pátek 15. dubna 2011

Pinot Noir z Čech a Moravy 2006 – část I.

hodnotime_pinotyJako už poněkolikáté jsme se na přelomu zimy a jara sešli k přechutnání vín odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir) z Čech a Moravy po pěti letech zrání, což je doba, kterou P.J. na začátku experimentu nastavil jako jakési rozumné minimum pro nalezení producentů, kteří tuto úžasnou odrůdu umí připravit opravdu dobře. V ročníku 2006 se sešlo poměrně dost vzorků, nastal klasický zmatek, pár vín se nenašlo doma u účastníků a jiné záhadně došlo u prodejců, byť v nabídce stále bylo. Ochutnávka byla opět rozdělena na dvě části s tím, že na podzim půjdou „top“ záležitosti a vína papírově a ze zkušeností let minulých nejslibnější, teď na jaře všechna ostatní a ta, která máme k dispozici ve větším počtu lahví. I tak se v prvním kole naslepo chutnalo 23 vzorků, z toho jedno víno v setu bylo jakýmsi omylem dvakrát, ale nakonec se tento omyl ukázal jako velice přínosný. A lehce „mimo soutěž“ se objevilo i jedno víno ze Slovenska. Co ochutnávka prozradila?

degustujeme_pinotyTrochu mi vadil, ale to je i problém ročníku, často hodně vysoký alkohol u některých vín a celkově až zbytečně vyzrálý / přezrálý projev hroznů. Od pinotu přeci jen čekám spíše eleganci než ovoce rozpuštěné ve 14 a půl procentech alkoholu. Naopak potěšil počet vín, která byla v pořádku. Tím nemyslím, že by mi vyloženě chutnala, byla nějak zajímavá či jsem dokonce měl pocit, že jim archivace prospěla, ale prostě a jen taková, která jsem neměl chuť vylít a, byla-li by otevřena doma samostatně, šla by bez větších problémů vypít. V ročnících 2003 a 2004 toto rozhodně nebylo pravidlem, až 2005ka přinesla vyrovnanější úroveň a ta nyní pokračovala (byť tedy nějaké vyložené bomby jsem zatím nezaznamenal a doufám, že je přinese podzimní termín). Nemyslím, že by se mi za těch pár let posunulo měřítko co ještě je a co už není pitelné víno směrem dolů, takže budu doufat ve vzestupný trend kvality v Čechách a na Moravě vyráběného vína (který, neodpovídajícím způsobem, doprovází i vzestup cen) :-)

pinot_06_weitoschDle mého soudu nejlepší a naopak nejhorší vína ochutnávky? I přes až přílišnou vyzrálost hroznů, která mi u tohoto vína vadila už dříve, mne zaujal vzorek od Štěpána Weitosche (výběr z hroznů z mělnické podoblasti), tedy jeden ze dvou :-) Pod vrstvou sladších ovocných tónů šlo objevit spousty složitějších aromat a víno mělo krásnou stavbu, kyseliny vyvažující sladké ovoce a vůbec bavilo. Druhé lahvi téhož ve vůni dominovala zelenina, brambory ve sklepě a celkově mne příliš neoslovilo, byť chuť stále byla velmi pěkně postavená a v kondici. Weitosh tak krásně demonstroval problém rozdílů mezi lahvemi, které se po letech zrání prostě nutně objeví.

pinoty_priprava_vzorkuPříjemně překvapil vzorek Château Valtice (A+ Collection, barikovaný pozdní sběr z trati Za humny). Bohaté, výrazné, s výborně zakomponovaným dřevem a dojmem „otevřeno příliš brzy“. Výraznější, plné, velmi pěkně postavené s páteří kyseliny, třísloviny, bezva struktura. První dojem trochu pokazilo cosi divnějšího, takový „hadr na podlahu“ v dochuti, ale postupně se urovnalo. Hodně povedená záležitost. Archivní řada téhož vinařství (pozdní sběr původem v trati Dunajovský kopec) byla v pořádku, ale nic zásadního. Jednoduší dobře pitelné v chuti, již poněkud za zenitem a trochu sklepně zatuchlé ve vůni.

Výborná byla Regina Coeli (výběr z hroznů, Dolní Kounice, Šibeniční vrch), víno silné, bohaté, třešňové, poměrně dost nadubované (až směrem do takových těch kávových tónů vypálených sudů), pěkná stavba, kyseliny, delší, seriózní. Mezi top 5 bych určitě zařadil Žernosecké vinařství (pozdní sběr z vinice Pod Lovošem), výrazné, plnější, seriózní, vyvážené dobře postavené víno, které má ještě dost před sebou. Oslovila Krásná hora (zemský barrique, Ratíškovice/Nácestky), pinot příjemně byť trochu přezrálé ovocitý (do jahody) a k tomu i zemitější ve vůni, měkčí ale vyvážený v chuti, pěkně pitelný. Překvapivě sympatický byl Dwořáček Valtice (pozdní sběr z vinice Horní čtvrtě), vyvážené krásně pitelné víno, poměrně elegantní, ovocitost lehce doplňují živočišné tóny a náznak těkavek, v chuti komplikovanější, vybízející ke zkoumání. Bavilo.

degu_sada
Hodně fajn byl vzorek od Jedličky & Nováka ve variantě jakostní ze Čtvrtí. Vyzrálé, efektní, komplikovanější a pocitově stále teprve na cestě, rozvíjí se a mění, hodně baví. V chuti trochu netypická stavba a lehké podezření na příměs další odrůdy, víno trochu tenčí, ovšem s výbornou kyselinou a skvěle pitelné. Oproti tomu výběr z hroznů z Teras byl poněkud přezrálý a sunul se do sklepních bramborových aromat, v chuti vyváženější, plnější, korektní, ale na jakostku zdaleka neměl a příliš neoslovil.

pj_odleva_top_vinaPoněkud zklamáním pro mne byl vzorek Vinných sklepů Kutná Hora (nefiltrovaný výběr z hroznů ze Sukova), víno obludně temné, hutné a výrazné ve vůni i v chuti, ale nevyhraněně, dost nepinotové, navíc s hořčinou v závěru. I tady bych si musel tipnout, že pinot byl něčím upraven. První svalnatý dojem je nahrazen pocitem určité prázdnosti, vycpaného panáka. Ve vůni se vrstevnatost a zajímavější aromata náznakově objevují, ale chuť je nenásleduje, je jen plná a poněkud hrubší. Podobný pocit jsem měl, pokud si dobře pamatuji, i před pár lety, když jsem tohle víno chutnal v Salonu vín.

Po stále ještě neuzavřené aféře Templářských sklepů ohledně původu hroznů ročníku 2009 vyloženě pobavil výsledek jejich Komtura Ekko. Tmavá barva do fialové. Víno bylo v kondici, docela slušné a technicky dobře (průmyslově) zvládnuté se zajímavou linkou uhelného skladu ve vůni, jen nejspíš z úplně jiné odrůdy než Pinot a ani původem v ČR bych si nebyl jist. Spíš nějakou uni, na cabernetu z dovozu postavenou, směsku bych tipoval.

Ze dvou vzorků od Znovínu bych preferoval Staré vinice, sice výrazné a přezrálé, ale přeci jen o kus vyváženější než U kamenů. U obou vín jsem ale nějakým nadšením nehýřil. Zato docela zaujal kousek z vinařství Prath (výběr z hroznů, Josefov, Kukvička). Divočejší, trocha typického ovoce jako například třešní, živočišnost v podobě selského dvorku, čokoláda kofila. Chuť o kus jednodušší a jakoby prázdnější, chybí tomu hlubší „vnitřek“, ale pije se dobře, má kyseliny a vůbec je docela fajn.

odlevani_vzorku

U Lobkowiczkého zámeckého vinařství Roudnice jsem se nedokázal přenést přes zbytkový cukr u bobulového výběru ze Sovice, i přes slušné kyseliny a tříslo to na mne působilo nevyváženě, přezrálé, utahaně. A dost na vážkách jsem byl s pozdním sběrem z Labské vinice. Vyvážené, jednodušší a snadno pitelné v chuti, ale aromaticky divný mix až nepinotového ovoce a přezrálých jahod, badyánu, řepy, živočišnosti, trocha zelených tónů. Divné, jen co je pravda :-) Ale zajímala by mne další láhev a mít více času, své kouzlo to mělo.

Vyloženě mimo a pro mne téměř nepitelné bylo jakoby plesnivé Eko Hnízdo, rozložené Chrámce a hodně mimo mi přišel i vzorek z Klášterních sklepů Litoměřice. A asi bych nepil ani pinot od Vinofolu, opravdu hodně přezrálý a neharmonický. Též mi dost neseděl Židek z Popic (divné, trochu nalomené a ne úplně čisté).

pinot_blaho_zelenecHost ze Slovenska, medailemi oblepený výběr z hroznů vinařství Blaho Zeleneč, naopak docela zaujal. Klasická barva, výraznější vyzrálá vůně, efektní, červené ovoce, dobrá struktura. Vyvážené, dobře pitelné. Takové „na efekt“ postavené, ale v téhle kategorii nadprůměrné. Vůbec by asi bylo zajímavé se na jejich vína podívat trochu více, ale zrovna mnoho se jich sem nevozí a degustace se konají opravdu vyjímečně. Je to dost škoda.

Kompletní seznam vzorků (vše samozřejmě Rulandské modré 2006)

  • Chrámce, Rudolice, Sv. Vavřinec, ps
  • Žernosecké vinařství, Lovosice, Pod Lovošem, ps
  • Klášterní sklepy Litoměřice, jak
  • Vinné sklepy Kutná Hora, Sukov, výb sans filtration
  • Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice, Vetlá, Sovice, bob výb, polosuchý
  • Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice, Hoštka, Labské vinice, ps
  • Štěpán Weitosch, Kralupy nad Vltavou, výb
  • Regina Coeli, Dolní Kounice, Šibeniční vrch, výb
  • Znovín, Strachotice, U kamenů, výb
  • Znovín, Havraníky, Staré vinice, výb
  • Eko Hnízdo, Vrbovec, Micmanice, U kamenů, výb
  • Židek, Popice, Svidrunk, panenský ps
  • Vinofol, Růžová hora, bob výb, polosuchý
  • VS Valtice „archivní řada“, Dolní Dunajovice, Dunajovský kopec, ps
  • VS Valtice „Château Valtice, A+ Collection“, Za humny, ps barr
  • Dwořáček, Valtice, Horní čtvrtě, ps
  • Jedlička & Novák, Bořetice, Terasy, výb
  • Jedlička & Novák, Bořetice, Čtvrtě, jak
  • Templářské sklepy Čejkovice, Komtur Ekko Reserve Collection, jak
  • Prath, Josefov, Kukvička, výb
  • Krásná hora, Ratíškovice/Nácestky, zemské barr
  • Blaho Zeleneč, Nitra, Vinohrady nad Váhom, výb

P.S. P.J. jako tradičně místo číselného seznamu použil „zesložiťující prvek“, tentokrát byl každý vzorek označen jménem jedné řeky. Po obrázkových symbolech a matematických rovnicích přeci jen posun kupředu. Ale má to i nevýhody, prostě od vzorku Amazonka má člověk podvědomě větší očekávání než od Volhy, no ne? :-) Každopádně jeho detailnější report z akce vychází také dnes na O Víně a můžete opět srovnat dva různé pohledy.

Předchozí ročníky: Pinot Noir z Čech a Moravy 2005 – část II. | Pinot Noir z Čech a Moravy 2005 – část I. | Pět domácích pinotů ročníku 2004 | Rulandské modré – audit ročníku 2004 | 23x Rulandské modré 2003

Komentáře používají Disqus