středa 20. května 2015

Degustace vín z Jury a tip na dovozce

Domaine-Rolet-Arbois-Trousseau-2007Včera večer se v prostorách Royal Wine Clubu uskutečnila degustace dvanácti lahví z Jury. Vín, která zatím nedovážejí, ale tak trochu o tom uvažují a ochutnávka byla svým způsobem i testem potenciálních zákazníků. Jelikož se snadno zaplnila a dokonce se na všechny vínomilce nedostalo, tak alespoň nějaký zájem Juru poznávat tu očividně je. Šlo o vzorky posbírané při jejich krátké návštěvě oblasti, tedy žádný sofistikovaný výběr, ale obrázek i neznalým to myslím poskytlo poměrně dobrý. Pokud vůbec netušíte, o čem že taková Jura je, tak doporučím svůj úvod do problematiky :-) Pokročilejší mohou přejít rovnou na degustační poznámky. V závěru článku jsem si pak dovolil seznam pár dovozců jurských vín do ČR.

Degustovala se vína dvou vinařství. O Domaine Rolet jsem se zde krátce rozepsal docela nedávno. Druhým podnikem pak byla Domaine Jacques Tissot. I o jejich vínech jsem zde psal, mnozí návštěvníci Jury si odvezou právě jejich kousky. Jde již o trochu většího producenta pod kontrolou nejstaršího z bratrů Tissotových (osobně ujíždím spíše na vínech od Stéphana Tissota), mají dva obchody přímo v centru Arbois (pod jedním z nich zrají vin jaune a údajně jde o sklep, kde své experimenty prováděl Pasteur) a hlavně efektní moderní budovu vinařství co fakt nejde přehlédnout a nabízí návštěvníkům spolehlivý servis i bez objednání. Vinařství připravuje prakticky všechny typy jurských vín, čisté ukázky různých stylů. Skoro z ničeho od nich jsem si nesedl na zadek, ale zároveň těm vínům málokdy jde něco vytknout. Ceny se dají a nabízí i starší ročníky.

Domaine-Rolet-Coeur-de-Chardonnay-2010-Crémant-Brut-d'ArboisDomaine Rolet Coeur de Chardonnay 2010 Crémant Brut d'Arbois je crémantovou vlajkovou lodí vinařství, blanc de blancs čistě ze Chardonnay, v Juře nejrozšířenější odrůdy. Citronová žlutá barva, čerstvá čistá ovocná vůně, toastový tón, suché, čisté, šťavnaté, výrazné, minerální linka, čerstvost, ovocnost, docela zakulacené a s výraznou a jakoby ne úplně zharmonizovanou dozáží. Po pravdě mi přišlo o něco přímočařejší, jednodušší a hlavně sladší než ročník 2011.

Domaine-Rolet-Arbois-Tradition-2008Domaine Rolet Arbois Tradition 2008 je klasická směs odrůd Savagnin a Chardonnay ve zhruba stejném poměru, zrání v sudech přes tři roky a určitě u Savagninu v nedolitých sudech pod závojem. Barva starého zlata, klasická pikantní jurská vůně, již nazrálejší, poměrně intenzivní, starý vagon, zauzené dřevo, trochu oxidativní, pečené jablko. Suché, čisté, šťavnaté, zralé, decentně oříškové, dobrá délka, vyvážené, pikantost, velmi dobrá kyselina a solidní délka. Hodně pěkný kousek. Domaine Rolet Arbois Tradition 2007 je oproti mladšímu vzorku o chlup jemnější a jakoby elegantnější v projevu, i přestože si zachovává podobné aromatické a chuťové prvky je o něco uhlazenější, přístupnější. Domaine Rolet Côtes du Jura 2006 má větší poměr Chardonnay a zrání v sudech je kratší. Tmavší zlatá barva, staré pražce, uzené dřevo, různé malvice, celkem vrstevnaté, zajímavé, výborná kondice. Suché, dost fajn kyseliny a šťavnatost, stále energie a dobrá délka, pikantnost, ovoce do citrusových tónů, čisté, dobře dlouhé, pěkně udělané. Fajn víno. Všechna tři se mi líbila, sedmička mi přišla jako nejlepší víno, nejraději bych ale popíjel osmičku.

Jacques-Tissot-Arbois-Chardonnay-1994Jacques Tissot Savagnin 2009 je směsí hroznů z různých vinic. Zlatožlutá barva, stále ještě ovocná vůně, decentně oříšková, pikantnější. Suché, čisté, trochu zakulacené, dobré kyseliny a délka, štiplavější ovocnost, lehce nahořklý závěr. Proč ne. Jacques Tissot Arbois Blanc-Typé 1999 je stará verze jejich „Tradition“, tedy směs Savagnin a Chardonnay. Tmavší až lehce do mědi barva. Divočejší, nazrálejší projev, bylinky, med, staré dřevo, šardonková mineralita. Suché, šťavnaté, poměrně plné, zajímavě postavené ale zároveň dost krátké. Jacques Tissot Arbois Chardonnay 1994 hodně zralé, divočejší, suché, stále šťavnaté s bezva kyselinami, v pěkné kondici, delší, oříšky, med. Pro milovníky vyzrálých vín myslím slušný kousek, za 15€ obzvlášť.

Domaine-Rolet-Arbois-Vin-Jaune-2005Domaine Rolet Arbois Vin Jaune 2005 je klasické žluté víno čistě z odrůdy Savagnin ze špičkového ročníku, určitě by ještě mělo zrát. Každopádně už teď je to krásně komplexní víno, ve vůni uzené staré dřevo, pražce, sušené ovoce, bylinky. Suché, plné, s výtečnou kyselinou a strukturou, dlouhé. Vrstevnaté, s citrusovou čerstvostí, přes dlouhé zrání parádně živé a pitelné. Po pravdě jsem měl fakt chuť to víno prostě pít, ve větším, spíše než pomalu vychutnávat, jak by se na podobný vypiplaný poklad slušelo.

Rozhodně zajímavé bylo srovnání tří Trousseau různých ročníků. Domaine Rolet Arbois Trousseau 2009 hodně světlá barva, divočejší zvláštní trochu kořenitá vůně, třešně, jahody v plechovce. Suché, na první dojem dost lehké ale v dochuti se projeví teplo alkoholu, jemně ovocné do jahody, zakulacené. Domaine Rolet Arbois Trousseau 2008  kořenitější, zajímavé, složitější ve vůni. Jahody, třešně, polévkové koření. Suché, ovocné, moc pěkné kyseliny, šťavnaté, zajímavě postavené a pitelné charakterní pocitově lehčí červené. Domaine Rolet Arbois Trousseau 2007  světlounká barva a aromatika i projev o něco typičtější, staré listí, lesní, ovocnost do jahod, jistá divokost. Suché, bezva výraznější kyseliny, konečně taky nějaké třísloviny, větší potenciál zrání, komplikovanější víno, strukturované, zajímavé.

Jacques-Tissot-Macvin-du-JuraA na závěr další jurská specialita v podobě Jacques Tissot Macvin du Jura, což je vlastně vinný mošt (maximálně jen startující fermentaci) dolihovaný pálenkou a vyzrávaný v sudech. V tomto konkrétním případě jde o spojení 2/3 moštu a 1/3 čtyřletého Marc de Jura, matolinovice. Výsledek zraje v 600l sudech nejméně tři roky. Jeden z účastníků vůni popsal jako „sklenářský kit“ :-) Mně to přišlo bezvadně divoké, výrazný projev matolinové pálenky, med, propolis, zákvas na calvados a sladké hrušky. Sladké, intenzivní, plné v chuti s teplem alkoholu, opět výrazné matoliny, zralé hrušky, karamel, délka. Uhlazené, silné pití. Bavilo hodně. Po pravdě jsem naposledy od tohohle Tissota nakupoval právě jeho apéritifs & alcools, hlavně dost solidní Marc d’Arbois, spíše než vína.

Pravidelných dovozců vín z Jury u nás není příliš mnoho, níže následuji krátký seznam čím a kdo náš trh oblažuje. Pokud jsem na něco zásadního zapomněl, určitě se ozvěte. Jura (hlavně slavné Vin Jaune / Château-Chalon) se občas objeví i jinde, ale nejde o nic systematického.

  • Jiří Matějka (www.matey.cz) – Domaine Pignier, Château d´Arlay, Château Guinand, Stéphane Tissot, crémanty od Domaine Pierre Richard
  • Jiří Hron (www.vinshron.cz) – Domaine Courbet a v sortimentu v menším i další
  • Champagnier (www.champagnier.cz) – Domaine Labet a Julian Labet
  • Miloslav Lerch (www.lplus.cz) – crémanty od Domaine Rolet
  • Dobrá vína (www.dobravina.cz) – Domaine Rolet
  • Sklenka Francie (www.sklenka-francie.cz) – Domaine de Tausson, Domaine Durand Perron, Domaine Pignier

Komentáře používají Disqus