pondělí 11. května 2015

Tři efektní francouzská růžová

Clos-Triguedina-Malbec-rosé-2014V rámci příprav na letní počasí jsem navštívil degustaci především růžových vín z portofolia Gourmet Services, které na zahrádce Pachtova paláce a v trochu chladnějším povětří než se čekalo vedl Vít Hepnar. Osmičku vín jsem si užil a ověřil si zajímavou věc. Jak normálně docela vyhledávám jemnější, elegantnější vína, tak u růžovek mne tak nějak víc baví ty výraznější, expresivnější kousky. Ani nevím proč, možná mám růžovky nejvíce spojeny s různými oslavami, jen tak popíjením ve více lidech, kdy se nedostává času na sofistikované zkoumání. A nebo je to úplně jinak :-)

Prieuré-de-Montézargue-Tavel-2014Dost mne zaujal hned úvodní vzorek Clos Triguedina Malbec rosé 2014 (~ 250 Kč, k dalším jejich vínům viz degustace). Barva je taková jedovatější intenzivní růžová. Vůně čerstvá, krémovější červeně ovocná do jahod a třešní, lehce minerální a kořenitá, čistá, sympatická. V chuti suché, čisté, šťavnaté středně plné se solidní kyselinou, dobrá délka, výraznější, poměrně expresivní důraznější efektní letní pití. Hodně mne oslovil Prieuré de Montézargue Tavel 2014 (~ 400 Kč) s výraznější malinovou barvou a svěží, červeně ovocnou, jemně herbální příjemnou vůní. V chuti suché, šťavnaté, živé, mineralní, ovocné s opět jemnou herbální linkou, poměrně dlouhé, parádně vyvážené a skvěle pitelné. Skvělé růžové.

henriot_brut_roseA jako ani nejmenší problém (když si odmyslím cenu, která pro tento účel už zrovna lidová není) bych neměl s pravidelným popíjením Champagne Henriot Brut Rosé (~ 1700 Kč). Moc pěkná růžovooranžová barva, vytrvalé perlení menších bublin. Výraznější lehce toastová ovocně-minerální vůně, ostružina, jahoda, lesní ovoce. Suché, šťavnaté, minerální, s parádní kyseliny, šťavnaté, vyvážené, expresivně ovocné, skvěle pitelné. Mňam. Sklenka těchto bublin zároveň připomněla Josepha Henriota, jednu ze zásadních osobností vinařského byznysu ve Francii, který před několika dny zemřel ve věku 79 let. Joseph v minulosti šéfoval šampaňskému domu Charles Heidsieck, později také zásadní značce Veuve Clicquot a podílel se na dalších vinných aktivitám v rámci skupiny LVMH (kupříkladu nákupu Cloudy Bay na Novém Zélandu). V roce 1994 odkoupil zpět rodinné vinařství Champagne Henriot, do jeho portofolia patří négociant Bouchard Père et Fils, zásadní podnik William Fèvre v Chablis a či Villa Ponciago v Beaujolais.

Komentáře používají Disqus