středa 18. dubna 2018

Vertikála Cros Parantoux, nezdravé víno, tramínový parfém

jayerU mnoha vín se používá přívlastek „legendární“, u málokterém to platí tak jako o Vosne-Romanée 1er Cru „Cros Parantoux“ z rukou vinaře jménem Henri Jayer. Na aukcích dnes dosahuje stejných nebo vyšších cen než všem dobře známé hvězdy Domaine de la Romanée-Conti a Domaine Leroy. Málokdo z běžných vinných nadšenců, i těch postižených víny Burgundska, tohle víno byť jen chutnal. A pokud ano a bylo to v poslední době, je zde navíc poměrně velké riziko, že šlo o padělek. Od ročníku 1995 byl Henri Jayer „v důchodu“ a Cros Parantoux oficiálně v rukou jeho synovce (Emmanuel Rouget), ovšem až do roku 2002 (ročníku 2001) se o révu a vína Jayer i nadále staral. Zemřel v roce 2006. Na aukci, která se nyní bude konat ve Švýcarsku, bude k dispozici naprosto unikátní a neopakovatelná sada lahví (mrkněte se na výtečný katalog a zároveň profil vinařství se spoustou fotek), navíc s perfektním původem. Všechny pocházejí přímo z vinařova sklepa. Součástí je mimo jiné i vertikála patnácti magnum lahví z let 1978 až 2001, každý tento lot má odhadovanou cenu 237 až 407 tisíc euro. Bude mi samozřejmě muset stačit jen listování oním katalogem, ale… snít mohu :-)

Svět má rád harmonii a tak po mnoha článcích o zdravotních benefitech vína a uměřené konzumace alkoholu jeden z druhé strany. Každá sklenka vína nad rámec týdenního maxima (které je podle výzkumníků jen něco málo nad pouhopouhou jednu láhev) vám ukrojí třicet minut života. Čtyřicátník, který si večer dá tři sklenky vína, si ukrajuje z průměrného výhledu dožití asi dva roky (hodinu denně). Nečte se to dobře. Omezím víno na přibližně láhev týdně? Ne. A člověk se diví kuřákům, že je žádné studie o škodlivosti nepřesvědčí přestat či kouření alespoň omezit…

traminer-parfemAle na veselejší notu. Martin Vajčner, kterého můžete znát jako součást zajímavého vinařského projektu Navajn (aktuální vína z jejich nabídky, hlavně ta základní řada na běžné pití, se mi hodně líbí), se nyní podepsal pod… parfém :-) Dámskou vůni Traminer Tones namíchal v laborkách Znovínu Znojmo a za šest stovek si ji můžete pořídit ve znovínské podnikové prodejně v Louckém klášteře :-) Aromatické odrůdy Znovín vždycky uměl, tak třeba uspějí i s parfémem. A pro parfémové nadšence samozřejmě nesmí chybět složení:

HLAVA: meruňka, malina
SRDCE: anglická růže, vodní orchidej
TĚLO: vanilka, benzoe

tio-pepe-en-ramaSherry producent Gonzalez Byass pouští na trh již devátou edici svého Fino Tio Pepe (viz zápisek o vinařství a tomto víně) v neupravované En Rama variantě. Díky studené a suché zimě byl prý flór hodně kompaktní a víno je ještě slanější, koncentrovanější a energičtější než obvykle. Omezenou selekci ze 62 sudů tentokrát dají nejen do klasických sedmiček a polovičních lahví, ale poprvé také do magnumek. Musím pořídit :-)

Komentáře používají Disqus