úterý 19. dubna 2022

Muchada-Léclapart a odlišný pohled na Jerez

Co se stane, když své síly spojí enfant terrible naturálních pěstitelských šampaňských David Léclapart a Alejandro „Ale“ Muchada, bývalý architekt a dnes vinohradník a vinař z Cádizu? Inu na trhu se objeví naturální nefortifikovaná terroirová vína pod značkou Muchada-Léclapart (web) a svět vína je zase o něco bohatší! Pracují, teda spíše Muchada, na zhruba třech hektarech u Sanlúcaru (La Platera a Miraflores Alta v Pago Miraflores, zde mají Palomino) a Chipiony (Camino del Puerto v Pago Abulagar, odtud je jejich Moscatel). Navíc Muchada vyhledával staré výsadby, takže mají i velmi staré keře, jede v biodynamice (aktuálně směřují k certifikaci) a s výrazně nižším výnosem než je v oblasti běžný. Lisují několik hodin celé hrozny, fermentace spontánní a to buď v malých sudech a nebo v nerezu, stejně i další zrání na kalech. Nádoby doplňují, nesnaží se o flór. Síří, ale málo. Lahvují bez úprav a vína mají sediment.

Já teď chutnal jejich Lumière 2018, což je stoprocentní Palomino z 60+ let starých keřů v top poloze La Platera. Víno kompletně kvasí a devět měsíců zraje v použitých barrique sudech z Bordeaux. Od ročníku 2018 používají trochu bentonitu, jinak bez úprav. Celková síra pod 8 mg/l. Produkce je v průměru okolo 6 tisíc lahví. Opalizující žlutá barva. Pikantní, lehce divoké, s tóny lehce evokujícími manzanillu, výrazně skořápka ústřice a něco žlutého ovoce, peckovin, a florální linka. Poměrně komplexní, netradiční. Suché, středně plné, šťavnaté s výbornou kyselinou, má to „sherry vibe“ ale je zřetelně odlišné, s lehkou zemitostí, delší minerálně-slaná dochuť. Má to balanc, lehce neotesanou svéráznou eleganci, je to charakterní a hodně zajímavé. Fakt pěkné bílé a tak odlišné od kousků, co jsem i z kategorie nefortifikovaných z oblasti měl. Zbaveno prakticky veškerého vlivu flóru a z vyzrálých hroznů nabízí nový pohled na potenciál tamního terroir.

Bohužel ho nabízí za zhruba 50€ a i základnější Univers spíše v nerezu stojí nějakých pětadvacet :-) A to je, i při současné obludné inflaci, hodně. A zároveň… za padesát éček, bavme se o běžných maloobchodních cenách, koupím možná i několik lahví opravdu parádních tradičních fino/manzanilla sherry. A nebo velmi solidní Champagne, které ale komplexitou a přístupem spíše úrovně tohoto vína dosahovat nebude. Takže je Champagne a tohle předražené, běžná sherry příliš levná a nebo je pravda ještě někde jinde? :-)

Komentáře používají Disqus