úterý 19. března 2024

Tiraki Wines z Marlborough na třech vzorcích

Na degustačních Dnech protinožců, a následně znovu něco tento víkend, jsem měl možnost chutnat vína od relativně nového projektu Tiraki Wines (web, dováží Kupmeto) z jižních údolí Marlborough na Novém Zélandu. Na zdejší Longfield Farm hospodaří rodina Hammondových již po šest generací, od roku 1870, a v posledním čtvrtstoletí celkových 260 hektarů pozemků mnohem více zasvětili révě a především odrůdám Sauvignon blanc a Pinot noir. Ovšem hrozno prodávali a to především svému doslova sousedovi, slavnému vinařství Villa Maria. Kde ostatně winemaker Tiraki, Josh Hammond, dlouhé roky pracoval na stejné pozici.

Samotné Tiraki je jedním z „dětí pandemie“, kdy se po světě rozlétaní Hammondovi uchýlili na počátku roku 2020 do svého rodiště na lockdown a „s nečinností přišla kreativita“. Ostatně i název vinařství má optimistický nádech, Tiraki je maorský výraz pro „vyjasnění nebe“. Podnik je B Corp certifikovaný a dost se tím pyšní, vinice jedou docela čistě, sběr ruční. Že mají i štempl Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) skoro není nutné psát, dnes už ho získala drtivá většina tamních vinic a produkce. V Tiraki zatím dělají jen tři vína a v omezeném množství, provoz si na to pronajímají a sdílí, další hrozny dále prodávají. Ale když se jim bude dařit, tak se předpokládám poměr vlastní produkce a prodeje hroznů výrazně změní. Kapacity růst mají dost velké :-) A jestli je to, co jsem chutnal, vlastně kvalita kterou začínají v prvních ročnících, tak věřím že půjdou ještě dál…

Sauvignon blanc 2022 je připraven čistě v nerezu, fermentace za nižších teplot a následné zrání na jemných kalech necelý půlrok. Čerstvé, čisté, bezovo-angreštovo-tropiko ovocné, klasika. Suché, čisté, energické, s výraznější sladší exotičtější ovocností a dobrou délkou. Solidní sovoš co příznivce stylu určitě osloví. Chardonnay 2022 kvasilo v barrique a 500l sudech, z pětiny nových, kde si následně prošlo malolaktikou a poleželo necelý rok. Poté sudy společně do tanku, tam asi měsíc a šup do lahví. Výraznější, docela efektní aromatika, krémovost a poměrně intenzivně vanilkově a toastově dřevo, ale zároveň hodně ovocnosti do zralých peckovin a citrusů. Suché, čisté, středně plné, s dobrou kyselinou a dřevem velmi hezky zakomponovaným, vyvážené a delší. Opět dost efektní kousek. Pinot Noir 2022 kvasí spontánně a s dílem celých hroznů, macerace okolo tří týdnů. Zraje deset měsíců ve francouzských dubových sudech. Barva spíše docela světlá. Čerstvá, čistá, koncentrovaná ale zároveň nijak přehnaně výrazná vůně, ovocná do jahod a třešní s decentním dřevem. Suché, čisté, středně plné, s chutí kopírující vůni, červeně ovocné, vyvážené, s tříslem jemnozrnným a uhlazenějším, fajn délka. Příjemné pití. Není to vyloženě levné, ale ve všech třech případech jde o výborně připravená vína.

Komentáře používají Disqus