř erotický sen, že se nám povede připravit lívance s jahodovou pěnou (kde jde podle všeho o poměr běžných jahod zahradních s lesními a kdo ví co dalšího) tak, jak to dělala ona. A ještě jedno jídlo mám v živé paměti… nádivku!

Jakmile se přiblíží velikonoce, dostanu na ni chuť, hezky na kopřivovou! A nemusí být ani přílohou k masu, ideální je samostatně druhý den studená. A právě recept na ni jsem doma nenašel. Je klidně možné, že ji prostě střílela od boku a žádný recept nepotřebovala. V tom případě bude pátrání marné. Ale nevzdávám se! Prozatím jsem vyzkoušel postup z Apetitu, možná s o něco větším množstvím kopřiv :-) Pravda, jelikož jsme nádivku upekli v poměrně velké nádobě, tak výsledkem byla spíše taková nádivková placka s křupavou mandlovou krustičkou než větší blok jak ho mám rád, ale chuťově je to bezva záležitost! Pokud nevíte co s kopřivami, které se vám rozlézají po zahrádce, tak tohle je dobrý způsob zpracování. Nebo máte nějaký lepší tip či recept? :-)

bourgogne_cave_de_hautes_coV nedávných dnech se mi dostalo do pařátů hned několik základních Bourgogne, červených z Burgundska obvykle bez bližšího určení místa původu. Typický dojem byl „příjemné pití, jen u nás moc drahé“, ale k některým z nich se určitě ještě dostanu ve dnech následujících detailněji. Nejlevnějším vzorkem byl Bourgogne Pinot Noir 2009 z Caves des Hautes-Côtes, v Beaune sídlícího družstva, posledního v Côte d’Or. Momentálně jejich členové obhospodařují na 600 hektarů v 74 různých burgundských apelacích, i některých dost prestižních. Ale tohle je opravdu jejich základ. Klasická trochu řidší barva, mladá čerstvá ovocná vůně především směrem třešně a trochu přezrálé či kompotované jahody. Suché, lehké, poněkud tenčí v chuti, ovocité a snadno pitelné, poměrně dost kyselin, trochu trpčí. Jednoduché zahradní červené na jen tak popíjení, které ale minimálně odrůdu nezapře a dopil jsem ho, k tchýní přidělené práci v podobě zásadního prohození vrstev různě starého kompostu, s chutí a téměř na žízeň :-) Tak trochu jsem ale čekal, že v podobně dobrém ročníku (jako pro červené nuladevítka určitě je) by to mohlo být nějaké příjemné překvapení a zásadní objev. Víno se dá sehnat za zhruba dvě stovky u Domince, což je myslím jedna z nejnižších cen (když nepočítám některé záležitosti v hypermarketech) za Burgundsko, kterou v ČR lze objevit, ovšem projev tomu prostě odpovídá :-)

cacik_cabernet_moraviaK prvnímu jarnímu grilovaní (kde jsem experimentálně zkusil kus hovězího nejdřív připravit sous vide a nad ohněm spíš jen tak ovonět a rychle osmahnout) jsem otevřel Cabernet Moravia 2009 od Tomáše Čačíka (popisek na lahvi je můj, víno dozrálo k pozdnímu sběru, ale zatříděno není), o některých jeho vínech jsem tu psal už dříve. Takhle morávka mne baví asi nejvíce z jeho nových vín. Poměrně tmavá barva s fialkovými odlesky a hutnější projev ve sklence. Příjemná výrazná vůně, tmavá ovocitost, hodně kořenitá, náznak makového koláče a teplých švestek. V chuti suché, čisté, středně plné, díky vyšší bezva kyselině šťavnaté, výrazné, vyvážené a seriózně působící červené, které jde jen tak popíjet i si s ním hrát a zkoumat. Za zhruba stovku bezva koupě.

hovezi_gril

Komentáře používají Disqus