čtvrtek 26. dubna 2018

Málo vína, En Primeur, THC, Macron…

sklenka_stinBylo to celkem jasné už v průběhu minulého roku a dnes jsou k dispozici přesnější čísla. Celkové množství vína vyrobeného v roce 2017 spadlo na šedesátileté minimum, nějakých 250 milionů hektolitrů (pokles oproti ročníku 2016 o 8.6 %). Před těmi šedesáti lety, v roce 1957, to bylo ovšem jen 173.8 milionu hektolitrů. V té době ovšem nebyla spotřeba vína v USA, o Číně nemluvě, zdaleka taková jako dnes. Na druhou stranu zase spotřeba na hlavu v takové Franci byla tenkrát násobně větší :-) Za propad může především počasí v Evropě, od mrazů a krupobití po sucha, jen propad v produkci největší trojky (Itálie, Francie, Španělsko) je dohromady nějakých 26 milionů hektolitrů. Budeme mít co pít? Nezdraží víno výrazně? Nijak zvlášť bych se nestresoval… :-)

Bordeaux loni utrpělo objemem ve velkém a i kvalita je různorodá (ale vypadá to na nějaká špičková suchá bílá a pár opravdu velkých červených) a projev bude spíše „klasický“, kampaň En Primeur se každopádně už rozjela. Venku už jsou i některá velká jména, třeba Château Palmer. To nastavilo cenu dvacet procent pod ročník 2016 a levněji než 2015. Ale pokles vyloženě pravidlem není. Některá sladká Sauternes stojí buď stejně nebo o trochu více a třeba takové Haut Batailley se snaží dostat do vyšší ligy (určitě v tom roli hraje i nový majitel) a napálilo cenu o 46 % nahoru a na historicky vůbec nejvyšší úroveň. Nemám v plánu cokoliv nakupovat a vše sleduji spíše jen z povzdálí, ale stejně mi to nedá :-)

To, že v USA nyní jeden ve velkém marihuana, někde vytlačuje coby pěstovaný produkt révu a navíc se rozjíždí vína ochucená právě marihuanou není nic nového. Při vykopávkách u francouzského města Cébazat byla objevena nádoba datovaná do období zhruba dvě století před naším letopočtem, kde analýza objevila pozůstatky vína, pryskyřice a THC. Galové šikovní! Tahle kombinace byla očividně populární už pěkně dávno.

Francouzský prezident navštívil USA (a všemožné show se baví jeho „bromance“ s Donaldem Trumpem) a možná i proto, že je to milovník vína a něco o něm opravdu ví, zvolil sommelier Bílého domu pro galavečeři vína „burgundského střihu“ z Oregonu. Konkrétně špičkový Domaine Drouhin Pinot Noir „Laurène“ 2014 z Dundee Hills a Domaine Serene Chardonnay „Evenstad Réserve“ 2015 z Willamette Valley.

Burgundsko: Včera a dnes očima Becky Wasserman. Hosty jsou třeba Michel Lafarge, Dominique Lafon, Pierre Morey a Frederic Mugnier. Sedmnáctiminutový film pro milovníky klasických pinotů a šardonek :-)

Komentáře používají Disqus