pátek 13. dubna 2018

Burgundsko, Mosela, Pfalz, Penedès

Yann-Durieux-Recrue-des-Sens-DH-Blanc-2014Než si najdu čas na některý z degustačních reportů či obsáhlejších článků tak dneska zase odrhnu pár jednotlivých lahví. A začneme v Burgundsku. K mé velké lítosti tamní výtečná vína piju nějak méně než bych si přál. Ale nedávno se mi poštěstila láhev Yann Durieux (doména Recrue des Sens) DH Blanc 2014. Což je čistá spontánně fermentovaná šardonka z Hautes-Côtes de Nuits od naturálního bio(dynamického) producenta (navíc se snahou eliminovat měď), školená na kalech dva roky v malých sudech (druhé a třetí použití) a lahvová bez síření. Ač zatříděno jen jako Vin de France je tohle víno jeho vrcholným kouskem. Barva znatelně do zlaté. Výraznější aromatika kombinující zralé žluté plody, výrazná mineralita, krásně zakomponované dřevo, lehce nerušivě těkavý tón. Suché, šťavnaté, delší, krémově ovocné, krásně postavené, minerální. Se vzduchem se otevírá do jemnějších komplexních aromat. Krásná bohatší věc, které se až neuvěřitelně skvěle pije, bohužel s cenovou okolo dvou tisíc :-(

Blanc-de-Noir-Spätburgunder-Sekt-Brut-Nature-2012Udělal jsem si nedávno radost a koupil láhev od naturální ryzlinkové hvězdy jménem Clemens Busch, ale vyzkoušel pro změnu jeho šumivý Blanc de Noir Spätburgunder Sekt Brut Nature 2012, tedy bubliny čistě z odrůdy Pinot Noir připravené tradiční druhotnou fermentací v lahvi. Tmavší barva, do bronzové, slušné perlení. Navinulejší, jablíčková aromatika, pečené malvice, sladší, lehce kouřové. Suché, výrazné kyseliny a celkově poměrně intenzivní projev, navinulejší, plnější koncentrovanější styl bublin, ale zároveň takový hrubší a ne úplně vybalancovaný. Po pravdě se žádné velké nadšení, které bych u sektu v cenové relaci Champagne očekával, nedostavilo.

Weingut-Odinstal-Riesling-Muschelkalk-2016Weingut Odinstal Riesling Muschelkalk 2016 je mladičký (vraždění neviňátek je to, fakt bych počkal) ryzlink od výtečného bio(dynamického) producenta z Pfalze, vzhledem k názvu víno pro IT oddělení firmy :-) Všechna vína pocházejí z jediné vinice, chladnější trochu výše položené Wachenheim Odinstal. Ale i v jejím rámci jsou různorodá složení půdy, dost mne baví pokud takové věci vinařství lahvuje (třebas v menších šaržích) samostatně a uvádí na vinětě. Basalt, Buntsandstein, Muschelkalk, Keuper... takové radosti u geologického slovníku! Tahle řada má vždy malé výnosy, fermentuje spontánně, je škole dlouho na kalech a tak. Láhev pistole, kovová záklopka, celokorek. Citronová žlutá barva. Čistá, svěží aromatika, zábavné kombo florálních tónů a žlutého ovoce, krémová linka, minerální slanost ve vůni i chuti. Suché, výborná kyselina, pěkně postavené, čisté, energické, krémovější ovocnost, delší. Velmi dobrý (a ne zrovna levný) Riesling, u kterého mne bude hodně zajímat, jak bude vypadat za pět let.

Heretat-MontRubí-Black-Garnacha-2016-jovenA ještě trocha Španělska. Heretat MontRubí je vinařství pracující organicky v oblasti Penedès, asi šedesát kilometrů na západ od Barcelony, a jedou místní typické a historicky osvědčené odrůdy. Jejich Black Garnacha 2016 joven je čistá Grenache z vinic na vápenci a jílu, část jede klasicky a druhá karbonickou macerací. Jde o jejich základní červené, chtějí za něj tak deset euro. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Relativně tmavá barva. Čerstvá, mladistvá aromatika, poměrně výrazná, černá třešeň, lehce kořenitá, i přes výraznější alkohol nic připečeného, energické a svěží. Suché, čisté, fajn kyseliny, středně plné, třísla nijak moc a uhlazenější, slušně dlouhé, přímočaře sympaticky peckovinově ovocné, dobrá délka. Pěkně udělané víno co nevyžaduje žádné velké přemýšlení ale taky nenudí :-)

Komentáře používají Disqus