pondělí 4. března 2024

Horizontála ryzlinků z Bechtheimu od Geila

Před nějakou dobou jsem se zde zmiňoval o vinařství Geil (web, celým jménem Weingut Oekonomierat Johann Geil I. Erben), mám doma skoro vždy v zásobě jejich Bechtheimer Riesling -S- trocken, bývá to veskrze chutná záležitost. V pár podnicích u nás jsem narazil i na jejich základní Riesling, ale tenhle vesnický je o kus lepší a cenově stále dost fajn. Přímo ve vinařství jsem nebyl, ale při loňské výpravě do Rheinhessen jsem okolo nich alespoň běžel a dal si východ slunce ve vinicích, včetně průběhu skrz Rosengarten a okraje Geyersbergu. Tenhle víkend jsem pak na návštěvě otevřel čtyři jejich ryzlinky ročníku 2021 (akvizice u Vino Wine) vedle sebe a dal si tak hezkou srovnávačku tří různých tratí + vesnické varianty postavené na stejných polohách, ale z mladších keřů.

Kalibrační Bechtheimer Riesling -S- 2021 je v lahvi tvaru pistole se šroubovým uzávěrem, ostatní vína mají trochu těžší lahve stejného tvaru se silnou kovovou záklopkou a celokorkem. Čerstvá, svěží, citrusová vůně. Suché, čisté, s fajn kyselinou a jen decentním dotykem cukru, příjemné, citrusové a něco meruňky, již se trochu ohlazuje, fajn délka. Velmi solidní, dobře pitelný, příjemný Riesling.

Následovala série tří traťovek – jílovitý sprašový Hasensprung, spraše s výrazným podílem vápence na trati Geyersberg (poloha je zmiňována již v šestnáctém století s textem „ym nesten geierßbuhl“, tedy „zde hnízdí supi“, odtamtud musí být víno dobré!) a Rosengarten taktéž především na spraších a jílech s vápencem. Nově mají i Riesling z trati mimo Bechtheim, z legendárního a mého milovaného Morsteinu u Westhofenu, ale to jsem zatím neměl možnost chutnat. Ale moc rád bych láhev dal!

Riesling Hasensprung 2021 má slinosbíhavou, poměrně expresivní na úvod trochu reduktivně zasmrádlou vůni, citrusy a sladší až exotické ovoce, trochu kokos. Suché, šťavnaté, poměrně koncentrované, lehce „bonbónová“ žlutá ovocnost, dotyk sladkosti, fajn délka. Efektní kousek, nic super složitého ale dokáže snadno zaujmout. Riesling Geyersberg 2021 je podobný předchozímu vínu, ale s výraznější kyselinou a strukturovanější chutí, opět žlutě citrusově a trochu exoticky ovocné, středně plné, šťavnaté, krásně postavené, minerální, seriózní delší víno na začátku své cesty. Riesling Rosengarten 2021 je cenově postaven podobně jako Geyersberg, občas trošku výše, tváři se jako trošku „lepší“ než předchozí dvě. Projev je znatelně odlišný, v aromatice více malvice a trochu pecičkové a jakoby štíhlejší, ale v chutí naopak o chlup plnější, šťavnaté, pocitově o trochu nazrálejší, trochu toastové, slušně dlouhé. Charakterní věc. Za mne ale nejlepší Geyersberg.

Komentáře používají Disqus