pondělí 11. března 2024

Weingut Hirsch a fantastické ryzlinky a veltlíny

Do Prahy dorazil zástupce špičkového producenta z obce Kammern v Kamptalu, Weingut Hirsch (web), odprezentovat ve vinotéce VINO WEIN přístup a styl vinařství především na čerstvém ročníku 2022. A to včetně následovníka (dle Falstaffu) stobodového ryzlinku ze Zöbinger Heiligenstein-Rotfels. Středně velké (zhruba 170 tisíc lahví ročně z přibližně 30 hektarů) rodinné vinařství s historií od roku 1878 (ale hospodařící na statku ze 16. století) se na konci devadesátých let, dost proti trendu, rozhodlo úplně zapomenout na červená vína a věnovat čistě dvěma zásadním odrůdám oblasti a jen suchým vínům. Ze sedmdesáti procent je to Veltlínské zelené a ze třiceti Ryzlink rýnský. Navíc vinice už od sedmdesátých let jeli čistěji, od 2010 je to pak certifikovaně bio a v biodynamice, už přes deset let stříhané dle Simonit & Sirch. Snaží se dělat vína seriózní ale relativně lehčí s nižším alkoholem, nakolik je to stále komplikovanější. Hrozny lisují celé, mošt kvasí spontánně v nerezu a vína zrají v nerezu nebo u vyšších řad z přibližně poloviny ve velkých dubových či akátových sudech. Vše lahvují už přes dvacet let čistě pod šroubový uzávěr, včetně nejlepších vín, a na žádné změny se nechystají.

Ročník 2022 nebyl z těch úplně nejsnadnějších, nejen vzhledem k docela dlouhému období velkého sucha a pořádného vedra. Což teda přestává být něco neobvyklého, bohužel. Sklizeň byla u nich o něco menší než průměr a vína o něco „kulatější“ než v klasičtějších ročnících, ale teda podmínky se jim povedlo zvládnout výborně. Základní 2022er Grüner Veltliner Hirschvergnügen je ze sprašových poloh, zpracován čistě v nerezu. Obvykle je to z jejich hroznů, ale dovolují si i nakoupit od kontrolovaných partnerů z bioprodukce. Světlé, svěží, čisté, lehce bylinkové, suché, lehčí, s fajn kyselinou a pitelností, vyvážené, příjemné „každodenní“ pití. Druhý vzorek byl trochu odskok, 2017er Hirschin Riesling je jediná výjimka v jejich jinak suché produkci a ryzlink připravený v kabinetním stylu, s nízkým alkoholem a nějakým tím cukrem (tady 65 g/l) a vysokou kyselinou. Školeno v nerezu i velkém dubu. Nazrálejší, kouřově minerální, trochu medovo-bylinkové a s fajn ovocnou meruňkovou linkou. Sladké, s krásnou kyselinou a pitelností, vyvážené, čisté, moc příjemné.

No a pak už následovala série vesnických kousků a poté vín z jednotlivých specifických poloh, včetně famózní horizontály veltlínů různých tratí jedné obce. 2022er Kammern Grüner Veltliner ze spraší a jílů je připraven čistě v nerezu, jde o první selekci a mladší keře. Lehce tmavší barva než základ ale stále světlejší citronová. Čerstvé, čisté, minerální, malvice, něco kořenitosti, suché, vyvážené, trochu zakulacené, elegantní, dost fajn. 2022er Zöbing Riesling je znovu čistá nerezovka z teras u Zöbingu, poloh s výraznějším podílem slídové břidlice. V projevu méně o ovoci, byť peckovin a citrusů tam je dostatek, sevřenější kamenitější, lehce krémové a pecičkové. Středně plné, pěkné kyseliny, uhlazené ale vyvážené, moc fajn struktura a délka s lehce toastově-sladkým závěrem. Velmi slušné.

2022er Kammerner Renner 1 ÖTW Grüner Veltliner už je z části ve velkých dubových sudech, z vinice s poměrně bohatým geologickým složením, kde se mísí naplaveniny, písky a vápence, slídová břidlice… Čerstvé, čisté, minerální a kořenité a bylinkové, lehce kouřové, žluté ovoce. Suché, středě plné, s uhlazenější ovocnou chutí a fajn kyselinkou, malvice, dobrá délka. Výtečný veltlín. 2022er Kammerner Gaisberg 1 ÖTW Grüner Veltliner je připraven stejně, jen ze svahu kde vápenitá černozem přechází do poloh spíše na různých druzích břidlice. Mladičké, čerstvé, minerální, energické, kouřové, podobné předchozímu v mnoha ohledech ale o něco živější a strukturovanější, delší. Uhlazenější krémovost v kombinaci s čerstvostí, kamenitostí. Výtečné! 2022er Kemmerner Lamm 1 ÖTW Grüner Veltliner je z jihovýchodním svahu Heiligensteinu a jde o jedno z nejteplejších míst oblasti. Ve spodních částech je půda více jílovitá a vápenitá, výše najdete pískovec a slíny. Sevřenější vůně, která se postupně otevírá do asi nejkomplexnějšího a nejzajímavějšího projevu ze všech tří traťových veltlínů. Efektní kombinace žlutého ovoce, minerality, bylinek a koření. Suché, středně plné, intenzivní, s parádní kyselinou, strukturované, dlouhé. Citrusové, živé, bohatší ale nic přehnaného, stále elegantní. A to je takhle úplně mladé. Naprosté WOW a velký Veltlín. 2022er Kammerner Grub 1 ÖTW Grüner Veltliner je z vápenitých spraší a jílů s nějakým tím štěrkem. Projev je čerstvý, žlutě krémovější tepleji ovocný s minerální a bylinkovou linkou. Je to suché, krásně strukturované, středně plné až pocitově trochu plnější, s fajn kyselinou a slanou linkou, ale více o ovocnosti. Taktéž výborné, ale upřímně Lamm vyčníval natolik, že to Grub měl těžké :-) A vlastně i Gaisberg mne bavil o něco víc.

Traťový ryzlinkový set zahájila těžká váha v podobě 2022er Zöbinger Heiligenstein-Rotfels 1 ÖTW Riesling, z jižních a jihozápadních teras s červenohnědým pískovcem s vysokým obsahem živce a slínů. Elegantní, krásná vůně jemně spojující meruňky s kamenitou mineralitou, s decentní florální linkou. Koncentrované, ale ne nějak vlezle. Suché, čisté, středně plné, s chutí krásně kopírující vůni, s uhlazenější sladkou ovocností, perfektně vyvážené a velmi dlouhé. Ano, prosím. Jen… 2022er Zöbinger Gaisberg 1 ÖTW Riesling! Jihozápadní svah na úpatí Manhartsbergu, s křemičitou hnědou zeminou s podílem písku a štěrku, nějaká ta zvětralá břidlice. Zase kombinace nerezu a velkých sudů. Minerální, čerstvé, energické, peckoviny a malvice, jemné odbočky. Suché, středně plné, krémově zakulacené a zároveň šťavnaté, s krásnou strukturou a délkou. Perfektně vyvážený, sofistikovaný kousek, který je třeba pro mne zajímavější – a potenciálně se bude lépe vyvíjet – než předchozí slavnější víno. A stojí půlku! Ale teda furt ne málo :-D Ale kdyby měl Heiligenstein-Rotfels o gram víc kyselin… :-) Na závěr 2015er Zöbinger Gaisberg 1 ÖTW Riesling, tedy stejné víno ze staršího ročníku, ale dalšího s velmi suchým a teplým létem, takže na porovnání výborné. V projevu nazrálejší, teplejší, kouřovější, se žlutou ovocností. Suché, vyvážené, s dobrou délkou a pitelností, vyvážené. Ale mladá varianta mne asi oslovila o kus víc. Každopádně celek naprosto skvělý zážitek!

Komentáře používají Disqus