čtvrtek 19. dubna 2018

Sluníčko a třikrát bubliny

Champagne-Tarlant-Cuvée-Louis-Brut-NatureVenkovní počasí úplně láká rozvalit se na někde na piknik s lahví dobrých bublin. To časově bohužel nedám, ale alespoň odhrnu pár poznámek k šumivkám z posledních doby. A začnu jednou slavnostní příležitostí a návratem k vínu, které mám moc rád a chutnám (a naštěstí sem tam i piju) v různých jeho inkarnacích posledních osm let, od prvního setkání s vinařstvím. Champagne Tarlant Cuvée Louis Brut Nature je klasické poctivé šampaňské připravené půl na půl z odrůd Pinot Noir a Chardonnay, ze starých (~ 65 let) keřů jediné vinice Les Crayons u Oeuilly. Jde o bázi ročníku 2000 fermentovanou a školenou v použitých dubových sudech za promíchávání kalů do května 2001, bez malolaktiky, poté s rezervami 1999-1998-1997-1996 šup do lahví na druhotnou fermentaci. Zde si poleželo do února 2016, kdy bylo odstřeleno. Dozáž žádná. Existují další šarže odstřelené později, měsíc vždy uvádějí na vinětě. Výraznější zlatá, krásné perlení malých bublinek. Výrazné aroma, sušené ovoce, pečené malvice, jasně zralejší, tóny sudu, minerální linka a pečení brioška. Suché, výrazná kyselina, na Champagne plnější hutnější styl. Dva roky od odstřelu pomohlo vínu se uhladit, ale stále je tam tvrdší čerstvost a říznost. Jako moc pěkné. Sem tam je třeba udělat si radost :-)

cava-valldolina-brut-natureNo ale teď do levnější zóny. Celler-masia Can Tutusaus VallDolina Cava Reserva Eco Brut Nature jsou španělské bubliny původem v oblasti Massís del Garraf z bioprodukce, od menšího producenta (pár desítek tisíc lahví celkově). Odrůdově klasicky Macabeo, Xarel·lo, Parellada a navíc něco Chardonnay, na kalech v lahvi dva roky. Ruční odstřel bez zamražování, bez dozáže. Světlejší barva, pěkné perlení spíše menších bublinek. Příjemná, svěží klasická aromatika, decentně sušené květy, bílé ovoce, trocha toastových tónů. Suché, lehčí, pěkně postavené, lehká mandlovina, bílé ovoce, dotyk minerality, slušná dochuť. Nic složitého, ale příjemně postavené harmonické víno. Koupeno ve Španělsku za asi devět éček.

clos-lentiscus-greco-di-suburA ještě jednou Španělsko, tentokrát v plně naturálním stylu od biodynamika a člena La Renaissance des Appellations, ostatně jsem o nich už něco málo psal. Clos Lentiscus Greco di Subur Blanc de Blancs Brut Nature je Greco di Subur alias Malvasia de Sitges ze starých (výsadba 1956) keřů, spontánně kvašeno, bez dozáže a bez síření, na kalech 25 měsíců. Šlo o ročník 2015 odstřelený na začátku roku 2018. Tmavší barva, jemnější perlení. Čerstvé, živější v aromatice, především florální, trochu medové, něco kořenitosti. Suché, živé, krásně pitelné, trochu krémové, čistě udělané, vybalancované. Květinovost, jemnost, zábavnost. Měl jsem u nich občas problém s myšinou, ale tohle bylo perfektně čisté. Cena lehce přes deset éček :-)

Komentáře používají Disqus