úterý 12. března 2024

3x Německo – velký Riesling, mladý Silvaner a super základní Spätburgunder

V rámci likvidování olejem zasažených lahví, které nechci dát do nové chladničky, jsem otevřel kousek z Weingut Franz-Josef Eifel (web, dováží CCVino) z Trittenheimu na Mosele, konkrétně Riesling Trittenheimer Apotheke „Sonnenfels“ GC 2018. Psal jsem tu o vertikále jejich suchého kabinetu taktéž z Apotheke, který piju pravidelně, i – s více informacemi o samotném podniku – o parádním Alte Reben. Tohle je jejich vrcholné suché víno, ze specifické parcely v Apotheke, se starými (80+ let) pravokořennými keři. Láhev je pistole s kovovou záklopkou a celokorkem. Nějakým omylem mi doma skončil ročník 2018 místo 2019, čehož jsem si všiml až při otevírání. A na víně je poznat. Barva pěkná výraznější žlutá. Poměrně intenzivní, již nazrávající vůně, sladce ovocná do peckovin (meruňka), s kořenitou a krásnou minerální linkou, medovost, lehká pikantnost, příjemná ač trochu hutnější. V chuti středně plné, zakulacené, s uhlazenou ovocností a skvělou délkou, s moc fajn kyselinou a vyvážené. Velmi povedený kousek. Dost „slunečné“, o chlup živější mi vyhovuje více, ale ročník je tu zvládnut skvěle :-)

Neodolal jsem a odšrouboval uzávěr z jednoho „kozího měchu“ z vinařství Horst Sauer (web, zakoupeno u pana Skleničky), ve sklence skončil Silvaner Eschendorfer Lump 2022. Loni jsem tu psal o ročníku 2021. Světlá citronová barva. Ve vůni čerstvé, mladé, energické a živé, různé sadové ovoce (jablka, hruška) s trochu krémovou linkou a bylinkami. Suché, čisté, na ročník veskrze fajn kyseliny, středně plné a s moc fajn ovocností, i přes alkohol na třinácti a decentní dotyk zbytkového cukru tak nějak vlastně štíhle a elegantně působící. Pilo se skvěle a moc jsem si užil, krásně udělaná záležitost.

Ochutnal jsem Markgräflerland Spätburgunder 2021 z bádenského Weingut Martin Waßmer (web, dováží Der Weinschmecker), tedy nový ročník jednoho z mých oblíbených základních německých pinotů, ostatně jsem tu měl k tématu článek. Je to víno „na první signální“, s efektní čistou výraznější červeně peckovinovou ovocností trochu se sunoucí do tmavších až lesních plodů, s decentní toastovou linkou dřeva a trochou kořenitosti. Suché, čisté, středně plné, se šťavnatou příjemnou červenou ovocností, lehce svíravé s jemnozrnným tříslem, mladistvé, technicky precizně zvládnuté, skvěle pitelné a vyvážené. Nic složitého, ale prostě fakt chutný a jasně zařaditelný pinot.

Komentáře používají Disqus