středa 13. října 2010

Něco veltlínu s lepenicí a poznámky z Wachau

vinna_klobasa Po návratu z kraje syrových ryb (a syrových koní) se tak nějak uchylujeme k tradičním domácím pokrmům. Hned po příletu řízek s bramborovým salátem, další den taliáni a včera vinná klobása s lepenicí. Tuhle kombinaci miluju. Dobrá vinná klobása (rozhodně není samozřejmostí, kde ji kupujete vy?) nemá chybu a když k tomu přidáte šťouchané brambory zkombinované s kysaným zelím a cibulkou osmaženou na sádle (případně místo sádla s kousky slaniny či něčeho podobného), tak je to prostě lahůdka. Co k ní pít? Automatickou volbou by bylo víno z Alsaska a nebo nějaký fajn veltlín, po tom jsem sáhl já. Pocházel ještě z výletu do Wachau a šlo o spíše základní kousek Weingut Schweighofer z obce Oberloiben (kousek od Dürnsteinu), Grüner Veltliner Federspiel 2009 z vinice Loibner Frauenweingarten, její nejplacatější části.

schweighofer_veltiner_2009 Klasická štíhlá láhev, pro tuto třídu vín ve Wachau již všudypřítomný šroubový uzávěr (screw-cap), taková trochu levně působící viněta. Fajn zelenkavá barva. Aromaticky svěží, jednoduché, květiny, trochu bílý pepř, obyčejné ale fajn. V chuti úplně suché, čisté, spíše lehké, přímé, dobrá kyselina, odrůda zřetelná, nekomplikované nerezové bílé k jídlu. Láhev mne přišla na 5€ a za tyhle peníze už jde pořídit i o kus lépe (a také mnohem hůř), ale rozhodně si nestěžuji. Účel víno splnilo bezvadně, na samostatnou recenzi by to ovšem nikdy nebylo.

Schweighofer_neuburger Skoro všechna vína, která jsem u tohohle vinařství chutnal, mi přišla tak nějak domácky nekomplikovaná a obyčejně fajn. Pravda, trochu řidší, kategorie Federspiel spíš jako lepší Steinfeder, kategorie Smaragd jako u lepších producentů Federspiel. A Grüner Veltliner Steinfeder 2009 byl lehounké, vzletné letní pití, skoro bych řekl „místo vinného střiku“. Docela mne bavil Riesling Smaragd 2008 Höhereck, trochu serióznější a bohatší víno, středně plné, delší, s parádní kyselinou a zajímavým mixem ovoce, barev & laků a sušených hub. Za slušných osm euro. Z veltlíny a ryzlinky proslaveného Wachau jsem si ale od Schweighoferů nakonec odvezl krom veltlínu výše ještě Neuburger Smaragd 2008 Loibenberg, moc pěkného jemného mírně nazrálého představitele téhle odrůdy, která u nás tak nějak přestává být populární či je przněna zbytkovými cukry. Vykašlete se na Chardonnay, pěstujte Neuburk! :-)

Schweighofer_heurige Weingut Schweighofer není ve Wachau ničím výjimečné vinařství a jejich vína asi nikdy nebudou sbírat ovace na mezinárodní scéně (jako třeba kousky pár metrů od nich, v nádherné supermoderní budově zasazené do vinice, sídlícího F.X. Pichlera). Ale jsou dobrou praktickou ukázkou fungování vinařského byznysu ve Wachau. Zajedete k nim, dobře se tam nabaštíte v tradičním heurige, na baru v pohodě prochutnáte celý sortiment čistě připravených typických vín a teprve pak si objednáte láhev k jídlu či odvozu domů. Vše bez domluvy předem, v pohodě. A když pak doma jejich víno otevřete, vzpomínky na tlačenku s cibulí a karafou živého mladého vína se hnedka vrátí, až z toho máte chuť o něčem úplně obyčejném napsat celý článek :o)

Komentáře používají Disqus