úterý 19. dubna 2011

Výsledky ankety „Jak dlouho před konzumací otevíráte vína?“

faugeres_taillefer_2006V minulé anketě celkem 206 z vás odpovídalo na otázku týkající se otevírání vína nějakou dobu před konzumací. Na výběr bylo pár (myslím docela typických) možností zahrnujících i umění dekantace :-) Volbu samozřejmě výrazně ovlivňuje nejen to, jak velký blázen do vína jste, ale i vinné preference. Milovník ryzlinků, který prakticky nepije červená vína, rozhodně zvolí něco úplně jiného, než ten, kdo nedá dopustit na mladá červená. Přesto snad ta anketa úplně nesmyslná nebyla. Největší počet hlasů, celých 32% (67 hlasů), přišel pro možnost netrápit se složitými procedurami, láhev prostě otevřít a rovnou pít. Často to dělám stejně u první sklenky a pak se rozhodnu co s vínem dál. Druhou nejčastější možností se 17% (36 hlasů) se stalo otevření bílého těsně před nalitím a červených tak 1-2 hodiny předem. Skoro jsem čekal, že tahle varianta vyhraje. Ostatní možnosti jsou poměrně vyvážené, i pár vyložených experimentátorů se tu najde, ostatně se podívejte na výsledky níže. Každopádně součet různých variant otevírání předem dominuje a podobným hrátkám se věnují 2/3 z vás.

anketa_otevirani_vina

Zkoušeli jste někdy experiment naslepo? Ideální je na to skupinka více lidí a třeba dvě vína, která dobře znáte a od každého máte tři lahve. Při udržení stejné teploty (= vína jsou celou dobu spolu na totožném místě) jedno otevřete 2 hodiny před konzumací, druhé také dvě hodiny a zároveň dekantujete a třetí těsně před konzumací. Pokud se nejedná o nějaké vyloženě staré lahve či složitější velká vína je rozeznání rozdílu často pořádný oříšek i pro zkušené degustátory. Vypadá to jasně a jednoduše, ale jakmile máte ta tři vína vedle sebe ve sklence, najednou už to tak snadné není :-) Vřele doporučuji na procvičení senzorických schopností.

rajec_certifikovana_vodaA hlasovat můžete v další anketě, tentokrát o vodě kterou pijete k vínu (kde „k vínu“ by asi šlo vynechat, málokdo bude volit jinou vodu večer k lahvi než tu, co pije normálně, ale třeba se pletu). Nedávno jsem tu měl zápisek Certifikovaná voda k vínu?!? a k anketě mne nakopla včerejší návštěva jednoho mého oblíbeného podniku, kde jsem narazil na reklamu vody Rajec, která už se certifikací vhodnosti k vínu chlubí. Nasajme do plic vzduch vhodný k dýchání a hlasujme! :-)

Komentáře používají Disqus