středa 26. ledna 2011

Vinná hraběnka s přídavkem vody a barviv

hrabenka_pet_liviAni v novém roce se nevyhneme zápiskům o podvodech s vínem. Ukončení sporu s Templářskými sklepy je v nedohlednu a teď se objevila další zpráva, tentokrát jde o vína poměrně výrazně upravená nepovoleným způsobem. „V bílém víně byl prokázán přídavek vody v množství 66 %. U červeného vína byla zjištěna přítomnost nepovolených syntetických barviv (azorubin, patentní modř V a tartrazin). Obě vína obsahovala také vyšší množství kyseliny citrónové, než je povoleno, a nižší obsah alkoholu, než byl deklarován na obale. Vína rovněž nevyhověla senzorickým požadavkům na chuť a vůni.“ Tak alespoň praví SZPI. Byť se tohoto sajrajtu na trhu objevilo 36.000 litrů, tak většina vinných nadšenců se s ním asi nesetkala. Šlo o dovoz z Maďarska prodávaný v PET lahvích pod jménem Hraběnka. Asi nepřekvapí jméno dovozce, LIVI Dubňany. Vína sice na trh dodávala společnost Zlatý Hrozen taktéž z Dubňan, ale i za tou stojí stejní lidé (Chytilovi), což důvěryhodnosti celého podnikatelskému záměru moc nepřidává. LIVI měla průšvih před lety a byla součástí jednoho z největších vinných podvodů u nás, objevuje se u podvodů s burčákem a teď tohle. Přemýšlím, jestli pan Chytil pronese zase nějakou chytrou variaci na svůj těžko uvěřitelný výrok „To jsou vína, která my nakupujeme už jako hotová. Takže tam to je otázka nabídky a poptávky.  My nejsme natolik schopní rozeznat, jestli původ vína je takový, jaký je napsaný na papíře, nebo jestli je jiný.“, jen původ nahradí složením. Jak dlouho by podobný podnik fungoval v civilizované zemi?

Ve včerejším zápisku ze semináře k vínům Rakouska padla v komentářích trochu kacířská myšlenka, že by našemu vinařství možná prospěl nějaký ten pořádný skandál, jako se to stalo našim kolegům. Vlastně díky němu si srovnali vše v hlavě a začali novou éru, která dnes nese své ovoce. Sice úplně nesouhlasím a přijde mi, že nová éra tu začala po převratu v roce 1989 a tak či onak se stav našeho vinařství začíná výrazně lepšit, ale stejně na tom něco bude. Byť podle zpráv v posledním půlroce to vypadá, že hlavně větší vinaři se aktivně snaží rakouskou metodu vyzkoušet…

Tenhle podvod mi připomněl jeden starší zápisek, Točení se ve vinných kruzích, ve kterém jsem citoval historickou knihu popisující úpravy vína. Zajímavé čtení. Výborný článek na toto téma je pak i na Wine Terroirs, kde najdete dokonce recept na výrobu šampaňského. Prostě nic nového, jen tenkrát by odhalený podvodník v byznyse moc dlouho nezůstal.

Pozn. Fotky PET lahví jsou z webu SZPI

Komentáře používají Disqus