úterý 5. dubna 2022

Pár skleniček z Ukrajiny

Když jsem se snažil nakoupit v ČR nějaká vína z Ukrajiny, v podstatě jediná rozumně dostupná byla od vinařství Shabo (web), obrovského (1200 hektarů) moderního producenta v oděské oblasti, který připravuje vše od základních nerezovek, přes vína dlouhodobě vyzrávaná v sudech a záležitosti v gruzínském stylu v kvevri, bubliny vyrobené v tanku i klasickou druhotnou fermentací v lahvi, po vína ve stylu sherry a také širokou škálu brandy z vlastní palírny i dalších zdrojů. Zakoupil jsem je a otevřel s dalšími lahvemi (více ve stylu co vyhledávám na domácí popíjení) na ochutnávce, už jsem se zmiňoval, a vybrané peníze poslal na podporu Ukrajiny. A dnes se mrkneme na samotná vína. Z jejich základní řady Shabo Classic jsem měl Rosé 2019 z odrůd Cabernet Sauvignon a Pinot Noir, přímočaré čistě udělané nerezové červeně jahodově ovocné suché víno. Technicky perfektní, nepůsobí nějak průmyslově, dobře pitelné a potěší mnohé. Z vyšší řady Reserve to bylo ПІНО ГРІДЖІО 2019 aka Pinot Grigio, používají tenhle italský název, asi je víc trendy :-) Suché, čisté, již lehce nazrálejším, diskrétněji ovocné a poměrně jednoduché bílé, příliš neoslovilo. Zajímavá zkušenost bylo jejich Reserve Dessert Sherry 2015 z odrůd Aligoté a Telti-Kuruk s aromatikou opravdu hodně evokující běžné suché fino sherry s lehce výraznější ovocností, ale v chuti hodně sladké a kulaté s teplem alkoholu. Vlastně vůbec ne špatné, byť není můj styl.

Z tichých klasických vín asi nejvíce zaujal Reserve Merlot 2018, nejméně půl roku školený v dubových sudech. Těžší, zkosená láhev. Pěkná rubínová barva. Výraznější, trochu teplejší sladší ovocná aromatika, spíše červené ovoce na pomezí tmavého, trochu černý rybíz, lehce vanilka a kořenitost. Suché, čisté, plnější, sladší ovocnost lehce do džemu, něco třísla a dotyk čokolády, teplejší sladší dochuť. Na vinětách zdůrazňují, že jde o evropské hrozny, aby někdo nebyl na pochybách kde Ukrajina leží :-) Dostat naslepo, nejspíš víno pošlu do nějaké „bordó směsky“ spotřebnějšího typu za 200-250 Kč (tohle tedy stálo víc, 320 Kč na Spirits UA ) a původem dost možná v Chile nebo… někde. Je to takový ten typ vína, který splňuje všechny požadované parametry, ale nejde se u něj příliš bavit o původu. Ale stejně jsem to rád ochutnal. A pří sledování aktuálních zpráv z fronty, ze kterých (a neschopnosti světa s tím něco udělat) se mi chce zvracet, je to vlastně další fajn připomínka, že Ukrajina je běžná moderní země se vším všudy. Včetně toho, že dělají dokonce i šablonovitá (polo)průmyslová vína :-)

Mimochodem od Shabo jsem koupil a projel i tři různé úrovně a stáří jejich brandy, obvykle z odrůd Aligoté a Rkatsiteli. Všechno je to velmi solidní, typické, technicky perfektně zvládnuté a chutné a určitě postupně doma vypijeme a různě edukačně návštěvám rozlijeme. Jen na mne obvykle trošku moc takovým tím sladším vanilkovým a také karamelem dobarveným a ochuceným stylem, který zas tak nevyhledávám. Ale milovníci různých aktuálně oblíbených značek rumů budou dost možná právě tímhle nadšeni a doporučil bych jim zkusit, má to styčné body :-)

Komentáře používají Disqus