pondělí 11. dubna 2011

Rulandské bílé „Smaragd“ ze Znovínu

znovin_rulandske_lacerta_viDobrovolně přiznávám, že mám pro Znovín Znojmo slabost (a asi nejsem sám, dle výsledků jedné starší ankety). Než jsem se začal poohlížet po vínech složitěji dostupných a vyhledávat různé specifické záležitosti, byl pro mne jejich sortiment ideálním zdrojem fajn pití za fér ceny. A v mnoha případech i dobrým materiálem pro zkoumání zda má místo původu vliv na projev vína, díky různým šaržím jednotlivých odrůd z odlišných částí Znojemska, ovšem prakticky totožně zpracovaných. Dodnes oceňuji akce, které pro své zákazníky pořádají, putování po vinicích především. Stále jsou jedněmi z mála velkých producentů, kteří jasně a výrazně tlačí do zákazníků informace o místě původu hroznů. Na jejich Rulandské bílé původem z viniční trati Volné pole, obzvláště když dostalo možnost zrát pár let v lahvi, mám spoustu pěkných vzpomínek. Je tedy logické, že jsem se na další znovínskou rulandu, tentokrát navíc z nové řady se zelenou ještěrkou, moc těšil. A že budu, krom degustačních poznámek, plkat o pár věcech okolo…

Nejdříve k té ještěrce… viněta se pyšní nápisem „Terroir Lacerta Viridis“ a barevnou lesklou nálepkou lezoucí zelené ještěrky. Je to zajímavý koncept, myslím ve světě dost unikátní, ohraničit terroir místem výskytu jednoho konkrétního plaza, jen co je pravda :-) Znovín tuto řadu umisťuje do okolí meandrující řeky Dyje a Národního parku Podyjí, tedy poměrně čisté přírody (své vinice pak má zařazeny alespoň v integrované produkci, bio to není), kterou takhle ještěrka prý vyžaduje. Ta hezčí fotka ještěrky níže je přímo z „reklamní“ znovínské vinice, Šobesu. Ta druhá pak z Wachau, kousek od vinice běžně ošetřované herbicidy…

jesterka

To první, co mne při pohledu na láhev napadlo, bylo právě Wachau. Suchý výběr z hroznů se symbolem ještěrky, to je přeci dost podobné nejvyšší řadě vín z Wachau zvané Smaragd, pojmenované po úplně stejně ještěrce (viz web Vinea Wachau). Ještěrčí smaragdy už jsou dobře známé a prestižní označení, svým způsobem mne trochu mrzí, že Znovín se takto opičí po svém vinařském sousedovi. Ale třeba s tím marketingové oddělení přišlo úplně náhodou a ve Wachau nikdo z nich nebyl.

Znovín dále u popisu ještěrčí řady vín mluví o ekologicky čisté krajině a na závěr textu doplňuje toto: „Pro větší transparentnost jedinečnosti vín označených „zelená ještěrka“ jsou tato vína laboratorně analyzována ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Brně na přítomnost zbytků postřiků a zejména plísní, které se v bioproduktech často vyskytují.“ Cože? Plísně a zbytky postřiků často se vyskytující v bioproduktech? Ale ano, u neošetřeného ovoce a zeleniny třeba, ale u prokvašeného moštu? Spousta lidí k má bio(dynamickým) vínům odstup právě proto, že čeká jakési podivné záležitosti připravené kdo ví jakým způsobem, podobný náznak démonizace bio vín (obzvláště proto, že je sami v sortimentu zatím nemají, a nahrazují ještěrkami atp.) na stránkách Znovínu mne tedy dost zamrzel.

smaragd

Tak a teď to víno, Rulandské bílé výběr z hroznů 2009 původem ve viniční trati Načeratický kopec. Znovín jej lahvuje do čiré lahve tvaru bordeaux, s plastovou záklopkou a krátkým korkem lisovaným z drti s pevnou dvojploškou, což mi dohromady úplně nesedí s předpokládaným archivačním potenciálem 6-8 let. Viněta je klasický Znovín z terroirových řad, navíc doplněný tou samolepkou ještěrky (víno jsem vyfotil na sluníčku, aby si ještěrka užila). Láhev každopádně upoutá pozornost. Barva vína je taková bledší slámová. Vůně v prvním plánu sladce vyzrále hroznová s prvními náznaky ležení v lahvi, chlebovina s medem a máslem doplněná čerstvostí ovoce, něco citrusů, trocha kořenitosti a příjemná zemitost. Po kvantu uni tropicky ovocných sladkých ruland šedých a bílých, které (nejen) v ročníku 2009 produkuje celá Morava, je podobný složitější a neprvoplánový projev u velkoproducenta hodně příjemným překvapením. V chuti poměrně plné, výrazné, lehká ovocná nasládlost je doplněná slušnou kyselinou, delší dochuť, opět ona zemitost, nic vyloženě vzletného a vlezle primárně ovocného. Zároveň je ale v chuti to víno o kus jednodušší než ve vůni, stále ovšem dost fajn pití. Nevím, jak by tohle víno zrálo, u jejich starších bílých ruland mám zkušenost spíše s kousky méně přezrálého stylu. Ale za pokus, obzvláště při ceně lahve 150,- Kč, to rozhodně stojí.

Komentáře používají Disqus