úterý 4. ledna 2011

Víno a tvar lahve & nové designové přírůstky

Zážitek z vína ovlivňuje strašná spousta faktorů, o tom jsem tu už několikrát psal. V podstatě ještě než poprvé přivoníte nebo se napijete, může být váš mozek nastaven na očekávání určitého výsledku a údaje načtené smyslovými orgány významně upravit právě tímto směrem. Nevím jak vy, ale já mám vždycky předem lepší pocit z vína, které je v té „správné“ lahvi. Pinot Noir tak nějak vypadá důvěryhodněji v klasické burgundské buclatější, než v (dnes asi vůbec nejčastější pro všechny druhy vín) bordeauxské, byť ve skutečnosti je to úplně jedno. Stejně tak Ryzlink patří do vysoké protáhlé pistole, ve dvou nejtradičnějších regionech pro tuto odrůdu se dokonce liší barevně – Mosela je má zelené, zatímco Rýn hnědé. A to nemluvím o příjemné pocitu z tradiční placatky bocksbeutel, která se používá v oblasti Franky. Tedy do chvíle, než se takovou láhev pokusím rozumně umístit do vinné chladničky plné standardizovaných tvarů, které u sebe drží docela pěkně, ale jiné mezi sebe pouštějí jen s velkým odporem :-)

Jak to máte vy? Myslíte si, že vás tvar lahve nějak ovlivňuje? Schválně se nad tím zkuste zamyslet, až budete někdy příště víno otevírat. A docela by mne zajímalo, který tvar vám přijde nejlepší z „logistických důvodů“, prostě pro skladování, a který naopak nejhorší. Osobně bych byl nejraději, kdyby všechna vína co mám doma byla buď tvar bordeauxský nebo burgundský a nijak se to nemixovalo, byť zrovna tyhle dva se docela snesou. Za čiré zlo pak považuji kombinování těchto tvarů s občasnou malou lahvičkou slaďáku a nebo, to je vůbec nejhorší, různými specialitkami typu lahve co používá Tanzberg. Nedrží to, klouže a vůbec otravuje život. Ale vypadá pěkně, to zas jo.

lahve_upravena
grape

K těmhle pár řádkům mne nakoply dvě novinky z poslední dní. Tříhvězdičkový šéfkuchař Martín Berasategui ze San Sebastianu přišel s drobnou modifikací klasické lahve, která umožní snadněji oddělit depot i bez dekantace. Prostě má kousek nad dnem část výrazně zúženou, nic víc v tom není. Ovšem o dost víc zaujal návrh speciálního nosiče dvoudecových PET lahviček na víno, se kterým v soutěži zvítězil Filip Albrecht z Fakulty umění a architektury Technické univerzity Liberec. Úplně to vidím v restauraci pro „rozlévaná“ vína… číšník přinese hrozen ke stolu, vy si utrhnete jednu bobulku (na jednom hroznu klidně poroste několik druhů vína) a hurá vypít. Víno v plastu není něco, co by mne zásadně lákalo, ale tenhle nápad se mi moc líbí. A otrhaný hrozen navíc vypadá jako nějaká mírně obskurní sexuální pomůcka :-)

Foto: láhev od Martína Berasategui je z Guardianu, návrh Filipa Albrechta v titulce pak z archivu Technické univerzity Liberec.

Komentáře používají Disqus