čtvrtek 6. ledna 2011

Zklamání z Vieux Robin Bois de Lunier

Vieux_Robin_Bois_de_LunierJiž několikrát dříve jsem tu psal, že jeden z dovozců (především) vín z Bordeaux, Tomáš Dominec, má neuvěřitelnou schopnost psát nabídky a popisy vín takovým způsobem, že leckterého vínomilce tím přesvědčí k nákupu lahví, o kterých by normálně neuvažoval (viz například zápisek Zábava u seriálu En Primeur 2007). Dostávají mne různé podpásovky typu informace, jak nějaké víno je jednou Margaux a podruhé generické Bordeaux, ale hrozny ve skutečnosti rostou pár metrů od sebe kde běží hranice apelace a vinařství je zpracovává úplně stejně. Jaký asi bude rozdíl? Podobným způsobem mne přivedl na několik vín, která se nyní řadí k mým nejoblíbenějším, jeho doporučením docela důvěřuji. Dnešní víno jsem pak koupil pro tuhle poznámku: „Následující chateau sleduji dlouhé roky a vždy mělo nadprůměrnou kvalitu. Staré vinice, 40% nových sudů, skvělý poměr cena/kvalita. Ale nikdy jsem ho nenabízel - zdálo se mi, že víno s tak strašlivým názvem a ještě strašlivější etiketou (v příloze) si nikdo nemůže koupit. Ale při desetiletém výročí to přeci jen zkusím.“ A to prosím viněta v příloze vypadala ještě hrůzněji, než ta, kterou můžete vidět na fotce. No řekněte, nepřesvědčilo by vás to podobné víno zkusit?

Vieux Robin Bois de Lunier 2007, Cru Bourgeois z Haut-Médocu, je sice víno dost mladé, ale tenhle ročník (alespoň pokud mohu soudit z lahví, které jsem otevíral doma nebo pil na degustacích) je u běžných Bordeaux už bez problémů k pití, takže jsem s odšpuntováním neváhal. Balení zelená bordó láhev, tenčí kovová záklopka, delší celokorek spíše běžné kvality a ta podivná viněta, samozřejmě. Pěkná, hutnější tmavá barva. Velmi mladá aromatika, taková podivně univerzálně tmavě ovocitá (v poznámkách si k tomu většinou píšu „Tesco červené“, ale myslím tím těžko zařaditelný projev pocitově „průmyslovějšího rázu“), plastová linka jak když čicháte do bakelitové KPZtky. V chuti suché, velmi mladé, opět dost uni ovocité, ostřejší, nepříliš vyvážené. Hromada třísla a pocit, jako by se někdo snažil udělat ze suroviny na obyčejné víno něco víc, ale trochu to přehnal. Víno jsem měl v otevřené lahvi do druhého dne a chuť se mírně uhladila, ale stále to nebylo zajímavé. Ani k jídlu mne to nějak zvlášť nebavilo. Ženě víno nevadilo, ale velké nadšení neprojevovala. Koupil jsem dvě lahve a tu další nechám delší dobu ležet, třeba jsem jen natrefil na nějaké hloupé období v životě tohohle vína.

kanec
Mimochodem na fotce láhev stojí na deskové hře Česko, jedním z vánočních dárků. Je to bezvadná věc, nic vám tak nepocuchá sebevědomí a pocit, že jste poměrně inteligentní a máte nadprůměrné univerzální znalosti, než pár otázek z domácí historie, kultury či geografie. Vřele doporučuji vyzkoušet :-)

Komentáře používají Disqus