pátek 8. března 2024

Apelace Rioja, 7000 ukradených lahví, vinařky a měsíční fronta na burgundské v Oslu

Rioja zareagovala na mnohaleté stížnosti mnohých tamních producentů a trochu přepracovala způsob značení vín. Konečně, je potřeba dodat, a je otázka, zda to bude stačit. V současnosti u DOCa Rioja můžete narazit na tři zeměpisná zatřídění. „Vino de Zona“ umožňuje vinařstvím označovat vína podle jejich původu v podoblastech Rioja Alavesa, Alta nebo Oriental. Pod „Vino de Pueblo“ (dříve „Vino de Municipio“) najdete vína s původem v jedné ze 144 konkrétních obcí. A na vrcholu stojí „Viñedo Singular“ pro jednotlivé specifické unikátní parcely a s výrazně přísnějšími podmínkami (např. stáří keřů nejméně 35 let, ruční sklizeň a podobně). Důležité je také rozšíření Vino de Pueblo na možnost uvést „Viñedo en“ + jméno obce, pokud hrozny pocházejí z jedné určité obce. Do nynějška totiž vesnické víno znamenalo, že v obci sídlí jak vinařství tak se tam nacházejí vinice, což producenty samozřejmě štvalo a nedávalo smysl. Někteří to řešili uváděním různých snadno rozluštitelných zkratek a názvů vín, jiní na to otevřeně kašlali a proti pravidlům se vymezovali (za všechny třeba mé oblíbené Remelluri). Jiní psali na viněty věci jako „z tradiční polohy v ohybu řeky xy u obce abc“, když nemohli uvést vinici. Třeba špičkové vinařství Artadi kvůli nespokojenosti apelaci Rioja opustilo, různá sdružení vinařů volala po menších samostatných apelacích s přísnějšími a lepšími pravidly a podobně. Tohle vše určitě trochu pomůže, ale oblast stejně ještě čekají asi docela dramatické otřesy.

I běžnými médii proběhla zpráva o muži z Burgundska, který v průběhu patnácti let ukradl nejméně sedm tisíc lahví vína ze sklepů svým různých zaměstnavatelů v okolí Beaune. U toho posledního jej, se čtyřmi dalšími odnášenými lahvemi, zachytila bezpečností kamera. Podle všeho vína dál neprodával, ale hromadil, oněch sedm tisíc flašek se našlo v několika jeho sklepích a také sklepě jeho matky. Kolik jich tedy bylo celkem, pokud něco odpil, se neví přesně :-)

Když je dnes MDŽ… :-) V časopise Heroine vyšel článek o ženách ve vinařském podnikání a hlavně přímo vinohradnících a vinařkách, k dispozici je teď i zdarma na webu. Je tam Zdena Čačíková, Zuzka Bukovská, Dominika Černohorská a další.

Lidé spící ve stanech ve frontě před obchodem v Oslu. Dny i týdny. A že v lednu a na začátku února nebývá v těchto místech zrovna teplo. Ne, na trh nepřichází nový iPhone, to jen statní monopolní prodejce alkoholu Vinmonopolet uvolní na trh své každoroční alokace burgundského a zákazníci lačnící po flašce od Armanda Rousseau či DRC doufají, že budou mít štěstí. Bizarní, ale pravda.

Komentáře používají Disqus