úterý 26. dubna 2011

15x bílé i červené do 150,- Kč

ryzlink_cabernetKoupit skvělé drahé víno není zas takový kumšt. Ale opravdu chutná vína, která vás nezruinují, to už chce trochu hledání. A vyplatí se po nich pídit. Samozřejmě je otázka, co si dát do škatulky „levná“. V supermarketech jedou jak na běžícím pásu vína do 80,- Kč, ale tenhle limit je přeci jen poněkud nízký, pokud vám nesedí (polo)průmyslová produkce. Rozhodl jsem se spáchat ochutnávku vín do 150,- Kč, což mi stále ještě přijde jako rozumná částka, u které málokdo z milovníků dobrého vína (a teď nemluvím o běžných konzumentech) bude polemizovat, zda již nejde o víno drahé. A abych to tentokrát nevybíral sám, tak každý účastník ochutnávky měl dodat jednu láhev. Nakonec se ukázalo, že to zas tak snadné nebude…

Původně jsem myslel, že každý přinese nějaké odzkoušené víno, ze kterého je nadšený a má ho doma pravidelně. Pohled do chladniček a vůbec přemýšlení o tom, co nominovat, ukázalo toto:

  1. část nemá doma nic pod 150,- Kč a pořizovala naslepo
  2. mají vína do 150,- Kč, ale spíš taková obyčejná na pití, ta „reprezentativní“ byla dražší
  3. mají vína do 150,- Kč, ale není to cena běžná, je ze známosti s vinařem
  4. víno bylo do 150,- Kč / 6€, ale přímo v zahraničí (není například na e-shopu)
  5. víno už nejde koupit, byť se do ceny před lety vešlo
  6. několik účastníků nominovalo stejnou láhev
  7. do sto pade = nejčastěji víno na téhle hranici, ne o moc levnější

korky
Chtěl jsem, aby stanovená cena byla maloobchodní, na kterou se může dostat kdokoliv bez speciálních kontaktů či velkoobchodních slev, ideálně u vína co je stále v prodeji. Nevadilo by, že jde třeba o cenu při nákupu přímo ve vinařství (= efektivně se z toho stává výběr spíše pro vinné nadšence, protože obyčejný konzument, který se zeptá „doporuč mi něco super do 150“, bude očekávat tip na láhev spolehlivě v regálu ve velkém marketu) nebo při koupi celého kartonu (v téhle cenové kategorii mi to přijde v pohodě), to není nic nedostupného a vždy se dá nějak zařídit, pokud opravdu chcete konzumovat kvalitu. Prostě víno, které běžně stojí 250,-, ale při nákupu půl palety vám sleví stovku, takové se nepočítalo. Stejně tak nebylo možno zařadit víno, které stálo pod sto pade jen při výjimečné jednorázové slevové akci, a běžně tuto cenu nedostanete. Nestanovoval jsem limit na zemi původu, barvu či styl vína. Ale nakonec bylo nutno ustoupit i z některých dalších podmínek :-)

Každopádně se sešla patnáctka poměrně zajímavých vín a ochutnávka byla překvapivě fajn. Samozřejmě ne všechno sedlo každému, bylo tam několik slabších vzorků, ale zažil jsem ochutnávky s mnohem nižší průměrnou kvalitou u vín s cenou na dvojnásobku :-)

vina_do_150_bila
Riesling 2008 – Cave de Beblenheim (Alsasko)
Cena: 100 ± 30,- Kč dle různých akcí, super a hypermarkety Albert
O starším ročníku už jsem tu psal a hezkých pár lahví kupoval na svoji svatbu, takže k němu mám lehce sentimentální vztah :-) Čisté, jemně nazrálé ve vůni, citrusové, trochu sladší ovoce, med. Svěží, čisté, lehčí, výrazná kyselina (na marketové víno možná až překvapivě a trochu odtržená od zbytku), každopádně hodně dobře pitelné. Sympatický a snadno dostupný rýňák.

Pálava 2010 zemská – Regina Coeli / Trpělka-Oulehla (Nové Bránice)
Cena: 108,- Kč, u vinaře a vinobrani.eu
Na úvod lehce zaprděné, chce vymíchat. Sladší květinové vůně, tramínově až odkvétající, čisté, fajn. Lehčí v chuti, čisté, aromatické (opět sladší květy), hodně kyselin, osvěžující, snadno pitelné mladé aromatické víno.

Sylvánské zelené zemské – Vinařství Krist (Milotice)
Cena: 129,- Kč vinotéka v Praze
Zakoupeno naslepo. Bledá barva. Neutrální, vodnaté, velmi nevýrazné ve vůni, ale nějaká jemnější příjemná aromata tam jsou. Suché, neutrální, docela dost kyselin, řidší, jednoduché, trochu zralejší tóny. Takové opravdu hodně zvláštní, ve své neutralitě svým způsobem zajímavé byť doporučení nehodné. Ročník neuveden, dle medaile z roku 2008 nejspíš nulasedmička. Kdo ví, jak to vypadalo čerstvé. Po pravdě raději sylván takovýhle, než nějaký nabušený exotickými vůněmi. Ale třeba takový dříve byl a vyprchalo to :-)

ryzlink_palava_sylvan
Sauvignon Lacerta Viridis 2008 pozdní sběr – Znovín Znojmo (Nový Šaldorf-Sedlešovice, Kraví Hora)
Cena: 150,- Kč u Znovínu, teď už prodávají ročník 2010
O téhle ještěrčí řadě jsem tu něco psal nedávno. Svěží, aromatický klasický sauvignon (angrešt, rybízové listí), hutnější, trochu zemitosti, decentně nazrálé, dost příjemné. Suché, zemitější, krásná kyselina, plnější, stále svěží, něco minerality, seriózní, delší, hodně pěkné.

Muškát moravský 2009 – Krásná hora (Nový Poddvorov)
Cena: 90,- Kč u vinaře (i e-shop)
Psal jsem o něm už na reportu z degustace. Na úvod mírně zaprděné. Aromatické, sladší, muškátovo-citrusové, zemitější tón. Slušná délka, kyseliny, svěžest, příjemné letní pití. Muškátově veselé s takovou „temnější“ linkou navíc, bavilo.

Cuvée Národní park 2009 – Dobrá vinice
Cena: 132 – 149,- Kč, u vinaře, vinobrani.eu, kupmeto.cz
Psal jsem o něm už několikrát, hit posledních měsíců minimálně mezi jednou pražskou skupinou, na degustaci bylo nominováno asi čtyřikrát. Oxidativní, oříškové, květinové, efektní, jablečná slupka, mineralita a kupa dalšího, ve sklence i čase se dost mění. Čisté, sladší ovoce, kyselina, mineralita, delší, velmi příjemné pití, živé, osvěžující. Možné pít jen tak a klopit ho ve velkém, stejně jako si s ním i hrát. Parádní úvod do oxidativních vín.

sauvignon_muskat_np

Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr – Školní statek Mělnik (trať Neuberská, šarže S21/07)
Cena: 142 – 152,- Kč ve vinařství
Hutnější, klasický, encyklopedický rýňák. Květiny a trocha ovoce, medovost, mineralita, čím dál výraznější barvy a laky, vrstevnatost. Plnější (klidně bych zvládl méně alkoholu), efektní, trochu houby/podhoubí/kouř, krásná kyselina, délka. Parádní ryzlink. Vyváženější než nulašestka, byť ta je pro mne nyní ještě o něco zajímavější. Adept na další nákup v počtu větším než malém.

Cabernet Sauvignon rosé 2010 – Hlinecký (Čejkovice)
Cena: 110,- Kč u vinaře
Hodně bledá malinová, sladší lesně jahodová vůně doplněná o rybízové listí. Suché, trochu nasládlé ale rozříznuté kvantem kyseliny, svěží, krémové. Fajn roséčko. Vůbec ročník 2010 bude na taková vína asi bohatý, po série let poněkud ulepených :-)

vina_do_150_cervena
Zweigeltrebe 2008 – Jaroslav Osička (Velké Bílovice, Přední hora)
Cena: 150,- Kč u vinaře
Tmavé. Červené trochu přezrálé (marmeládové) ovoce, pivní slad až trochu do kávově praženého, zajímavé, naležené, zemité. Suché, ovocité, pěkná kyselina, trochu trpčí, čisté, výborně pitelné, nijak složité, přístupné a přitom zajímavé. Fajn.

Cabernet Moravia 2009 – Tomáš Čačík (Kobylí, trať Padělky)
Cena: 100,- Kč u vinaře
Psal jsem o něm před pár dny. Tmavé. Výraznější, teplejší ovocitá aromatika do povidel, kořenitost, makový koláč. Suché, čisté, vyvážené, ovocité, kulaté. Nijak komplikované, dobře pitelné červené co nenudí.

Svatovavřinecké 2008 – Krásná hora (Nový Poddvorov)
Cena: 120,- Kč ve vinařství (i e-shop)
Nazrálé, zemitější, ovocité, pocitově něco mírně nečistého co si nepamatuji z lahví dříve. Suché, ovocité, kyseliny, lehčí až středně plné, velmi dobře pitelné nekomplikované červené.

zweigel_moravia_vavrinec
Aliwen Reserva Cabernet Sauvignon/Syrah 2009 – Viña Undurraga (Chile, Rapel Valley)
Cena: ± 150,- Kč, super a hypermarkety Albert
Hutné temné červené, moderní typické Chile, ovšem dobře udělané. Zralé tmavé ovoce, kořenitost, kůže, dobře zakomponované dřevo (poměrně přirozeně působící spíše než jen dubové odřezky). Suché, čisté, plnější, vyzrálé ovocité, k tomu kyseliny, tříslo, slušná dochuť. Na supermarketovku hodně dobré.

Plan de Dieu Côtes du Rhône Villages 2009 – Domaine du Mistral (Francie)
Cena: 4€ ve vinotéce u hranic
Teplejší, červeně ovocité, mladé (zasloužilo by si trochu uležet) a trochu technologické. Čisté, těžší, ovocité, kyseliny, dobře pitelné. Nic komplikovaného, ale ideální doprovod k jídlu.

Frankovka 2009 zemská – Regina Coeli / Trpělka-Oulehla (Nové Bránice)
Cena: 108,- Kč, u vinaře a vinobrani.eu
Na úvod trochu zaprděné. Ovocité, selské, čerstvé, hodně kyselin, tvrdší, ale dobře pitelné.

cabsyr_GSM_frankovka
Camas Syrah 2009 – Anne de Joyeuse (Francie, Languedoc)
Cena: 145 – 159,- Kč u dobravina.cz
Z téhle základní řady Anne de Joyeuse jsem pil většinu vín a pokaždé šlo o sympatickou záležitost. Tahle láhev bohužel nebyla v kondici a rušila lehká oxidace a rozkvašení vína.

syrah_krasnahoraKrásná Hora 2008 – Vinařství Sůkal (Nový Poddvorov)
Cena: od 150,- Kč u vinaře
Původně šlo o směs Merlotu s Cabernetem Moravia, nově je v kupáži ještě Pinot Noir a Zweigeltrebe. Hutné a tmavě ovocité ve vůni, kořenitost, tipoval bych silněji vypálený sud (takový ten „bordó“ štych, ale víno celkově spíše připomínalo moderní kousky z Burgenlandu), pryskyřice, bohaté. Suché, výraznější šťavnatá kyselina, velmi pěkná struktura, tmavé ovoce, dobře zakomponované byť poměrně výrazné dřevo, delší, skvěle postavené. Tohle se mi opravdu hodně líbí. Byť jde o takový ten typ „WOW! Tam toho je!“ moderního vína, u kterého těžko tipovat, odkud vlastně pochází.

Komentáře používají Disqus