středa 19. ledna 2011

Vilavin a dvě „burgundy“ od Novosedel

vilavin_rulandske_modreKdyž jsem poprvé narazil na nabídku vinařství Vilavin, bylo to teď před vánoci, první dojem byl „projekt“. Vzhled vinět, forma popisu vinařství a vinic („Půdní rozbory na viniční trati Stará Hora prokázaly přítomnost srovnatelného množství stroncia jako viniční půda v Bordeaux“) a vůbec všechno okolo ve mně vyvolávalo dojem, že si nejspíš nějaký dovozce či větší prodejce vín zařídil vlastní vinařství / řadu vín, případně nějaký supermarketový producent přichází s „lepší“ řadou oddělenou od jeho běžného jména. I přes popisy „široká škála ovocných tónů, kde převládá banánové a ananasové aroma“, které celkem jasně naznačují, jakým stylem se chtějí ubírat, jsem měl docela chuť si tuhle novinku projet. Zkoumání jejich webu (kde najdete totéž co vím i já) a dalších dostupných informací pak prozradilo, že firma funguje už 15 let, jen zatím hrozny prodávala jiným vinařstvím a teprve teď přichází i s vlastními víny. Takže opravdu jen novinka a žádná konspirace, byť nejméně lahvování jim provádí ve Vinohrad CZ. Navíc na webu potěšila mapa s vyznačeným umístěním vinic a sdělení, že chtějí dělat pozdněsběrová suchá vína, to se mi líbí. Zakoupil jsem tedy, za necelé dvě stovky kus, Rulandské modré a Chardonnay… jaká jsou?

Vilavin Rulandské modré 2008 pozdní sběr (Dobré Pole u Mikulova, viniční trať Staré) je v klasické zelené burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a korkem lisovaným z drti s pevnou dvojploškou (čekal bych celokorek). Na vinětě dominuje jméno a logo vinařství a přijde mi taková… divná. Ale to posuďte sami. Na zadní přelepce je komplet popis a informace o místě původu. Po nalití překvapí hodně světlá barva, dost řídká i na Rulandské modré, s oranžovějícím okrajem. Z vůně mám pocit, jako kdyby někdo narouboval typický projev Rulandského modrého na něco neutrálnějšího, ale je čistá, odrůdu bych asi i tipnul správně, je tam fajn ovoce a trochu kouře. V chuti suché, dost lehké až poněkud řídké, ovocité, jednodušší ale čisté a slušně pitelné, s výraznější kyselinou a troškou třísla. Celkově ale takové bez většího charakteru, nezapamatovatelné. Co vínu hodně pomohlo byl přechod na menší obyčejnou sklenici (od velké pinotovky, ve které víno trápím vždy jako první) a podchlazení někam ke 14°C, tak funguje úplně perfektně, je osvěžující, ovocité, takové letně snadno pitelné. Jenže od podobně seriózně se tvářícího vína čekám přeci jen něco víc…

vilavin_chardonnayVilavin Chardonnay 2008 pozdní sběr (Novosedly u Mikulova, viniční trať Slunečná) má úplně stejnou ambaláž jako pinot. Fajn lehce nazlátlá barva a trocha bublinek, které po pár minutách odejdou. Aroma výrazné, sladce ovocité, mango, tropické plody. Taková ta moderní šardonka těžce neurčitého místa původu, zde alespoň bez hromady dřeva a ne úplně přestřelená, nemám z toho nějaký průmyslový pocit a je to celkem příjemné. V chuti suché, ze začátku jemně perlička na jazyku, středně plné, čistě postavené a docela dlouhé, poměrně dost výrazná kyselina a překvapivě slušná stavba těla. Oproti Rulandskému modrému mnohem více odpovídá očekávání. Za cenu pod dvě stovky myslím dobře udělané a veskrze korektní Chardonnay, které doprovodí spoustu různých jídel a někde v restauraci bych se ho vůbec nebál, byť preferuji jiné styly vína a na doma ho znovu nekoupil.

Komentáře používají Disqus