úterý 25. ledna 2011

Skvělý rakouský seminář se čtrnácti vzorky

Willi_KlingerVčera se konala jedna z vrcholných akcí domácí vinné scény, Galadegustace medailových vín ze soutěže Prague Wine Trophy pořádané časopisem Víno Revue, a zároveň úvod Prague Wine Weeku. Už několik let je to akce narvaná návštěvníky, na které je možné seznámit se s několika stovkami vín, často opravdu skvělých (psal jsem třeba loni). Přesunula se z Břevnovského kláštera do hotelu Crowne Plaza a neúčastnil jsem se.  Prostě se rozhodl vyměnit davy a v poznámkách se poněkud slévající smršť výborných vín za jednu vybranou zajímavou láhev ve společnosti manželky (jsem ženat relativně krátce). Ale úplně jsem akci zase nevynechal. Její součástí byl seminář na téma vína z Rakouska nabízející intenzivní dvouhodinové přesvědčování, že dobrá vína tohoto našeho souseda jsou přesně to, čeho bychom měli mít plné sklepy, chladničky a vinné lístky restaurací. A jelikož slova jsou mocná, ale leckdy nestačí, pomáhal si seminář degustačními vzorky. A rozhodně nešlo o nějakou průměrnou nudu, úroveň představených vín byla zatraceně vysoká.

Prezentaci vedl Willi Klinger, ředitel Austrian Wine Marketing Board (hovořící krom němčiny i anglicky, italsky či francouzsky, mimo postů ve vinařstvích v Rakousku i bývalý exportní manager piemontského vinařství Angelo Gaja či muž stojící v začátcích řetězce vinoték Wine & Co), a byla to švanda. Krom toho, že jde o profíka každým coulem, je to taky docela šoumen. Pobavil třeba tím, že do prezentace zařadil slide „No kangaroos in Austria“ a poznámkou, že v Asii už zná všechna australská velvyslanectví :-) Ale především úpravou univerzální prezentace pro posluchače v ČR, které zase tolik nepřekvapí fotky rakouské krajiny či architektury (ty jsou určeny spíš pro Čínu či Japonsko, kde se teď, stejně jako v USA, rozjíždí fenomén Veltlínské zelené), ale užijí si různé „rakousko-uherské“ narážky a vtípky. Klingerovi sekundovali sommeliéři Jakub Král a Štěpán Mlejnek, především pak Král dobře dotvářel pohodovou a uvolněnou atmosféru akce některými poznámkami k vínům.

mlejnek_kral_klinger
Současí semináře byl balík různých materiálů (včetně užitečného The Ultimate Austrian Wine Guide, průvodce kvantem tamních vinařství s hodnocením vín) a představení rakouského vinařského systému v rychlé a přehledné formě. Krom fungování apelačního systému jsme se třeba dozvěděli, že v bio/organic režimu už jednou z 16%. Nebo že ročně vyrobí a vypijí 250 milionů litrů vína, ale zároveň 50 – 70 milionů litrů importují, což znamená, že stejné množství potřebují i exportovat :-) Willi Klinger mluvil o cenách vyvážených vín a o tom, jak v minulosti ČR brala především levné „sudovky“ pod jedno euro na litr (což nehezky podkopá naše vlastní vinařské aktivity), ale nyní se konečně dostává na stejný cenový průměr, jako mají civilizované okolní země. A vůbec to bylo hodně zajímavé a poučné. Ale teď už se vrhnu na vína…

Sattlerhof Muskateller Classic 2009, Südsteiermark
Lehký suchý mladý žlutý muškát ze Štýrska. Efektní muškátová vůně, až exoticky koncentrované květinové, čisté, svěží, dobře pitelné. Tohle by se na stole neztratilo.

Wohlmuth Sauvignon Blanc Steinriegel 2009, Südsteiermark
Štýrsko je oblastí Sauvignonu zaslíbenou. Tenhle byl mladý, svěží, minerální, stylem spíše trochu zelenější (tráva, rybízové listí) ale i docela ovocný. Suchý, čistý, středně plný, vyvážený, s parádní citrusovou kyselinou. Bezvadné víno do gastronomie, nekomplikované ale nabízející i dost na zkoumání, pokud chcete.

Wieninger Gemischter Satz Alte Reben Nußberg 2008, Wien
Renesanci zažívající „viniční směska“, prostě několik odrůd sebraných a fermentovaných najednou, z vinice shlížející na Vídeň. V tomto případě jde navíc o staré keře a namixovány jsou tu Pinot Blanc, Neuburger, Riesling, Grüner Veltliner, Sylvaner, Zierfandler, Rotgipfler, Traminer a Riesling. Intenzivní, důrazná, medová a minerální vůně. Znát ležení na kvasnicích. Suché, plné až hutné, vyzrálé hrozno, medové, dlouhé, kořenité, komplexní… tý jo!

muskateller_sauvignon_Gemis
Biegler Rotgipfler Reserve 2008, Thermenregion
Červenošpičák opět ze starých vinic kousek od Vídně, navíc v „reserve“ plnější podobě. Sladší květinová vůně trochu evokující tramín, růže, efektní, dortík s ovocným želé. Lehce nasládlé v chuti, plné, dlouhé, skvělé. Parádně postavené tělo, kyseliny, živost. Výborné aromatické víno, zábavné a snadno přístupné, ale zároveň komplexní a vybízející ke zkoumání. Velké překvapení.

Neustifter Grüner Veltliner Reserve 2009, Weinviertel DAC
Zásadní odrůda Rakouska v podobě z oblasti hned u hranic s ČR, navíc od docela známého vinaře. Čistá, svěží vůně. Veltlínová pepřovost potěší, ale dominuje až vlezlá bonbónová tropická ovocitost. Suché, čisté, krémovější projev, plnější, vyšší alkohol, delší, efektní. Poněkud techno moderna, ale dobře udělaná.

Sepp Moser Grüner Veltliner Reserve 2009, Kremstal DAC (Breiter Rain, Erste Lage)
Trošku jiná liga, biodynamické víno od prestižního producenta. Zlatá barva. Intenzivní minerální vůně, med, bílý pepř, bohatá, komplexní. Suché, intenzivní v chuti, perfektně strukturované, dlouhé, koncentrované ale s osvěžující kyselinou, mladé a na cestě, avšak již nyní špičkové. Mám veltlíny raději lehčí a snadno pitelné, ale tohle je prostě velké bílé víno se vším všudy. Za 15€ u vinaře.

rotgipfler_veltliner
Birgit Eichinger Rheinriesling Reserve 2009, Kamptal DAC (Heiligenstein)
Na první přivonění jsem měl s tímhle vínem problém a evokovalo až téměř vadu (zatuchlý sklep / korek), postupným mícháním ve sklence se hodně uvolnilo a představilo příjemnou, citrusovou, minerální a bylinkovou vůni, nijak zvlášť výraznou, spíše jemnou a elegantní. V chuti lehce zbytkový cukr vyvážený kyselinou, plnější a dobře postavené, delší ale trochu disharmonické. Nejsem si jist, jestli naše láhev byla stoprocentně v pořádku.

Sighardt Donabaum Riesling Smaragd 1000 Eimerberg 2009, Wachau
Klasika ze skvělé polohy ve Wachau. Aromatické, květiny a sladší ovoce (až kompotované), mineralita v podobě střelného prachu, trochu exotičtější aromata. Bohaté, povedené. Suché a živé (ještě lehce perlička) v chuti, vyvážené, čisté, delší, výborně postavené, citrusová kyselina. Moc pěkný mladý rýňák.

Familie Pitnauer Zweigelt Bienenfresser 2008, Carnuntum
Pěkná rudá barva. Výrazně ovocitá vůně, čerstvé rozmačkané ovoce, hustá ovocná šťáva, trocha kořenitosti. Suché, šťavnatě ovocité, nějaké to tříslo, dobrá délka. Snadno přístupné povedené víno s až nezvykle výrazně ovocným efektním projevem, zajímavé.

riesling_zweigelt
Pittnauer St. Laurent Altenberg 2007, Neusiedlersee
Lákavá seriózní vůně, ovoce až jakoby lehce kvasící, kouř, dřevo. Čisté, suché, pěkná stavba, třísloviny, kyseliny, nazrálost, délka… celkově takový „francouzský dojem“ solidního červeného. Povedený vavřinec.

Hans Igler Blaufränkisch Reserve Biiri 2008, Mittelburgenland DAC
Tmavě rubínová barva. Vůně typická současná Frankovka z Burgenlandu rozumně na sudu, čistá, ovocitá, trochu kůže, kořenitost, mírně „umělý“ dojem. Suchá a čistá v chuti, dost třísla i kyselin, svíravé, delší doznívání s hořkou čokoládou.

Leo Hillinger GmbH Cuvée „Hill 1“ 2007, Burgenland
Směs  40% Zweigelt, 20% Blaufränkisch, 20% Merlot a 20% Syrah, 20 měsíců v barikových sudech. Velmi temná barva až do fialové. Výrazná, hutná vůně, vážná, mladá a teprve na cestě. Vyzrálé hrozno, dřevo, švestky. Velmi suché, plné, tříslo, kyseliny, skvělá struktura, vrstevnaté, dlouhé čistě ovocité doznívání. Velké červené víno ve své mladé podobě, tohle bych chtěl vidět za pár let.

st-laurent_blaufrankisch_hi
Weinrieder Riesling Eiswein 2008, Niederösterreich
Na závěr dva vzorky „tekutého zlata“, pro Rakousko jednoho z vůbec nejdůležitějších stylů vín, který jim sbírá obludná skóre všude po světě. Kořenitá, intenzivní medová ledovka, fíky, krásné, efektní, přímočaře smysly obluzující. Velmi sladké (cukru 200 g/l), ale s docela slušnou kyselinou, bohaté, kořenité, dlouhé, efektní klasika.

Willi Opitz Sämling 88 Trockenbeerenauslese 2007, Neusiedlersee
Výběr z botrytidou napadených hroznů. Temná zlatá barva. Perfektní, komplexní vůně. Ovoce, botrytické hrozny, vrstevnaté, něco těkavek (a k tomuhle stylu vín sedí), špičkové. Oproti předchozí ledovce další rozměr navíc, složitější. Velmi, velmi sladké (cukr 326 g/l), i kyselina tu je, ale cukr naprosto dominuje. Koncentrované, dlouhé, bohaté. Báječný zákusek a zakončení degustace.

riesling-eiswein_samling-88
Prostě skvělá vína. Skoro bych až řekl, že zařadit více nějakých typičtějších „classic“ lehčích kousků by nebylo od věci, zvolena byla často „reserve“ nabušená podoba té které odrůdy. Každopádně fajn akce a další ukázka špičkového rakouského vinařského marketingu, který mohou naši (ale i třeba slovenští a mnozí další) vinaři jen závidět. Rakousko svá vína tlačí seč může a daří se mu to více než dobře. Lze jen doufat, že na jejich úspěšných snahách o prosazení odrůd jako Veltlínské zelené v celé Evropě, ale i v USA či Asii, se dodatečně svezou i vinaři ž ČR :-) Třeba příště v Japonsku dostanu k suši veltlín od Mikulova… ;-)

P.S. Láhev na fotografii Williho Klingera je má volba. Sám odmítl vybrat, že to on nemůže, takhle někoho preferovat :-)

Komentáře používají Disqus