pondělí 25. října 2010

Výsledky ankety „Recyklujete vinné lahve?“

kontejner_bile_sklo Dnes skončila další anketa a rovnou tu máte výsledky. Ptal jsem se, zda a jak recyklujete vinné lahve. Odpověď „Ne, proč?“ jsem přidával spíše tak pro formu a doufal, že ji zvolí maximálně nějaký provokatér :-) Nakonec si ale odnesla hned 7% hlasů (13 z vysokých 170 celkových), což mne trochu nepříjemně překvapilo. Zrovna u skla mi přijdou důvody pro recyklaci celkem dost jasné, přečíst si je můžete třeba na stránkách Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR. Většina z hlasujících ale tou či onou formou recykluje, nejvíce do jednoho kontejneru na sklo (71 hlasů, 41%) a jen o trochu méně dokonce do různých kontejnerů na barevné a bezbarvé sklo (68 hlasů, 40%). Našlo se tu i 12 (7%) těch, co lahve dále sami používají, a několik málo (6 hlasů, 3%) je dodává vinařům.

Přijde vám, že je (hlavně po menších městech) dostatek kontejnerů na recyklovaný odpad? Ve městech jako Praha je jich, alespoň v té centrální části, docela dost, přesto jsou občas narvané k prasknutí (hlavně plasty a papír) a leckde by se využilo častější vyvážení. Do skla se s nákladem většinou vejdu, akorát se pokaždé stydím… lahve vyhazuji ve větších várkách (o hromadění už jsem tu psal), vždy když z nich hromadně sundám viněty. Takže pak jdu třeba třikrát za sebou s úplně narvanou IKEA taškou a říkám si, co si asi okolní lidé myslí, když tam tak několik minut stojím a láduji kontejner. A pokaždé taky přemýšlím, co za lidi rve do bílého skla barevné, do barveného plasty či dózy s plastovým víčkem, do papíru kusy igelitu a podobně… to je to tak těžké?

kontejner_barevne_sklo
Další anketa je velmi jednoduchá a jasná. Bez velkého přemýšlení… Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský? Obě odrůdy jsou především pro naše vinice dost typické a zajímalo by mne, která je u vás oblíbenější. Já neváhám a volím… :-)

Komentáře používají Disqus