čtvrtek 21. května 2015

Nějaký ty bubliny a důležitost data degoržování

Champagne-Philipponnat-Royale-Réserve-Non-DoséJak snadno lze změnit názor. Když jsem poprvé pil Champagne Philipponnat Royale Réserve Non Dosé, které mám v běžné brut variantě docela rád, nepřišlo mi to špatné, ale tak trochu vyvolávalo pocit „šampaňského bez dozáže je dneska populární, tak ji do našeho základního taky nedáme a budeme mít bohatší sortiment“ (viz článek). Před pár dny jsem tohle víno chutnal znova a šlo dokonce o úplně stejnou šarži a degoržování (báze ročník 2006, kaly odstřeleny červenec 2009, vinařství vše uvádí a za to jim patří potlesk). Hodně naleželé ve vůni, poměrně výrazné, toastové a minerální, malvice všemožné, zralé pečené jablko, moc příjemné. Suché s hodně výraznými kyselinami ale celek v harmonii, vybalancované, šťavnaté, pěkně dlouhé, minerální, osvěžující ale s charakterem, minerální dozvuk. Nic super složitého, ale hodně fajn.

Na stejné ochutnávce u Domaine R&W jsem chutnal pár dalších bublin a dost se ukazovalo, jak je doba od degoržování důležitá a jak by bylo super, kdyby ji psali všichni. Třeba můj zásadní oblíbenec Champagne Paul Déthune Brut Grand Cru, bral jsem ho teď i na seminář v Brně, je prostě nejzábavnější až tak 2-3 roky od odstřelení kalů. Vždycky je to suché, šťavnaté, pěkně postavené a skvěle pitelné, ale když trochu nazraje, tak k té vší čerstvosti přidá ještě další vrstvy a vzhledem k ceně překvapivou komplexitu. Otevíral jsem teď doma degorzáž říjen 2012 a je to, a nejde jen o rozdíl v bázi vína, o pořádný kus lepší pití než v současnosti nejvíc viděný odstřel 11/2013. Takže tak. Jenže pokud údaj na lahvi chybí (k tématu jsem toho psal vícero), tak máte trošku smůlu, že jo. V klidu bych hlasoval, aby alespoň kvartál byl na lahvích Champagne uváděn povinně. Možná to vyjde :-)


Na degustaci byl ještě klasický Bollinger Special Cuvée Brut a to je hodně podobný případ jako Déthune výše. Aktuálně se u nás mladá degorzáž hned vyprodá a starší najdete při troše štěstí v restauraci nebo když si sami uložíte. Úplně čerstvé je to víno živé, energické a parádně pitelné, ale proč je tak populární prozradí až po hezkých pár měsících zrání.

hledani_kodu

Hledáme kód, měl by být skrytý někde na lahvi, ze kterého jde snad vyčíst datum odstřelu kalů. Detektivní práce, tak trochu. Proč nám to dělají tak složité? :-)

Champagne Tarlant Brut Zero datum odstřelu kalů uvádí, zde to bylo 01/2013, a i když jsou to specialisté na nedozážovaná vína a jejich Zero bývá vždy výtečné, tak tady jsem měl už trochu pochybnosti, zda neleželo moc dlouho. Aromatika se už opravdu hodně posunula do medových tónů a jablíčkové oxidace. V chuti suché, řízné, trochu ostřejší a s chutí vedenou kyselinou, stále osvěžující a fajn. Ale prostě vůně už byla trochu za zenitem.

Komentáře používají Disqus