pondělí 10. ledna 2011

Výsledky ankety „Šampaňské, sekty a jiná šumivá vína piju“

0_nalevani_tahajici_za_ociMám moc rád bubliny a je mi vlastně docela líto, jak často jsou považovány jen za pití na oslavu (dokonce jsem to psal i v článku „Boření vinných mýtů“) a jejich schopnost zpříjemnit skoro každý večer a fungovat bezvadně k mnoha jídlům opomíjena. Možná je to i tím, že opravdu dobré bubliny nejsou většinou zrovna levné (z principu věci, jejich výroba není snadná), a právě jen z různých přípitků všemožnými podivnostmi si k nim člověk hledá cestu spíše komplikovaně. Každopádně výsledek poslední ankety, kde jsem se ptal na četnost pití šumivek, mne docela příjemně překvapil. Sice zvítězila možnost „spíše výjimečně“ s 50% hlasů (103 z celkových 203), ale hned na druhém místě je „často, kdykoliv je chuť“ (24%, 50 hlasů) a teprve na třetím „jen jako přípitek na oslavě“ (17%, 36 hlasů). Něco málo z hlasujících šumivá vína vůbec nepije (5%, 12 hlasů) a dokonce i možnost „častěji než vína ticha“ má dva hlasy, nejspíš hlasoval nějaký výrobce sektů či dovozce šampaňského :-)

Jaké šumivé víno vás v minulosti nejvíce oslovilo? Myslíte si, že ta nejlepší šumivá vína mohou svým projevem konkurovat tomu, co nabízí vína tichá? Nebo je dokonce předčit? Jaká je vaše oblíbená kombinace šumivého vína s jídlem? Co takové koktejly, ať už je to Kir Royal (Pétillant) nebo něco složitějšího? Kdy naposledy jste chutnali nebo pili evergreen všech domácích regálů, Bohemia Demi Sec? Podělte se o své šumivé poznatky v komentářích! :-)

anketa_sekty
A hlasovat můžete v další anketě, tentokrát je to opět „odrůdový souboj“. Zvolil jsem dvě velmi tradiční domácí odrůdy, kdysi velmi slavné a jedny z vůbec nejoblíbenějších, dnes výrazně potlačené. Ale obě obdivované a vyhledávané milovníky vína, kteří navíc oceňují ty vinaře, co se podobným odrůdám stále věnují. Takže kdyby to měla být jen jedna z nich, zvolíte spíše Sylván nebo Neuburk?

Komentáře používají Disqus