pátek 29. dubna 2011

Když víno z Wachau, tak… Neuburské?

Schweighofer_neuburger_2008Ryzlink nebo Neuburské? Hloupý dotaz, že? Obzvláště když jde o dramatické svahy a terasy v údolí Dunaje ve Wachau. Termín „terroir“ si většinou jasně spojuji nejen s konkrétním místem a jeho specifickými klimatickými a půdními podmínkami, ale též s určitými tradicemi přípravy vína a v neposlední řadě i v místě hluboce zakořeněnými odrůdami. A tak, když je řeč o terroiru Chablis, mám na mysli dokonalé Chardonnay. V případě Wachau jsou to zase o odrůdy Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Legenda praví, že odrůdu Neuburské vyplavil Dunaj okolo roku 1850 právě ve Wachau, kde dostala i jméno, byla vysazována na top polohách společně s veltlínem a stala se jednou z nejvýznamnějších inkarnací tohoto regionu. Odkud ji později vytlačil Riesling, jako suché víno připravovaný vlastně až v posledních několika desítkách let, a ukázal, že stejný terroir může nabídnout… víc?

Neuburské je spontánní kříženec Sylvánského a odrůdy Roter Veltliner (někdy se místo něj uvádí Rulandské bílé) a v nabídkách vinařů z Wachau už bohužel není zrovna nejčastěji, ostatně i u nás je také nutné se po něm čím dál víc pídit. V nabídce Weingut Schweighofer, o kterém jsem se rozepisoval v článku Něco veltlínu s lepenicí a poznámky z Wachau, ovšem byl. A pyšně za stejnou cenu jako jejich nejlepší ryzlink. Za Neuburger Smaragd 2008 z vinice Loibenberg (není na fotce níže, tam je bohužel placatá Frauenweingarten, z pohledu přímo od vinařství) Schweighofer chce 8€ a prodává jej ve vysoké zelené lahvi uzavřené slušným plným korkem. Barva nijak tmavá směrem do zlatavé. Ve vůni nazrálejší, těžší květinové vůně s trochou sladšího ovoce (žlutý meloun), medovost, mineralita. Středně plné, kořenité, opět trochu sladšího ovoce a mineralita, slušná délka, vyvážené, dobře postavené a výborně pitelné, svým způsobem některé tamní rýňáky i připomíná. A pro mne asi nejlepší víno, které vinař měl v nabídce.

loiben_Frauenweingarten
Wachau je veltlínské a ryzlink, to je jasné. Ten terroir, přeci… :-) Při omezené kapacitě zavazadel jsem si, krom pár představitelů těchto dvou zásadních odrůd, odvezl tři červená vína, neuburské, kupu pálenek (to se mi tam fakt líbí, každý druhý vinař má nějaký vinný, matolinový či ovocný destilát a leckdy jsou bezva) a od jednoho z tamních nejlepších podniků, Weingut Franz Hirtzberger, dokonce internacionální Chardonnay, proti kterému bych v podobných regionech, kde nemá tradici, hlasitě brojil…

Komentáře používají Disqus