čtvrtek 14. dubna 2011

Chardonnay VUT Brno a rosé sekt z Austrálie

cuvee_vut_brno_sonberkSem tam se mi do rukou dostane nějaká vinná specialita, víno na trhu se běžně nevyskytující. Jednou z nich bylo Chardonnay Cuvée VUT 2004 výběr z hroznů. To pro Vysoké učení technické v Brně připravilo vinařství Sonberk, které mám spojeno především se skvělými ryzlinky, z hroznů pocházejících ze stejnojmenné vinice. Půllitrová zelená láhev, tlustá kovová záklopka a celokorek. Nekomplikovaná viněta s logem školy se mi docela líbí. Ve sklence se víno projevuje jako hutnější zlatý mok, od pohledu zralý a sladký. Vůně ovocitá (směrem k tropickým plodům), med, kořenitost, sladkost, lahvové zrání… pěkně sestavené, v kondici. V chuti sladší a kulaté, ovocité s tóny lahvového zráni, ani náznak nějakého lámání a určitě schopné dál ležet. Nijak zvlášť složité, přístupné a chutné. Poměrně výrazná kyselina vyvažuje cukr a víno není ulepené, zároveň ale nemá švih, přeci jen je to trochu utahané. Prostě „jen“ sladší dobře udělané nazrálé bílé, což není málo. Jelikož jsou pro mne ideálem kyseliny, mineralita, suchost a elegance Chardonnay v podobě z Burgundska, nejspíš bych si tuhle variaci sám nikdy nekoupil – půllitrová lahvička a zbytkový cukr není nic pro mne. Ale co už, i taková vína mají právo na život a darované lahvi se na záklopky nekouká :-)

jacobs_cree_sparkling_rosePři nákupech v supermarketu neodolám kradmým pohledům do vinné sekce, obvykle odcházím bez nákupu. Ale znáte to, takové ty velké nápisy sleva a podobné… :-) V Bille jsem nedávno narazil na Jacob’s Creek Sparkling Rosé Dry Cuvée, klasickou metodou kvašením v lahvi vyrobené růžové bubliny od jedné z největších a nejznámějších značek Austrálie (vlastní ji skupina Orlando Wines, sama spadající pod Pernod Ricard), za sympatické dvě stovky. Víno je postaveno na pro šumivá vína tradičních odrůdách Chardonnay a Pinot Noir z různých klimaticky odlišných regionů a navíc sesbíraných dříve než pro tichá vína (teplé oblasti dodají zralou ovocnost, chladnější zajistí kyseliny a strukturu.. tak nějak to tvrdí). Odrůdy kvasí separátně za pomoci selektovaných kvasinek, nechávají se projít jablečnomléčnou fermentaci a po smísení jdou znovu kvasit a zrát společně do lahve.

rose_sekt_sklenkaJedovatější výrazná barva, efektní. Výrazné perlení středně velkých bublinek. Aromaticky docela fajn, přezrálejší červené ovoce, jahodový kompot, k tomu ale i citrusová svěžest, slinosbíhavý dojem a světe div se i mineralita. Přímé a dobře udělané. Suché a výrazné v chuti, sladce ovocité, něco zbytkového cukru (pocitově už to není brut, ale blíží se spíš dolní hranici demi sec) v kombinaci se slušnou kyselinou, trochu náznak oxidace (že by důvod prodeje ve slevě?), snadno pitelné. Osobně preferuji vyloženě suchý styl a druhou láhev bych si asi nekoupil, ale je to líbivá fajn záležitost co se neztratí a rozhodně osloví spoustu těch, pro které je brut crémant ši šampaňské přeci jen moc kyselé :o)

Mimochodem nedávno mne docela pobavila zpráva, že nejspíše nějaké partičce z Číny stálo za to vyrábět falešná supermarketová Jacob’s Creek Chardonnay, tedy padělat víno vyloženě levné, žádný Lafite či Margaux. Prý jediný rozdíl (krom kvality vína, samozřejmě) bylo opomenutí „a“ ve slově Australia ve spodní části zadní viněty. Chápete to? Dáte si takovou práci udělat dokonalou kopii a pak vynecháte jedno a? To musí být nějaké spiknutí! :-)

Komentáře používají Disqus