pondělí 25. března 2024

Bílá vína na pastvu z Jerezu

V pár nedávných letech jsem se tu několikrát zmiňoval o nefortifikovaných bílých vínech z míst (a odrůd), které jsou proslavené produkcí sherry. Jsou čím dál častější a oblíbenější a objevuje se mnoho nových charakterních kousků. Já je beru trochu jako „iniciační drogu“ pro klasické biologicky vyzrávané sherry, stojí to většinou víc než (z mého pohledu) ještě lepší klasické sherry, má ale některé shodné znaky a obvykle je pro flórem nepolíbené o dost přístupnější. A když někoho zaujme, třeba pak zkusí i tu klasiku a zjistí, že… se to nejen dá pít, ale dokonce je skvělé :-) O tématu jsem se zmiňoval nejvíce v článku O nefortifikovaném sherry s UBE Miraflores, o specifickém výrazu „Vino de Pasto“ pro právě klasická nefortifikovaná bílá jsem více psal v článku Fascinující klasické bílé z Jerezu, o dalším zajímavém kousku jsem se tu rozepisoval třeba v textu Muchada-Léclapart a odlišný pohled na Jerez. A dnes se mrkneme rovnou na tři další vína, žádné troškaření!

Začneme s Mario Rovira Palomino Fino En Rama „Tosca“ 2021. Mario Rovira pochází z Katalánska, tam i studoval enologii, ale pak sbíral zkušenosti na Novém Zélandu, v Sancerre, Napa Valley či Bordeaux. Ovšem vinaří zpět ve Španělsku, v Bierzu, už jsem tu psal o jeho projektu Akilia. V Bierzu se zamiloval do odrůdy Palomino a rozhodl se ji vyzkoušet i v místně pro ni zaslíbeném, Jerezu. Ve spolupráci s bodegou Delgado Zuleta, jednou z vůbec nejstarších v oblasti, zde připravuje několik různých vín. Tohle je 100 % Palomino Fino ze dvou z top pagos v oblastí, Balbaína a Miraflores. Tosca v názvu odkazuje k typů místních bílých půd, konkrétně Tosca Cerrada a Tosca de Barajuelas, už jsem se o nich trochu zmiňoval ale určitě vás (myslím těch asi 5 lidí, co to nezavřou hned po prvním odstavci) časem čeká specializovaný článek. Víno je to ročníkové, bez solery, zrání jen pár měsíců a částečně pod flórem. Nefiltrované, nečiřené, nestabilizované, nesířené. Láhev burgundská, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Tmavší, matnější nazlátlá barva. Trochu pikantní, kouřová vůně, teplý vosk, mineralita, sušený citrus, slanost. Když si s tím hrajete trocha broskví. Hodně zajímavé. Suché, čisté, středně plné (ale jen 12 %) a docela důrazné, s velmi fajn kyselinou, dobrá délka s lehkou zemitostí, charakterní a zajímavé. Ovoce tam nehraje prim, ale pije se víc než skvěle. Výtečná věc, tuplem za asi 12€, tohohle bych vdechnul spoustu. Celková produkce ale jen asi 2600 lahví.

Dalším kousek má na svědomí vinařství Luis Pérez (web), řeč o něm byla mimo jiné v zápisku Fascinující klasické bílé z Jerezu, a jejich El Muelle de Olaso 2022. Vino de Pasto čistě z odrůdy Palomino Fino a půd Tosca de Barajuelas, keřů 40+ let starých a ekologicky pěstovaných, primárně vinice El Corregidor v pago Carrascal. Vinice sbírají na několikrát, první „podtržený“ sběr je kvůli kyselinám na „korekci“ jiných vín, druhý právě na nefortifikovaná, další sběry na různé styly fortifikovaných. 4/5 fermentují za nižší teploty v nerezu, pětinu nechávají částečně vyschnout na slunci (asoleo) a fermentují v sudu po sherry, kde leží do prosince. Poté se vše smísí a zraje na kalech asi půl roku v nerezu. Láhev burgundská, kovová záklopka, celokorek. Výraznější barva do zlaté. Vůně je čistá, zajímavá, ovocnější než bych čekal do zralých malvic a až lehce tropika, s lehce pikantnější a slanou linkou, vosk. V chuti středně plné, zakulacené ale s dobrou kyselinou, žluté malvice, lehce pecičkové, docela dlouhé. Dobrá stavba a délka. Fajn věc. Téměř neznatelný vliv flóru, více klasické bílé, ale ten místní terroir tam je stejně.

A na závěr Bodegas Cota 45 UBE de Uberrima Paganilla 2021, tedy sourozenec vína, o kterém už jsem se obšírně rozepisoval. Jen jsme tentokrát v jiné poloze, především na půdách Tosca de Barajuelas a Tosca Cerrada, ze starých keřů vedených ekologicky. Palomino, fermentováno i vyzráváno asi 8 měsíců v sudech, z toho pár měsíců pod flórem. Barva výraznější, tmavší slámovější. Aromatika nazrálejší, hodně zajímavý mix ve kterém se trocha slanosti a pikantnosti spojuje s ovocem do zralých a pečených malvic, k tomu něco kouře a dotyk oříšků, ale celek má furt spíš styl nazrálejšího klasického bílého než sherry. Suché, čisté, středně plné (ale jen 12 %) a docela výrazné, suché, fajn kyseliny, dobrá délka, ovocnost do malvic a trochu peckovin (sušená meruňka), dobrá délka. Zajímavý kousek!

Komentáře používají Disqus