pátek 22. dubna 2022

Chidaine a nádherné „legálně ne Vouvray“

Udělal jsem si nedávno v restauraci radost lahví François Chidaine (web) Baudoin 2019, klasickým Pineau de Loire aka Chenin Blanc z Vouvray. Víno se dříve jmenovalo Clos Baudoin Vouvray, neslo jméno prestižní apelace a termín Clos, protože pochází z jediné obezděné vinice, špičkové polohy považované za jedno z „Grand Cru“ oblasti, s hodně starými keři (ale i mladými výsadbami z počátku tisíciletí) na půdě tvořené jílem a křídou s podložím v podobě tuffeau, měkkým vápencem. Dnes jde o prosté Vin de France, na kterém se navíc výraz Clos používat nesmí, ač vzniká stále stejně a z totožné polohy a kvalita se nijak nezměnila. Důvodem jsou upravená apelační pravidla, která vyžadují, že Vouvray musí kvasit a zrát na území apelace. Chidaine má sklep sice hned za řekou a nedaleko, ale už v Montlouis. A tudíž na apelaci nemá nárok. Vinici získal v roce 2001 a převedl ji, stejně jako své další polohy, do biodynamického režimu. A víno odsud připravuje vždy v suché podobě, kdy podle něj nejlépe předvádí potenciál terroir.

Samotná Domaine François Chidaine už dnes není úplně malý podnik, obdělávají 45 hektarů a ve vinicích dominuje právě Chenin (22 ha v Montlouis a 10 ha ve Vouvray), zbývajících 13 ha je pak mix odrůd Sauvignon, Pinot Noir, Grolleau, Cabernet Franc, Côt a Pineau d'Aunis v apelaci Touraine. Celkem mají více než 50 různých parcel, v bio režimu jedou od 1992 a v biodynamice od 1999. Takže žádné „teď je to trendy“, ale naopak tvůrci trendu. A hrají si i ve Španělsku, v oblasti Murcia (DO Bullas), kde má kořeny vinařova manželka. Tam připravují zábavné chlastací bílé Macebeo a červené ze starých výsadeb Monastrellu a Tempranilla ve vyšší nadmořské výšce.

Ale teď už zpět k Baudoin. Víno spontánně pomalu kvasí v 600l demi-muids, někdy to úplně do sucha trvá i mnoho měsíců, a následně na jemných kalech ve stejném typu sudů zraje necelý rok. Trochu tmavší výraznější žlutá barva. Elegantní rafinovanější aromatika, která je zároveň poměrně intenzivní a nabízí toho spoustu na hraní. Žluté ovoce, trochu pecičkové, jemnější florální linka a něco krémovosti. V chuti suché, čisté, minerální, jemnější a krásně vyvážené, žluté ovoce a opět trochu krémové, slanost a dojem ústřicové skořápky, delší. Koncentrace a přitom lehkost, snadno pitelné ale přitom opravdu komplexní a s obrovským potenciálem. Tohle je víno, co může zrát dvě dekády a za pár let nabídne ještě víc než teď, ale už ve svém mládí je přístupné a nabízí mnoho. Nádherná záležitost! Proč vlastně nepiju víc klasických Cheninů?

Komentáře používají Disqus