pondělí 17. ledna 2011

Nejstarší vinařství, nový Salon vín a vyhledávání

lafite_prodam_lahevUnaven a nevyspán z víkendu procházím vinné novinky, které jsem si zapsal za poslední zhruba týden, a přemýšlím, co by vás tak mohlo zaujmout. Na Rýnu se převrátila loď s kyselinou sírovou, ale naštěstí nic z nákladu podle všeho neuniklo a jestli nehoda něčemu neublížila, tak je to místní vinařství. Sedět šel šéf podvodné vinné investiční společnosti, na čemž je vzhledem k aktuální situaci v ČR vtipné to, že pan Benedict Moruthoane nazval svou firmu Templářští vinaři (v originále Templar Vintners Ltd). A vinný rozmach v Číně sebou přináší zajímavé inzeráty typu „Koupím nepoškozenou láhev Château Lafite Rothschild 1982 i s vinětou“, za kus můžete dostat i několik stovek (či dokonce tisíc) liber, sledujte tamní aukce! Za jakým účelem je kupují je myslím jasné (viz i starší článek Vinný ocet pro miliardáře) a docela by mne zajímalo, zda v těch lahvích nejčastěji končí jiný ročník stejného vína, úplně jiné víno stejného ročníku či různé pokusy o napodobení vyzrálého vína úpravami vína mladšího (vzhledem k nedávnému průšvihu bych se obsahu i docela bál). Myslím, že o tomhle problému se ještě bude mluvit, a dočkáme se i rozborů, které dají odpověď. Osobně věštím prosperitu všem firmám, které se v letech příštích začnou v Asii zabývat ověřováním pravosti vína.

„Ve všech jazycích a na všech frekvencích“ (protože zdrojem je University of California v Los Angeles a ti marketing zvládají skvěle) byla odvysílána zpráva (u nás článek například v hospodářkách nebo na Ekolistu, nejvíce detailů anglicky přímo na webu UCLA), že vědci našli nejstarší kompletní vinný sklípek / vinařství na světě, který se nachází v Arménii nedaleko hranic s Iránem (v malokavkazském jeskynním komplexu Areni-1) a je mu přes 6000 let. Fermentační nádoby tam jsou a dokonce i systém pro lisování vína. Skvělé je, že všude okolo se válejí vinná semínka a je tam i zbytek zaschlého moštu, takže další výzkum určitě ještě přinese nějaká zajímavá odhalení. Každopádně se díky tomuto nálezu posouvá (potvrzená, ve skutečnosti je možná ještě starší) historie vinaření o dalších tisíc let do minulosti.

armenia_vinarstvi_6100Foto Hans Barnard, převzato z newsroom.ucla.edu


Národní soutěž vín, nejvyšší klání vína v ČR, ze kterého vždy vzejdou vína zařazená do Salonu vín, už má výsledky. Své pochybnosti o fungování Salonu (především šlo o technické záležitosti týkající se kvality déle otevřených lahví) i tom, jak přesně reflektuje opravdové špičky domácího vinařství, jsem tu psal už několikrát. Pohled na letošní vítěze jednotlivých kategorií, kde se objevují i jména firem usvědčených či podezřelých z podvodů s vínem a burčákem, ve mně opět důvěru příliš nevzbuzuje. Ale stejně do Salonu letos znovu zajedu, ideálně někdy na podzim, abych si ověřil, v jakém stavu tam vína běžně jsou a zda se něco od let minulých změnilo. Přeci jen je to místo, kam by člověk v podstatě měl posílat hosty ze zahraničí i další zájemce o poznání vína z ČR. A byl bych rád, kdyby to tenhle účel plnilo opravdu dobře.

Při zpracování statistik blogu jsem zase vylovil pár zajímavých podivných frází, díky kterým sem někdo přišel z vyhledávání. Opět ukazují velké rezervy v pravopisu i správném pochopení webových vyhledávačů, ale pobaví :-) Do zlatého fondu si pak zapisuji nový přívlastek: „bíza podzimní sběr modrý portugal 2006“.

"krab poustevník růžový má modré oči je malí"
"slivovice v lahvi jak do ni dostat zralou hrušku"
"transylvánie jak se tam dostat?"
"kralik ma na jatrech bile fleky,co to znamena?"
"jak dlouho vydrží rozlévané víno v petce"
"jak krmyt ovce"
"fotky holek ze školy tajne pod sukni"
"anonymní dárce spermií v čr"

Komentáře používají Disqus