úterý 19. října 2010

18x Rulandské bílé ve slepé ochutnávce

mochel-lorentz_pinot_blanc Jedna pravidelně blogující vinná partička pořádala o víkendu již několikáté „odrůdové setkání“, tentokrát zaměřené na Rulandské bílé (Pinot Blanc). A tentokrát jsem se mezi ně tak nějak vecpal i já. A nelitoval! Co vše se chutnalo již ve svém zápisku detailně popsal Tom, já asi tak důkladný nebudu. Prozradil též, že jsem nestihl páteční první kolo slepé ochutnávky, všechna vína jsem (ve stejném pořadí jako šla v pátek) přechnutnal až jako rozdýchaná v sobotu odpoledne. Některým to možná pomohlo, jiným uškodilo (ale dobré víno by měla necelý den v zašpuntované lahvi zvládnout bez výraznějšího poškození), ale hodnocení kvůli tomu nijak upravovat nebudu. Z celkem osmnácti vzorků byla naprostá většina z Moravy a Čech, hned patnáct kousků, zahraničí zastupují dva vzorky ze Slovenska a jeden z Alsaska. Hned na úvod je třeba říct, že máloco bylo vyloženě mimo, i přes slušný rozptyl ročníků (2005 – 2009) a producentů byla kvalita docela slušná. Ale pár vín přeci jen vyniklo a další zklamala.

Začnu tou nejlepší pětkou. S odstupem třídy se pro mne na vrcholu umístilo víno z Alsaska a jako u jediného jsem též okamžitě tipoval o který vzorek jde. Pinot Blanc 2005 AOC Alsace Mochel-Lorentz není nějak výjimečné víno, je to jen povedeně vyzrálý slušný alsaský představitel hodnocené odrůdy, přesto poměrně výrazně kvalitou vyčníval nad většinu ostatních. Hlubší, zlatá barva. Vyzrálá, medová vůně s kořenitou a minerální linkou, čajové výluhy a stále ještě svěžest citrusů, bohatší, elegantní. V chuti delší, poměrně plné, suché, minerální, vyvážené, pěkná kyselina s dotykem cukru, skvěle pitelné a zábavné. Moc fajn. V Alsasku je to víno v cenové kategorii 5-7€ a nebylo tedy nefér ho zařadit, cenou nevybočuje.

bile_rulandy
Bohaté, efektní, medové, minerální, medové a do čajových výluhů vyzrálé Rulandské bílé 2005 VzH Michala Kubíka z Velkých Bílovic bavilo hodně. V chuti cukr již perfektně vyvážen kyselinou a víno v podstatě suché, bylinkové, šťavnaté, delší, opravdu výborné. Alsasko bylo přeci jen propracovanější, ale tohle nezaostávalo moc. Hodně mne též zaujalo úplně jiné Rulandské bílé 2009 zemské Tomáše Čačíka z Kobylí. Mladé, citrusově ovocité, minerální s až linkou křísnutí křemenem, bohatší, vybízející ke zkoumání. Suché, čisté, spíše lehčího stylu, výraznější živá kyselina, dobře strukturované, delší. Bude mne zajímat další vývoj, ale již v této podobě hodně povedené víno. Ve srovnání s ročníkem 2008 jasný vítěz, ten si udržel podobně zajímavou chuť, ale vůně byla znatelně slabší a nalomená.

chateau_valtice_rulandske_b Hlubší zlatavou barvou a bohatší, efektní, příjemně lahvově nazrálou, květinovo-minerálně-medovou vůní se představilo Rulandské bílé 2005 VzH Vinné Sklepy Valtice. V chuti suché, živé, vyvážené, tak akorát plné, delší, moc dobré. Také mne zaujal vzorek Rulandské bílé 2009 od Vinařství rodiny Pavlíkovy z Nového Šaldorfa, víno mladé a bledší, lehce jablíčkově oxidativní, ale čisté a svěží. V chuti ještě trochu kvasnicové, mladé, pěkné živé kyseliny, plnější příjemné pití (pokud máte rádi tenhle styl).

Zklamání? Dost velké ze vzorku Rulandské bílé 2008 kabinet od Vinařsví Sv. Tomáše z Malých Žernosek, s vůní „plastového“ nedůvěryhodného ovoce kombinovanou s lehkou sklepní zatuchlinou, v chuti opět nevěrohodně ovocité a nevyvážené. Ale jako víno s vyloženou vadou to nepůsobilo, byť bylo jedno z mála, které ani moc nešlo pít. Zklamalo i Rulandské bílé 2008 kabinet od Vinofolu z Novosedel, nevyvážené a ne úplně zvládnuté, podivně zaprděné (i po dni v otevřené lahvi) víno. Ani Rača se moc nepředvedla, byť zde může jít o vadu konkrétní lahve. Rulandské biele 2008 VzH od Miloše Máťuša šlo do odlívky, zatuchle zetlele květinové, nalomené, přezrálé, s divnou pachutí v chuti. Nezaujalo též Rulandské bílé 2009 PS Vinný dvůr Miloš Pálek (takové… lehce umělohmotné a úplně obyčejně nudné).

degu_sada
Nejmenované vzorky se řadí k těm bezproblémově pitelným, pohodovým vínům. Některé jsou lepší, jiné slabší, ale u žadného bych nepovažoval nákup za chybu. Ale zároveň není moc o čem psát, jsou to prostě korektní vína s ničím moc navíc. Pokud by někdo vyloženě toužil po poznámkách k některému z nich, nechť se ozve v komentářích. Zde pro představu kompletní degustační set (pokud není uvedeno jinak, tak je víno, kdo by to byl u rulandy bílé čekal, suché):

  • Rulandské bílé 2007 Vinařství Herzánovi, Kobylí (Nivky u větráku)
  • Rulandské biele 2008 VzH Miloš Máťuš, Rača, Slovensko
  • Rulandské biele 2009 kabinet Michal Sadloň, Limbach, Slovensko
  • Rulandské bílé 2008 PS Vinařství Dobrovolný, Nový Šaldorf (Kraví hora)
  • Rulandské bílé 2007 polosuché PS Vinařství Dobrovolný, Nový Šaldorf (Kraví hora)
  • Rulandské bílé 2009 Vinařství rodiny Pavlíkovy, Nový Šaldorf (Božice, Pustina)
  • Rulandské bílé 2005 VzH Vinné Sklepy Valtice (Dolní Dunajovice, Pod Slunným vrchem)
  • Rulandské bílé 2005 VzH Michal Kubík, Velké Bílovice
  • Pinot Blanc 2005 AOC Alsace Mochel-Lorentz, Traenheim, Alsasko, Francie
  • Rulandské bílé 2007 PS Templářské sklepy Čejkovice
  • Rulandské bílé 2008 PS Znovín Znojmo Podmolí/ Šobes
  • Rulandské bílé 2008 kabinet Vinařsví Sv. Tomáše, Malé Žernoseky (Na Dobraji)
  • Rulandské bílé 2008 polosuché PS Réva Rakvice (Přítluky, Přítlucká hora)
  • Rulandské bílé 2009 PS Vinný dvůr Miloš Pálek, (Úvaly u Prahy, Praha 9 Máchalka)
  • Rulandské bílé 2008 kabinet Vinofol, Novosedly (Pavlov, Sahara)
  • Rulandské bílé 2008 zemské Tomáš Čačík, Kobylí (Padělky+U Skalky)
  • Rulandské bílé 2009 zemské Tomáš Čačík, Kobylí (Padělky+U Skalky)
  • Rulandské bílé 2009 Patrik Kovařík, Znojmo

Komentáře používají Disqus