středa 20. dubna 2022

Nabušený Moulin-à-Vent a efektní červená Istrie

Dnes začneme v Beaujolais, u Domaine Paul Janin & fils (web), vinařství s více než stoletou historií v jehož čele od roku 2008 stojí čtvrtá generace pěstitelů a vinařů, Eric Janin, a generace pátá v podobě jeho dcery Perrine dokončuje studium enologie. Vinařství sídlí v Romanèche-Thorins a jádrem jejich produkce je apelace Moulin-à-Vent, ať již v podobě jednotlivých Cru nebo různých směsí. Připravují i Beaujolais-Villages v bílé i červené podobě a trochu jako doplněk apelace Brouilly a Chénas. Celkem pracují na zhruba deseti hektarech, z velké části velmi starých keřů. Eric Janin se věnoval problematice biodynamiky a ekologického zemědělství, ale své vinice mají jen v „čistším“ režimu něco nad rámec lutte raisonnée, certifikované bio to není.

Od pana Skleničky jsem měl láhev Moulin-à-Vent Héritage 2015, což je víno z „dědictví předků“, převážně velmi starých (80-100 let) tradičních keříkových (gobelet) výsadeb ve vinicích Les Greneriers a Les Burdelines, s hodně nízkým výnosem (v tomto ročníku dokonce jen nějakých 20-25 hl/ha). Po ručním sběru a vytřídění kvasí celé hrozny, lisuje se po nějakých dvou týdnech. Jednotlivé polohy zpracovávají a nechávají zrát rok až rok a půl v tanku (s použitím řízené mikrooxidace) na jemných kalech samostatně, spojují je až nějakou dobu před lahvováním. Tmavá barva a hutnější projev. Intenzivní, zrale tmavě tepleji ovocná aromatika až do lesních plodů, borůvek, něco černého rybízu a třešňového likéru, již se známkami nazrávání, decentní linka kořenitosti do lékořice a trocha kouřovosti. Docela komplexní kousek. Suché, plnější, intenzivní a strukturované červené, s teplejší tmavší ovocností, s výraznými tříslovinami a svíravostí a velmi slušnou délkou. Seriózní kousek z nabušenějšího suššího ročníku, docela by mne zajímalo v nějakém „klasičtějším“ :-)

Otevřel jsem nedávno také další láhev z Chorvatska, západní Istrie, od vinařství Clai (web), nedávno jsem se tu o nich zmiňoval v souvislosti s bublinami. Tohle je ovšem tiché červené, OTTOCENTO crni 2017, směs odrůd Merlot a Refosco z vinic 10 až 25 let starých na těžších jílovitých půdách. Certifikované bio hrozny spontánně kvasí a měsíc za pravidelného promíchávání macerují v otevřených dřevěných kádích, po vylisování jde víno na další dva roky do velkých (1000 až 2500 litrů) sudů. Volná síra při lahvování jen 12 mg/l. Velmi temná, až neprůhledná barva. Intenzivní, temně ovocná a jakoby „zrnitá“ aromatika, mix zralých švestek, lesních plodů, do toho sladší kořenitost, vzácné dřevo, tabák, kouřovost… hodně zábavné, komplexní, jde si s tím moc pěkně hrát. Suché, silnější, intenzivní, s výraznější kyselinou a trochu ostřejšími tříslovinami. Opět tmavá ovocnost do peckovin a lesních plodů, strukturované, delší lehce s tónem hořké čokolády v doznívání. Parádní věc! Svědčí tomu rozdýchání (klidně několik hodin) a určitě mu nebude vadit dalších pár let zrání. Pije se ale až překvapivě skvěle a snadno.

Komentáře používají Disqus