pondělí 11. října 2010

Výsledky ankety „Saké?“

lahev_sake Zpět z Japonska a u konce je i další anketa, která se tentokrát týkala saké. Ptal jsem se, jaký na tento moc zajímavý alkohol máte názor, a výsledek nepřekvapil. Nejvíce hlasujících, 82 z celkových 131 (62%), saké skoro nezná. Je to obrovská škoda, pro milovníka vína může být pohled do tohoto světa úžasným rozšířením obzorů a palety aromat a chutí. Dejte saké šanci! Druhou nejčastější odpovědí bylo „nic moc“, tu zvolilo 19 (14%) z vás. Dost by mne zajímalo, zda je za tím setkání spíše s opravdu jen nic moc kousky (v ČR bych se tomu nedivil), nebo vám saké opravdu nesedí. Na třetím místě je odpověď „fajn alkohol“ s 13 hlasy (9%), k mé radosti následována hned jedenácti (8%) takovými, kterým saké přijde skvělé. Vyvažuje je šestice (4%) těch, co zvolili možnost, že saké je hnus největší. Tušíte, kterou značku jste pili? Nemáte fotku lahve?

anketa_sake
K tématu saké jsem zde uveřejnil zatím dva „encyklopedické“ články, Úvod do saké I. – Výroba krok za krokem a následně Úvod do saké II. – Druhy a styly saké. V tématu budu ještě trochu pokračovat, protože mne saké opravdu baví a je tu o něm (= v ČR a češtině) strašně málo informací. Na fotce níže můžete kupříkladu vidět různé stupně omletí rýže (viz úvod do saké I.), běžná rýže pro konzumaci se mele na nějakých 91%.

omleti_ryze
V další anketě můžete hlasovat, zda recyklujete lahve od vína a případně jakým způsobem. Je to ještě trochu dozvuk Japonska jakožto generátoru odpadního materiálu, koše na tříděný odpad jsou tam i ve vlaku a někdy nám dalo dost práce zjistit, který kousek obalu či lahvičky kam patří.

Komentáře používají Disqus