úterý 10. dubna 2018

Zábavná Mencía a dvakrát Godello

El-Castro-de-Valtuille-Mencía-Joven-2016Už je to nějaký pátek, co jsem tu psal u základním červeném z odrůdy Mencía od vinařství Castro Ventosa, za kterým stojí špičkový vinař Raúl Peréz. Od té doby se mé nadšení pro odrůdu výrazně prohloubilo a zkoumám ji, především varianty z oblasti Bierzo, stále častěji. Coby pinotofila a frankovkofila mne její kvalitní provedení vyloženě baví. K El Castro de Valtuille Mencía Joven 2016 jsem se tedy rád vrátil v aktuálním ročníku 2016. Tmavá rudá barva. Svěží výraznější poměrně koncentrovaná aromatika, čerstvé drcené ovoce, až lesní plody, višeň, kamenitá mineralita. Suché, pěkná kyselina a šťavnaté, něco jemnozrnného třísla a decentně svíravé. Opět lesní plody a tmavší peckoviny, dobrá délka a stavba, vybalancované, skvěle pitelné. Baví hodně. Občas mne někdo nařkne, že píšu o moc drahých vínech a tak. Tohle ve Wine Advocate Roberta Parkera dostalo 91 bodů a kupoval jsem maloobchodně za šest euro. A to mi přijde jako slušná čísla pro víno na normální pití ;-)

El-Castro-de-Valtuille-Godello-2016Od vinařství jsem vzal rovnou i El Castro de Valtuille Godello 2016, tedy tamní tradiční bílou odrůdu v podobě „základnější“, ještě mají výběrovou variantu. Dobrovolně přiznávám, že Godello jsem zatím úplně stoprocentně nepobral a ač mnohá vína byla zajímavá (viz i jeden starší článek), tak častěji je neumím úplně uchopit. Tohle víno je směsí hroznů z vícero různých poloh v Bierzu okolo Valtuille de Abajo a je zhruba rok školeno ve francouzských dubových sudech. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Lehce matnější žlutá. Jemnější aromatika, kůra z pomela, decentně minerální, dotyk dřeva, netradiční aromata co jsem si označil jako „pohankové pukance“. Suché, čisté, fajn kyselina a slušná délka, zvláštní struktura, jemná nahořklost, dobrá délka. Svérázné, zajímavé, ale… nějak si s tím neumím poradit :-) A při ceně okolo 13€ tak nějak dám příště zbaběle přednost spíše dvěma lahvím Mencíi… :-)

Estévez-Bodegas-y-Viñedos-Versos-de-Valtuille-Godello-Sobre-Lias-2016Mimochodem tohle víno jsem pil paralelně s Estévez Bodegas y Viñedos Versos de Valtuille Godello Sobre Lias 2016, což je také Bierzo a navíc ze staré vinice v úplně stejných místech. Zde je zrání jen v nerezu, kde víno asi půl roku leží na kalech. Burgundská láhev s hrdlem zalitým plastovou variací na vosk, celokorek. Čistá, spíše florální aromatika, trochu bylinková, něco krémovosti, dotyk jablka. Suché, čisté, s pěknou kyselinou a dobrou délkou, pěkně pitelné, s lehce svíravě nahořklou linkou v závěru. Proč ne, ale… nějak zásadně mne to neoslovilo. Prostě ne každý experimentální „edukační“ nákup naslepo vyjde :-) Cena byla něco přes 10€.

Komentáře používají Disqus