čtvrtek 12. dubna 2018

Zapomenuté a znovuobjevené Pallagrello Bianco

Il-Verro-Verginiano-Pallagrello-Bianco-2016Dovozce Víno pro Vás zařadil do sortimentu nové italské vinařství, jmenuje se Il Verro a sídlí v obci Lautonis, v oblasti Kampánie. Veškerá vína jsou zatříděna jako IGP Terre del Volturno a dobrovolně přiznávám, že jako někdo kdo se na Itálii nespecializuje, bych měl trochu problém jen s touhle informací nějak rozumně naložit :-) V rámci této apelace je asi sto hektarů a povolena hromada odrůd, krom dobře známé klasiky typu Montepulciano, Primitivo, Sangiovese či Aglianico v červené nebo Pinot Grigio, Riesling, Trebbiano či Fiano v bílé je to několik značně okrajovějších záležitostí. A právě na tyhle původní tamní odrůdy se Il Verro, organicky působící vinařství s asi 4ha vinic (a dalšími deseti hektary sadů) a roční produkcí zhruba 20 tisíc lahví, zaměřuje. Sice by možná bylo lepší, abych si nejdříve co nejvíce rozšířil obzory u odrůd nejdůležitějších a jejich zásadních apelací, ale tyhle relativní okrajovky mne prostě nenechávají chladným a lákají nějak víc. Každý máme nějakou úchylku :-)

Začneme u Pallagrello Bianco, což je odrůda sice starobylá ale donedávna prakticky zapomenutá. Objevena byla znovu v opuštěné vinici na konci dvacátého století a nyní se jí dostává zasloužené pozornosti. Dříve podle všeho existovala celá skupina „pallagrellos“, ze kterých už dnes zbývá jen tato a červené Pallagrello Nero. Jejich domovinou je především provincie Caserta (ostatně je jednou z odrůd, které prý malíř a architekt Luigi Vanvitelli vysadil v roce 1775 ve vinici tamního královského paláce), výsadby stoupají a vína z nich začínají získávat vysoká ocenění i v dost prestižních hodnoceních. Podle chytrých knih odrůda snadno nabírá cukry a vína tak bývají alkoholičtější, profilem prý mohou připomínat Viognier z Rhôny, ale obvykle mají vyšší kyselinu.

Verginiano Pallagrello Bianco 2016 je podoba odrůdy čistě v nerezu, s asi půlročním ležením na kalech. Víno má citronovou barvu. Vůně je čerstvá, svěží, zralé žluté ovoce, kantalupský meloun, broskev, i přes tu ovocnou zralost působí trochu chladněji, příjemné. Středně plné, suché, čisté, výraznější kyseliny ale nic tvrdého, středně plné, vyvážené, s hodně slušnou délkou s minerální, až lehce slanou, linkou. Velmi fajn pití, nijak komplikované ale dostatečně zajímavé. Láhev jsem vypil s velkou chutí.

Komentáře používají Disqus