čtvrtek 21. dubna 2022

La Torre del Nano a La cantina in paglia

Dnes se zastavíme u dvou vinařství z italského regionu Marche, v obou případech novinek v sortimentu Víno pro Vás. U La Torre del Nano (web) sídlícího v Offidě jsem měl s odstupem zhruba jednoho roku možnost projet si celou jejich produkci tří lahvovaných vín (celkem mají čtyři, úplný bílý základ jde do bag-in-boxu, ten jsem neměl). Bavila mne už loni, ale nějak jsem se nedostal k článku, tak znovu a lépe. Vinařství je klasický příběh rodinného podniku pěstitelů hroznů už drahně generací, všechny hrozny ale prodávali. Teprve (oficiálně) v roce 2015 začínají i vinařit a prodávat lahve pod vlastní značkou, na popud nejmladší generace v podobě Massima Seghetti. Celkem pracují na dvanácti hektarech, ale jen část jsou vinice a zbytek zabírají pole a olivové háje. Vinice vedou v certifikovaném bio režimu a pěstují místní klasiku – Montepulciano a Sangiovese pro červené a Passerinu s Pecorinem (o této odrůdě jsem se zde rozepisoval více) pro bílé. Ve sklepě „nekomplikovaný“ moderní nerezový provoz s pár francouzskými sudy na červené.

Všechna vína jsou v burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a DIAM aglomerovaným korkem. Výrazné viněty každá znázorňuje jednu z postav, podle kterých se vína jmenují a které mají evokovat charakter vín. Mladistvá ženskost u Donna Paolina, rafinovaný džentlmen Conte Tinelli a blahobytný vyzrálejší Monsignore. Donnapaolina Passerina 2021 (Marche IGT) je čistá Passerina, fermentace za nižších teplot v nerezu a tam i zrání do jara na jemných kalech. Světlejší žlutá barva lehce do zelenkavé. Čistá, svěží, čerstvá aromatika, kombinace florálních tónů a citrusů a minerální linka. Suché, čisté, středně plné, příjemné, s fajn kyselinou, opět do citrusů, spíše přímější, slušná délka. Snadno pitelná, fajn záležitost. Contetinelli Falerio Pecorino 2021 je naopak čisté Pecorino, jinak vzniká prakticky stejně, snad jen po lahvování nechávají o něco déle ležet než jde do prodeje. Citronová opět lehce zelenkavá barva. Čerstvé, mladičké, svěží, opět do citrusů ale o něco krémovější, žluté ovoce, minerální linka, o trochu hlubší a koncentrovanější než Passerina. Suché, čisté, velmi fajn kyseliny, ovocnost kopíruje vůni. Středně plné, o trochu důraznější, slušná délka s decentní nahořklostí v závěru. Povedené věc, tohle bych si kdykoliv dal s chutí skleničku k jídlu. Monsignore Rosso Piceno Superiore 2019 je směs 70 % Montepulciano a 30 % Sangiovese, fermentace opět v nerezu za kontrolované nižší teploty, macerace okolo 10 dní, školeno půl roku ve francouzských dubových sudech. Tmavší barva, tón trochu do fialové. Intenzivní, zralejší sladší ovocnost, na pomezí červených a tmavých plodů, kořenitá linka a zřetelné dřevo. Spíše suché, s dotykem sladkosti ovoce a vyššího alkoholu i dřeva, jemnozrnné třísloviny, tmavší ovocnost, teplejší, poměrně zakulacené, výrazné. Dřevo dost znát a vínu by určitě prospělo ještě zrát, každopádně teď docela efektní líbivější kousek. Moje preference v sadě je u Contetinelli. Cenově červené a Pecorino okolo tří stovek, Passerina o nějakých třicet korun méně.

Corte di Offida – La cantina in paglia sídlí taktéž v Offidě a jde o úplně nové vínařství manželů Francesca a Sonii Di Ruscio, fungují sotva čtyři roky a s víny na trhu od 2020. Ale oba jsou z vinařských rodin a zkušeností mají tedy dost. Disponují 14 hektary rozdělenými taktéž mezi vinice a olivovníky a pole se slunečnicemi a pšenicí. Nová budova jejich vinařství je „biostavba“ ze dřeva a kamene se stěnami vyplněnými jejich vlastní slámou, označení slaměný sklep (cantina in paglia) nakonec použili pro název vinařství místo původního Corte di Offida a hned na úvod tak způsobili lehký zmatek jak se vlastně jmenují :-) Mimochodem i viněty jsou z vláknitého papíru na který je sláma používána. Pracují v ekologickém režimu, ale certifikaci zatím nemají. A vína ani nezatřiďují, jdou ven jako zemská, byť by měla na apelaci nárok. Odrůdově znovu tradiční set Montepulciano a Sangiovese pro červené a Passerina s Pecorinem pro bílé. Ve sklepě nerez, dubové sudy ale i amfory. I tady viněty dost zaujmou, stojí za nimi ilustrátorka a grafička Sara Oddi. Lahve bordó, záklopky plastové a místo korku Nomacorc Select Green z cukrové třtiny.

Solerzia 2021 je Passerina připravená čistě v nerezu s několikaměsíčním ležením na jemných kalech. Matnější, slámová žlutá. Trochu sladší vůně, lehce krémová, spíše směrem žluté ovoce, hruška, pocitově s náznakem botrytidy. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, vyvážené, opět žluté ovoce a decentní krémovost, slušná délka. Proč ne. Název odkazuje k různým vlastnostem ve vinaření potřebným, zde je to konkrétně píle. Cocciuto 2021 je Pecorino, po vykvašení v nerezu zraje necelý půlrok v amfoře. Barva je výraznější, tmavší, nazlátlá. Vůně sladší, expresivnější, lehce do exotického ovoce, florální linka, svěží ale zralá. Suché, čisté, středně plné a moc pěkně postavené, strukturované, příjemně peckovinově ovocné s fajn kyselinou, až lehce vanilkový nádech byť sud nevidělo, mineralita, dobrá délka. Charakterní bílé, sice amfora ale nečekejte žádného divočáka. Moc fajn! Název znamená tvrdohlavost. A konečně Kalefeno 2020, což je červené dominantně z odrůdy Montepulciano s dílem Sangiovese, fermentace a dva týdny macerace v nerezu, následně deset měsíců ve francouzských barrique sudech z části nových a poté sudy sceleny a ještě chvilku společně v nerezu. Tmavší barva, fialový tón. Zralé, teplejší tmavě červená ovocnost, kořenitost, oxidativní linka a tón polévkového koření „Maggi“, vanilka a výraznější projev dřeva. Suché, čisté, středně plné, ovocné, s fajn kyselinami a sladší tmavší ovocnosti, třísla spíše méně a docela uhlazené, vyvážené, slušně dlouhé. Opět sladší projev dřeva. Docela efektní, nic složitého ale zaujme mnohé. Pro mne je vítězem setu Cocciuto. Všechna vína stojí okolí tří stovek, bílá lehce pod a červené trochu nad.

Komentáře používají Disqus